A fost al treilea an in care m-am dus cu un proiect pe croazeta. Pana acum, am bifat editiile cu numarul 63, 66 si 68. Tin minte usor, pentru ca de la fiecare m-am intors cu cate un magnet. Cel de anul acesta este cel mai mare.O editie interesanta, de la filmul de deschidere, noul “Mad Max” (pe care insa am apucat sa-l vad abia dupa ceremonia de inchidere, la Bruxelles, in sala Grande El Dorado a cinematografului UGC De Brouckere, unde s-a tinut o gala speciala cu ocazia Ceremoniei festive de pe 24 mai).

”Mad Max – Fury Road” este un blockbuster inteligent. E acel Mad Max pe care il asteptam de la acel George Miller, care-a mai facut intre, doua epopei post-apocalitptice, si “Babe” si “Happy Feet”. Cu o Charlize Theron fenomenala si un ritm extrem de alert, precum o cursa pe viata si pe moarte, “Mad Max” este, in opinia mea de geek, o gura de apa in desertul marilor productii de vara.

Voi face o paranteza pentru a explica sistemul de invitatii si bilete la filmele din competitia oficiala. Anul acesta, pentru prima oara, s-a aplicat un nou mod de a rezerva bilete pentru proiectiile din cadrul selectiei oficiale a Festivalului de la Cannes. Pana anul acesta, rezervarile se puteau face de pe-o zi pe alta, prin intermediul unei aplicatii online. La editia cu numarul 68, rezervarile se puteau face doar in prealabil, mult mai complicat si evident, cu mult mai multe erori. Rezultatul a fost ca dintre toate rezervarile facute, am obtinut bilet doar la “Dheepan”, filmul lui Jacques Audiard, in seara in care plecam inapoi in Bruxelles, deci invitatia a fost donata cuiva din multimea de oameni cu panouri “Invitation Please” din fata Palatului Festivalului. In plus, a fost si filmul care-a castigat “Palmes d’Or”-ul. Legile lui Murphy.

In aceste conditii, am reusit mai degraba sa vad filmele din sectiunea “Un Certain Regard”, proiectiile de pe plaje, sau cele din sectiunile paralele “Quinzaine des Réalisateurs” si “Semaine de la Critique”. De la “Un Certain Regard” retin “Comoara” de Corneliu Porumboiu, film care-a si castigat premiul special “Un Certain Talent”. Intr-adevar, o comoara de film, cu o poveste tandra, cu umor, in care binele invinge raul, iar la final soarele straluceste pe cer. Nu vreau sa divulg prea multe, filmul avand premiera pe 29 mai in Romania si, in mod cert, o lunga cariera internationala in fata. A nu se rata !

Comoara Porumboiu

Festivalul de la Cannes nu inseamna doar “covorul rosu” si “staruri”, ci o intreaga industrie dedicata cinema-ului, incluzand o paleta larga de evenimente conexe, precum Marché du Film (Targul de Film, unde fiecare companie vine sa-si prezinte ultimele proiecte si realizari in materie de tehnica) sau Cinéma de la Plage, o serie de proiectii pe plaja din fata hotelului Majestic, a unor filme celebre. Anul acesta, datorita iesirii iminente in sali a unui nou film din seria “Terminator”, a fost proiectat pe plaja primul film din serie, “Terminator 1”. Un moment epic, Arnold Schwarzenegger , cel mai badass-bad guy ever, o calatorie ciudata in timp si-o coloana sonora de exceptie asigurata de Brad Fiedel, toate in ultima seara a sederii mele in Cannes. I’ll be back !

O alta mentiune speciala, din selectia “Quinzaine des Réalisateurs”, filmul “The Brand New Testament” al regizorului belgian Jaco Van Dormael. O poveste extrem de originala, jucata de un “ensemble-cast”, condus de Benoît Poelvoorde si incluzandu-i pe Catherine Deneuve, Yolande Moreau, François Damiens si Yohan Leysen, lung metrajul belgian este cuceritor, inovator si de vazut neaparat.

Din sectiunea “Semaine de la Critique” am vazut cinci din cele zece scurt metraje in competitie, printre care si “Ramona” de Andrei Cretulescu, scurt castigator al premiului Canal +. As mai mentiona si scurtul brazilian “Command Action” si pe cel francez, “La Jeunesse des Loups Garous”, dar nici unul nu mi-a lipit asa un zambet larg pe buze precum “Ramona”.

Un scurt care te ia de mana, te-arunca intr-un Mercedes vechi si goneste cu tine mai iute ca glontul pe muzica lui Dario Moreno si a formatiei engleze de post-punk, Bauhaus. Poate si pentru ca mi se pare unul dintre cele mai curajoase si feministe filme romanesti din ultimilor ani, dar de departe “Ramona” este unul dintre momentele frumoase ale Cannes 68, alaturi de “Mad Max”, alt film tinut in spate de personajele feminine. Ori intr-o lume in care diferenta de venit dintre femei si barbati este inca enorma, iar puterea de decizie este in continuare dominata de mentalitati arhaice si discriminatoare, astfel de filme si discutiile create in jur, sunt foarte binevenite.

De altfel, intreg festivalul avea un iz de schimbare. Nici fastul nu mai era atat de opulent, semn clar al efectelor crizei financiare. Da, mai gasesti octogenari superiori, la brat cu cate o papusa la jumatate cel mult din varsta lor – de altfel sunt in continuare multi. Dar parca nu mai sunt atat de multi si omniprezenti. Si se mai aud si voci precum cea a Salmai Hayek in conferinta la Pavilionul American din Marché, ridicandu-se pentru drepturi salariale egale si incetarea sexismului. Sau initiative precum #SeeHerNow, o coalitie internationala, regrupand organizatii precum Women in Film and TV UK si EWA European Women in Audiovisual, cu scopul de a promova femeile din lumea filmului si media.

In ceea ce ma priveste, anul acesta, am fost la Cannes cu viitorul meu lung metraj, aflat inca in dezvoltare si selectionat in cadrul workshopului de scenarii organizat de asociatia Maison des Scénaristes. Marele avantaj si una dintre acele coincidente “astrale” sa le zicem, a fost ca standul Maison des Scénaristes se afla exact langa standul Pavilionului Romanesc la Cannes, ceea ce mi-a permis sa fiu mai tot timpul alaturi, “ca acasa”. In urma prezentei in festival a proiectului, urmeaza acum munca fara glamour, aceea de preproductie si productie, cu incurajarea ecourilor pozitive pe care le-a strans proiectul.

Tragand linia la final de editie, a fost un festival frumos. Cu speranta. Sa ne vedem cu bine la editia 69 !

 

Ilinca Neagu, Bruxelles

Ilinca Neagu

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *