Adrian Ardelean, jurnalist originar din Cluj și stabilit în Canada, va realiza, din 1 iulie, o emisiune în limba română la unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio din Montreal. Emisiunea va fi difuzată săptămânal, sâmbăta, între orele 16.00 și 17.00 (23.00 și 24.00 – ora României).

„Emisiunea are durata de o oră și va fi difuzată sâmbăta, de la 4 la 5 după-amiază, ora Montrealului. Cei din România care vor să o asculte pot face acest lucru pe internet, având grijă însă de decalajul de fus orar: de la ora 11.00 seara până la 12.00. Este pe 1280 AM, iar postul de radio se numește CFMB. Emisiunea există de mai multă vreme. O făcea un alt român din Montreal, un domn pe nume George Rusu, care a renunțat. Este și mai în vârstă, are și o altă activitate privată, pe care trebuie să o conducă, așa că am preluat eu această emisiune“, a declarat Adrian Ardelean citat de romanialibera.ro.

El afirmă că emisiunea va fi susținută financiar de comunitatea românească, suficient de puternică pentru a sprijini astfel de inițiative. „Acesta este secretul prin care am reușit să avem o astfel de emisiune. Vom aduce publicitate de la magazinele românești, de la restaurantele românilor, de la notarii și medicii români“, spune Adrian Ardelean, care a adăugat că are deja promisiuni ferme din partea oamenilor de afaceri români din Canada care vor susține emisiunea radio românească. Showul său radiofonic va include știri din Montreal, știri din România, revista presei, o rubrică de pamflet, interviuri înregistrate și în direct, precum și intervenții telefonice.

Adrian Ardelean este realmente un român adevărat. Un jurnalist îndrăgostit de tradițiile de acasă, care nu pregetă un moment pe pământ canadian să-și slujească valorile românești. Este deseori sufletul evenimentelor din comunitatea de la Montreal și visează la ziua în care se va întoarce împăcat acasă să colinde prin satele maramureșene sau să-și mângâie picioarele prin iarba Feleacului. Până atunci, se hrănește sufletește cu folclorul transilvănean ”la purtător” în țara sa adoptivă. Nu uită niciodată să-și ia pe cap clopul maramureșean și straiele neaoșe ardelenești. Are voce bună și cântă cu patimă melodiile populare.

Adrian Ardelean a fost unul dintre principalii vectori de imagine și de organizare (alături de Mihaela Ciovică) ai turneului organizat recent în America de Nord de Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu pentru promovarea cărții ”Miracolul din noiembrie”.

În comunitatea românească din Montreal, Adrian Ardelean a devenit bine cunoscut după ce, în anul 2010, a câștigat premiul pentru cel mai bun reportaj din presa de limba română din America de Nord. Anul trecut, el a organizat colindul românesc în metroul din orașul canadian și a oferit trecătorilor covrigi, nuci și mere. În acest an, el a fost inclus în Enciclopedia Personalităților Românești din Canada.

, , ,

One Response

  1. voi sunteţi postacii, n u vocea diasporei ci vocea diavolilor de băse şi neamţ, m-am săturat de voi câtă cacao mâncaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *