Dintre avalanșa de analize și articole pe tema falimentului din Grecia, denumit și GREXIT, am ales azi un diagnostic curat pus de Alex Mihăileanu pe Subiectiv.ro. Textul demontează principalele mituri lansate de politicienii populiști de la Atena. E vorba de teze create special pentru prostirea populației votante cu scopul de a smulge ură față de ”creditorii răi și nemiloși” la schimb cu voturi. Redăm mai jos doar un scurt pasaj din articolul pe care vi-l recomandăm pentru a înțelege mai bine tragedia greacă:

”Concret, împrumutul la FMI, BCE etc. are rolul de a-ţi permite ţie, ca stat, să îţi foloseşti bugetul pentru cheltuielile curente şi, în acelaşi timp, să faci o serie de reforme sau să iei măsurile necesare să intri cât mai rapid pe creştere economică.

Ceea ce, în Grecia, nu s-a întâmplat. Grecii s-au bazat pe credite, iar la nivel de reforme, pauză. După 2008, grecii au avut două bailout-uri. Adică au fost de două ori la un pas de default (incapacitate de plată, deci faliment de stat), adică exact ce s-a întâmplat zilele astea. Bailout înseamnă, la modul cel mai superficial cu putinţă, “să te scoată alţii din rahat.”

Şi tocmai asta vor să scoată în evidenţă creditorii, că politicile lui Tsipras nu sunt fezabile şi că, în ritmul ăsta, grecii o vor ţine în bailout-uri din jumate în jumate de an. E exact motivul pentru care nu li s-a acceptat al treilea bailout. Adică, pe scurt, Tsipras face experimente pe banii altora fără să acorde vreo garanţie că îi va şi returna.

În excesele sale de populism, Alexis Tsipras a tot urlat că creditorii şantajează Grecia. În fapt, Tsipras era şantajistul. Prim-ministrul grec a mizat pe faptul că, dacă nu va primi bani în termenii impuşi de el, europenii nu vor risca instabilitatea monedei Euro sau generarea unei noi crize economice la nivel european.

Ce n-a luat el în calcul e faptul că Grecia e singura ţară în gaură, în timp ce restul ţărilor – sau, cel puţin, marea lor majoritate – au creştere economică. Atât nemţii, cât şi francezii, au spus clar că îşi permit chiar şi ieşirea Greciei din zona Euro, câtă vreme au lichidităţile necesare să nu intre într-o nouă criză, ci să treacă peste cu bine, ba chiar relativ uşor. De altfel, până şi polonezii – care, totuşi, sunt un caz diferit, încă n-au trecut la Euro – au declarat că o eventuală ieşire a Greciei din zona Euro nu-i va deranja cu nimic.”

Citiți articolul complet AICI

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *