Pentru cei care se grăbesc să-l înfiereze pe Traian Băsescu ca urmare a discursurilor sale din ultima vreme interpretate drept anti-Occident sau anti-stat de drept, doar câteva gânduri la rece, fără patimă. Întâi că fostul președinte nu face asta întâmplător, ci foarte conștient. Scopul: acoperirea segmentului electoral naționalist de stânga, ocupat până acum de PSD, PRM, PP-DD.

La dreapta, Mișcarea Populară nu mai are spațiu de manevră – PNL ține cu dinții de locul garantat de familia popularilor europeni. Singurul segment pe care-și poate crește partidul este cel amintit mai înainte. A, că nu ”dă bine” ce declară Băsescu? Desigur, dar scopul scuză mijloacele, iar vorbele de azi se vor uita mâine, la bilanțul votului.

Priviți la Tsipras, a câștigat alegerile pe cel mai sângeros discurs anti-UE și a sfârșit prin a fi cel mai fidel apărător al ”cizmei austerității UE”, pe care o plesnea vârtos înainte de a ajunge premier. În plus, filonul naționalist crește în Europa, mai ales pe fondul exodului siriano-musulman spre nord. E clar că Băsescu a mirosit prada și știe unde poate lovi, e un ”animal politic” fără egal după decembrie 1989.

Va pierde el electoratul propriu, care i-a fost aproape la bine și la rău? Da, însă doar parțial. Nicidecum nucleul dur, undeva la 7-10%. Dar marele câștig vine dinspre o zonă ce-i părea interzisă până acum, de unde poate aduce dublu, ba chiar mai mult dacă jocul său va merge și mai departe.

Luați de pildă în calcul inclusiv o deplasare lină a sa spre PSD. Da, da! Sună ca o blasfemie acum, dar ia hai să ne gândim pe termen mediu! PSD e cu un picior în groapă acum, fără lider puternic, iar Traian Băsescu are alură de om cu forță. Credeți că va fi respins de publicul pesedist, de ”activul de bază” al partidului? Să fim serioși! Acest public are nevoie ca de aer de un fel de despot luminat, de un tătuc, să-i spunem, nu de politicieni de șuetă. Un tandem Băsescu-Dragnea ar anestezia complet orice urmă de revoltă internă.

Luați aminte doar la piruetele lui Dragnea din ultima vreme, pro-justiție, pro-SUA, anticorupție, și veți vedea un Dragnea cu discurs de Băsescu și un Băsescu nou cu discurs de Dragnea vechi. Vi se par întâmplătoare astfel de permutări ”doctrinare”? Mie, nu. Iar Traian Băsescu are deja experiență în schimbat tabăra doctrinară, vezi mutarea PD din familia stângii europene în cea a dreptei (vechi motiv de acuzații la adresa sa din partea adversarilor politici).

Dar nu e musai ca Băsescu să ”înghită” PSD cu Mișcarea Populară. Îl poate descompune cu un astfel de discurs precum cel din interviul de acum două zile de pe B1 TV. Ceea ce n-ar fi tocmai rău; ne-au ajuns 26 de ani în care partidul născut din crimă a stors România de toate resursele și ne-a aruncat la marginea lumii civilizate. Iată de ce pe mine, unul, nu mă deranjează ”derapajul” de discurs al noului lider al MP.

Evident că zicerile recente ale fostului președinte sună ca nuca-n perete la nici un an de la predarea mandatului; până atunci, fusese tocat mărunt de trompetele mediatice penale ale PSD tocmai pentru ”slugărnicia” sa față de SUA, stat de drept, servicii etc. Numai că lui Traian Băsescu nu-i pasă de asta. Știe ce pierde și ce are de câștigat deopotrivă. Iar pe terenul pe care a intrat, trebuie să recunoaștem, ne place sau nu, e o pâine bună de mâncat. Odată îmbogățită tolba procentelor electorale va putea sta pe alte picioare la masa negocierilor. Ba chiar va putea deveni o ”balama” foarte puternică între marile blocuri politice actuale. Din postura asta, nu-i exclus nimic, nici măcar să-i cadă pe mână o viitoare guvernare. Iar atunci, să fim serioși, din discursul său actual pretins antiamerican nu se va mai alege nimic. Căci vorbele sunt una, iar faptele alta. Or nu-l văd niciodată pe Băsescu în postura de dușman declarat al SUA. Așa că hai să nu facem un capăt de țară din schimbarea de macaz a ex-președintelui.

Și în fond și la urma urmei, decât un filon naționalist pe mâna unor derbedei, mai bine unul pe mâna unui Traian Băsescu reinventat. Care, deși pozează acum în dușmanul Occidentului, nu e exclus să joace astfel de parodii chiar cu voia Occidentului! Pe ideea, nimic nu se pierde, totul este sub control euroatlantic. Chiar și segmentul ”antieuroatlantic”…

 

Laurențiu Ciocăzanu

Un prieten din Facebook, după ce mă ceartă pentru titlu (apropo, nu văd de ce i-ar deranja pe fanii lui TB), îmi transmite ce a declarat fostul președinte la B1 TV: (intrebat fiind pe care electorat mizeaza pt o crestere a MP,a raspuns ceva de genul:electoratul de dreapta nemultumit…,dar “vor fi si multi care vor veni si de la PSD”!)

Mersi. Ceea ce trebuia demonstrat!

, ,

4 Responses

  1. Ești foarte prost.

  2. You have a obsession, man!!!

  3. Doua observatii: 1) Intre “sef la PSD” si eventuala atragere spre MP a intentiei de vot dinspre categoria “electorat”PSD”, este o distanta fff mare, pe care doar dorinta de manipulare o poate ignora. 2) NU este deloc adevarata afirmatia ca “la dreapta nu e spatiu de manevra” – alta manipulare. PNL NU este in realitate un partid autentic de Dreapta, Romania nici nu prea are asa ceva pe scena politica. De altfel, “liberalismul” contemporan, cam peste tot a deviat serios spre Stanga.

  4. Mih a aratat mai sus in ce consta confuzia..TITLUL este menit a atrage atentia..dar nu se regaseste in continut..Una este sa atragi electoratul PSD ..,alta este sa FII SEFUL PSD,..Iar cine se indoieste de coloana vertebrala al lui Traian Basescu sa nu isi spuna basist..!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *