Banii Diasporei, mană cerească! Îi va atrage România?

Written by

Un număr din ce în ce mai mare de state în curs de dezvoltare se orientează spre compatrioţii lor de peste hotare pentru strângerea de fonduri prin promovarea de ”bonduri pentru diaspora”, o strategie de finanţare lansată cu succes de India şi Israel, dar care uneori este greu de imitat, informează Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit datelor Băncii Mondiale din 2013, aproximativ 250 milioane de persoane, sau 3% din populaţia lumii, trăiesc în afara ţărilor în care s-au născut. Aceşti oamenii reprezintă o sursă importantă de finanţare pentru ţările de origine în condiţiile în care anul trecut au trimis acasă aproximativ 440 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât ajutoarele globale pentru dezvoltare. Fondurile strânse de guverne în mod direct din vânzarea de obligaţiuni către cetăţenii lor de peste hotare reprezintă doar o mică parte din suma totală, însă este pe cale să crească având în vedere recentele anunţuri.

”Multe guverne trebuie să analizeze cu atenţie care este relaţia lor istorică cu diaspora şi să fie realiste în calculele lor atunci când fac oferte de investiţii’, a apreciat Liesl Riddle, profesor la Universitatea George Washington, care a studiat finanţarea din diaspora.”

Avantajele oferite de investiţiile din diaspora sunt clare. Investitorii care au o legătură personală cu o ţară sunt mai înclinaţi decât străinii să îşi asume riscuri în moneda locală, susţine Dilip Ratha, manager la divizia de remitenţe a Băncii Mondiale. În plus, cei din diaspora sunt mai dispuşi să îşi menţină investiţiile în perioade de criză decât fondurile care domină piaţa obligaţiunilor emergente. ‘Când vine vorba de investitorii instituţionali există riscul apariţiei unei mentalităţi de turmă…Imediat ce apare ceva îngrijorător toată lumea fuge spre uşă’, a subliniat Dilip Ratha, potrivit căruia aceasta este o problemă mult mai mică în cazul investitorilor expatriaţi în întreaga lume.

Românii din Diaspora trimit anual în țară aproximativ 7 miliarde de euro, iar economiile pe care le realizează în țările lor adoptive ating și 30 de miliarde de euro anual.

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *