Primul ministru – inculpat. Șeful partidului primului ministru – condamnat. Șeful Senatului – schimbător de neveste, de partide, trădător al înaintașilor liberali, fost stăpân peste un guvern intrat masiv la pușcărie. Principalul mogul media – după gratii pentru o sentință cu 10 ani cu executare. Al doilea mogul media – posesor de afaceri cu suport al aripii afaceriste din Servicii, donator de bani pentru subalterni cu suta de milioane de euro. Al treilea mogul media, fost cândva primul, ajuns și el în spatele gratiilor după ce a lăsat în spate o televiziune care se hrănește din violuri și din necazurile altora.

Televiziuni născute de jaf și din corupție care atacă statul de drept și adevărul folosindu-se de slăbiciunile oamenilor simpli, de lipsa de caracter și de lașitatea persoanelor publice, interesate de publicitate cu orice preț.

Companii multinaționale de petrol, telefonie mobilă, detergenți, bere și alte cele pentru consum, care bagă bani în aceste instrumente de intoxicare a mentalului colectiv, pe motiv de ”rating”. O instituție a statului – CNA -, plătită din impozitele celor care muncesc cu o fișă a postului precisă (să taie în carne vie în caz de derapaje TV), care însă, cu ochii la partid, tace și distruge complice firava fibră de conștiință națională curată rămasă încă intactă.

Milioane de oameni activi plecați din țară, care votează o dată la patru ani, dar care nu pot face nimic între alegeri pentru însănătoșirea societății lăsate  în urmă. Tineri dezinteresați de viața cetății, excitați uneori de subiecte ECO, unii obsedați de material ori de bani făcuți a la Gigi Becali, Dan Voiculescu sau Sebastian Ghiță, alții pasionați de plecat din țară, cu educație civică atrofiată, puțini dispuși să lupte, să schimbe, să aibă pretenții. Părinți mulți care-și cresc odraslele cum gândul să scape de țară, să-și găsească un rost ”afară”.

Bătrâni ușor de manipulat, de cumpărat și de scos la votare în interesul partidului. Elite izolate, individualiste, uneori chiar lașe, incapabile să provoace reacții ferme împotriva unor cazuri de furt intelectual sau de promovări pe criterii de cumetrie. O masă imensă de angajați la stat, prea mulți vârâți acolo pe prieteșuguri sau pe șpagă (vezi cazul senatorului PSD de Cluj Cordoș), gata oricând să alimenteze audiența televiziunilor amintite sau să iasă la vot pe placul partidului-stat.

Un sistem sanitar bolnav, în care, la 26 de ani de la Revoluție, pacientul continuă să completeze leafa medicului și lipsa de bani a spitalului, în timp ce statul nu respectă ce stă scris chiar în Legea Legilor (”Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat” – Constituția României, articolul 34, alineatul 1). Alte instituții ale statului slabe, incapabile să preseze modificări legislative pentru întărirea autorității lor (vezi cazul Poliției și al agentului din Mehedinți bătut de familia ex-baronului Duicu).

O justiție încă minată de persoane corupte, ”adaptibile” vieții baronale în special în provincie, care e în stare să pună în libertate violatori și abia așteaptă ziua în care lupta anticorupție, DNA, ANI și alte cele vor fi lovite și anihilate. Politicieni perverși, care preferă legi moi, fie pentru violatori, fie pentru fraudă, din interes personal direct

Multe județe, aproape toate, aflate la mâna baronilor, unde accesul în carieră, joburile nu sunt apanajul competenței, ci al ”relației”.

Un sat românesc dezlânat, dezmembrat, îmbătrânit și prea puțin protejat. O economie haotică, bazată pe contracte născute din corupție și din tovărășii murdare, în care statul are rol securistic, de urmărire și neîncredere, de taxare și stors, în timp ce privatul este lovit din toate părțile, muls de impozite, amezi și șpăgi, privit ca un potențial infractor, nu ca sursă de bani decentă pentru cei care îl controlează în manieră de teroare administrativă.

O societate civilă obosită să lupte, anemică, tot mai nepunticioasă în fața rezistenței ”sistemului”, a României incapabile să accepte legea, regulile, munca, adevărul, respectul și dreptatea.

Acesta e un lapidar tabloul al României zilelor noastre. Lipsesc multe piese, dar imaginea de ansamblu poate fi definită parțial de cele de mai sus. Ce energie poate produce o astfel de lume pentru viitor? Nu sunt semne că, la orizontul anilor 2030, acest loc va arăta la fel. Ca țară, mă refer…

Sună poate prea tragic, dar sunt convins că soarta ne cam e pecetluită la intersecția marilor bătălii geostrategice. Nu avem forță de popor capabil să fie jucător. Priviți, în schimb, la vecinul maghiar Orban, cu toate conotațiile sale malefic-europene. Joacă! Ba chiar pe terenul nostru, vezi desantul de zilele trecute din secuime, cu simbolurile Ungariei Mari în spate.

Nu e un model pentru noi, dar e un exemplu că Ungaria pune la bătaie fibra națională, cu orice risc. Dincolo, spre est, se clatină un imperiu. Trăim, de fapt, vremuri de mari schimbări, când imperii vechi stau să cadă și asta iar nu ne avantajează deloc. Nu există exemple în istorie când mari coloși au acceptat pașnic să dispară. Dovadă că Rusia a și făcut primul pas, prin agresiunea Crimeei, și continuă acum cu Ucraina, țările baltice, România, Bulgaria, iar Ungaria îi e aliat în această zbatere de animal rănit.

Rusia nu mai are decât arsenal nuclear. Fără industrie, fără economie, fără nimic nu poate supraviețui nici ea la scara marii încleștări globale. Petrolul e destul, dar contează tot mai puțin. În niște ani, nu mulți, mașinile electrice vor umple lumea, și atunci adio bani din zăcăminte! Iar Putin știe și asta, de aceea a ales calea ofensivei către cei slabi.

Poate fi o întâmplare numărul record de turiști ruși din ultima perioadă, doar înainte de căderea lui Ceaușescu se mai înregistra un asemenea aflux, dar nu cred că sunt doar simple statistici reci bune de pus în rama turismului autohton.

Ne rămâne doar speranța americană. Au venit, în sfârșit, sunt încă aici și dau de înțeles că nu vor să plece. Ar fi bine dacă ar fi suficient. Dar forțele SUA au nevoie de aliat POPORUL stând zdravăn pe propriile picioare. Adică de o mare masă socială dispusă să preseze politicul pe calapod american, anticorupție, pro-valori, nepopulism, întru forța adevărului și eliminarea minciunii ca mod de viață. Și, din păcate, semnele de mai sus nu promit prea mult ajutor pentru dorința americanilor de a ne ajuta.

Urmașii comunismului știu asta, nu întâmplător nu cedează, ba chiar se încăpățânează să conducă România în ciuda Americii, cu inculpări și condamnări în spatele liderilor politici care altfel ar fi trebuit să facă măcar un gest de onoare, dacă nu de credință în valorile lumii libere. N-a fost să fie și nu va fi, se pare…

Există insule de luptă internă pentru o Românie de tip american. Sunt în justiție, în DNA, în Servicii, în Armată, în partide, în presă, în administrație. Sunt, dar sunt puține. Sunt entuziaste, dar nu e suficient. Căci marea masă, populația în general, nu simte și nu acționează pe măsură. Optimiștii spun că trendul se va schimba, eu cred că dimpotrivă, mulți își pierd energia văzând că votul nu mai e de-ajuns.

Adevărul e că nu ne pasă prea mult de țară. Suntem o lume individualistă, preocupată masiv de cum trăim în spatele propriilor garduri și prea puțin interesată de cetate. Ne vom salva desigur în mici entități românești, aici sau afară, în Românii izolate în Diaspora, în familii, grupuri de prieteni, asociații pentru păstrarea tradițiilor etc. Dar nu ne vom salva ca țară, pe termen lung.

Poate sună tragic sau deprimant, dar recitiți semnele de la începutul acestui text, priviți în jur și întrebați-vă sincer ce șanse dați unui popor care nu trăiește în suflet cu ideea de popor. Ce șanse dați unei lumi care nu luptă, care se refugiază în multiple carapace mici, care preferă la o adică să abandoneze spațiul de confruntare pentru a se topi peste granițe, în inima altor popoare mai atente cu viața lor. Putem să fugim de astfel de întrebări, dar adevărul, ca întotdeauna în viață, va veni mereu peste noi…

Laurențiu Ciocăzanu

Laur Ciocazanu


6 Responses

 1. CUM SE PREFIGUREAZA CASTIGAREA ALEGERILOR DE ALTI HOTI (PNL) SI CU LACUSTELE DE LA COTROCENI ROMANIA NU MAI ARE NICI O SANSA !

  • Ana Moldovanu:Conform legislaţiei een virgaoe, salariul Dvs se stabileşte een dependenţă de rezultatele individuale.Drept limită minimă şi garanţie a statului serveşte cuantumul minim garantat al salariului een sectorul real, care eencepeend cu 1 mai curent este stabilit een mărime de 1300 lei, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore een medie pe lună (Hotăreerea Guvernului nr. 260 din 25.04.2012).

 2. Dacă trăiești sa exiști…………..

  SOS România

  România nu are clasa de mijloc, România nu are g educati, inteligenți,  cu coloana vertebrala. Sunt niste viermi care trăiesc pe buget ,baga bani in buzunar si critica lumea cand vorbim si ne exprimam anagramat .Atât stiu sa faca cei din clasa mijlocie romaneasca, sa traiasca precum o larvă în cuşca lor din buget. Frica apara bostana.

   Sper ca aceia din servicii, care încă mai simt c, să se alăture acestei mișcări de trezire națională, cel puțin să ne  ajute pentru a nu pieri și ultima speranță de care suntem legați!

  https://www.facebook.com/events/401974126657115/

  • Tudor:Cum se procedează een cazul ceend un rlzeiaator este salarieat din vulumul realizării, şi din pricin obective salariul se primeşte mai mic de salariul minim prevăzut de leje.Şi dacă apar aşa cazuri zilele de sărbători şi cele de odihna lucrate de angazator binevol se platesc dublu, lueend een consederaţie că sa făcut adaus peenă la salariu minim. Dacă se poate indicaţi num Hotăreerei referitor la salarizarea din volumul de realizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *