”Cel puțin noi avem o țară unde să ne întoarcem. Dar grecii?”

Written by

Motto : In vremuri grele cei buni devin si mai buni iar cei rai si mai rai…

As vrea sa va spun cateva cuvinte despre situatia de aici din Grecia. Nu am pretentia ca sunt un bun analist politic sau economic, deci ceea ce voi spune vor fi fapte si lucruri care se intampla in aceste zile. Am vorbit cu oameni simpli intalniti la piata sau aiurea. Intrebarea pe care le-am pus-o la toti: cum vedeti situatia acum in Grecia, cu bancile inchise si cu acordul semnat de Tsipras, care este unul foarte greu pentru noi toti . Raspunsul a fost următorul , cu mici exceptii: ”Am trait sub ocupatia germana, ne-au murit parinti, soti , frati si copii in razboi si am reusit sa fim iar pe picioarele noastre. Vom reusi si acum.” Sunt asa de pozitivi in gandire incat ti se face rusine sa-i mai intrebi si altceva.
Cozile la banci au fost din cauza ca cei mai multi pensionari nu aveau carduri si din cauza asta stateau la cozi si nu puteau lua decat 120 de euro pe saptamana . Noi, ceilalti, care avem carduri, putem lua 60 sau 50 – daca nu sunt hartii de 20 de euro – pe zi. In aceste zile s-a vazut si puterea grecilor de a se ajuta intre ei. Am fost la piata. Totul foarte ieftin: 0,50 – 1 euro totul. Am vazut o batrana care isi numara banutii din portofel sa vada ce poate cumpara sa-i ajunga o saptamana – piata avem doar o data pe saptamana – spunand ca nu a putut sta la coada la banca sa ia cei 120 e euro . Atunci cel care vindea i-a incarcat carutul cu tot ce avea pe taraba spunandu-le si celorlalti sa faca la fel si o sa plateasca saptamana viitoare sau cand o sa aiba. Asta s-a putut intampla pentru ca cei care vand in piete sunt producatori si nu intermediari.
Despre felul cum a fost primit acordul de catre cetatenii greci? Cu mare preocupare pentru ce va fi in viitor. Este un program foarte greu ce cade pe spinarea poporului. Sa speram ca acum vor fi taxati si cei putini cu bani multi si nu numai cei multi cu bani putini. Lumea este impartita: unii spun ca nu trebuia sa accepte acest acord si sa vina acasa cu toate riscurile – intoarcerea la drahma si tot ce decurge din asta – , altii ca bine a facut Tispras , dar ca poate nu a negociat cum trebuie. Din ce a spus Donald Tusk, reiese ca Tsipras a negociat foarte bine totul si, drept dovada, a obtinut 80 miliarde! In noaptea votarii masurilor preliminare in Parlament a fost o mare adunre a sindicatelor PAME in Piata Syntagma, care a degenerat in cunoscutele lupte de strada cu cocteiluri Molotov si tot tacamul, ca de fiecare data. Politia spune ca planul era sa intre in Parlament cu bombe artizanale. Printre cei 26, care au fost retinuti , 12 sunt straini ; 4 germani , 2 francezi , 1 albanez, 1 australian , polonez , ucrainean , italian. M-am bucurat nespus de mult ca nu au fost si romani printre ei. Imi pun intrebarea: ce cautau astia in Athena sa incite la dezordine??!!
Ceea ce ma pune iar pe ganduri este virulenta cu care sunt atacati premierul, Guvernul si Parlamentul de catre romanii de aici – nu stiu de celelalte natii – folosind un limbaj mai mult decat suburban. Poate au dreptate. Nu e usor sa-ti faci o viata aici cu multe sacrificii si acum totul sa se duca de rapa, dar trebuie gandit ca aici am gasit de bine de rau o mana intinsa. Ca unii ai dus-o mai greu , ca au intalnit rasism ca nu au fost platiti asa cum au convenit nu ma indoiesc, dar nu poti pune eticheta la un popor intreg pentru o minoritate. Chiar spunea o compatrioata pe pagina romanilor din Grecia ca a fost platita si ea si sotul ei la zi, banii fiind depusi in cont. Trebuie sa retinem ca multi au venit cand a obtine o viza era foarte greu si au trecut muntii si granita pe jos , mergand saptamani. Si au ajuns aici , gasind o slujba , de multe ori mult sub pregatirea lor , dar prin munca au reusit sa faca ceva in viata. Ceva care acum pare sa se naruie.
Sa fim intelesi : eu sunt de dreapta si nu imi voi trada crezul politic.pentru nimic in lume . Consider ca trecerea de la o doctrina la alta si de la o religie la alta numai pentru a obtine foloase materiale este , cel putin, imoral. Dar nu pot sa nu judec si amenda daca dreapta face ceva care nu e corect sau sa nu recunosc daca stanga face ceva in folosul patriei. Guvernul Tsipras este primul de orientare de stanga din toata istoria Greciei. Stiti ca nu a fost primit deloc bine la CE , la un moment dat Germania a sugerat ca ar fi bine ca Tsipras sa demisioneze pentru a putea continua negocierile !!! Unde s-a mai pomenit asa ceva ??

Toti cei care ii spuneau sa nu vina fara un acord, acum se dau mari patrioti si spun ca nu ar fi trebuit sa semneze fara sa puna in balanta ce ar fi insemnat sa nu avem acest acord, fie el si dur.Toti cei care vor sa se treaca la drahma, sau asa cum s-a mai propus, la o moneda paralela in Grecia si euro in afara, au conturile bine burdusite cu euro. Nu ii iau apararea lui Tsipras, si chiar el a recunoscut ca a facut greseli in felul de a negocia si isi asuma totul, dar trebuie sa recunoastem ca nu el este de vina de tot raul din tara. Nu poate o guvernare de 6 luni sa fie de vina de tot ce nu s-a facut in 41 de ani !
A facut promisiuni pe care nu si le poate tine – dar care partid isi tine promisiunile facute ? A abdicat de la platforma partidului sau pentru ca altfel tara era in haos. A facut bine , a facut rau , istoria ne va arata…
Cel putin nu este “manjit” de mite sau altele cele. Spun asta pentru ca au tot scotocit toti, dar nu au gasit nimic. Impotriva a fost si KKE – Partidul Comunist Ellen – care a propus un plan de redresare cee suna cam asa: nationalizarea bancilor si a marilor averi si totul sa fie sub controlul unei comisii a lor , bineinteles… Si Partidul Hrisi Avgi – Zorile Aurii- partid extremist de dreapta …
Nu stiu ce ne asteapta , dar in orce caz va fi foarte greu pentru toti aici: bastinasi sau straini. Cel putin noi avem o patrie unde ne putem intoarce, dar ei ? Vor lua iar drumul strainatatii cum au mai facut ? Stiti ce grupuri mari de greci sunt in Australia , America ,Canada si peste tot in lume?
Eu zic , Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem peste asta impreuna . Daca Greciei ii va fi bine , si noua romanilor si altor neamuri care traim aici ne va fi bine
Si inca ceva ! Pe 5 iulie cand s-a spus NU altor masuri de austeritate , s-a facut si un sondaj in care se intreba daca sunt de acord cu iesirea din zona euro. Raspunsul a fost NU 80 %.. Deci Tsipra a tinut cont de dorinta grecilor de a ramane in zona euro cu riscul acestui memorandum. Deasemenea , dumineca trecuta s-a dat publicitatii un sondaj de opinie care l-a aratat pe Tsipras conducand la intrebarea : cine este cel mai bun Prim-Ministru cu peste 60%. Asta in situatia in care bancile erau inchise cu tot ce decurge de aici.
Deci: cu 21 puncte conduce Syriza..73% vor ca moneda sa ramana euro si 20% intoarcerea la drahma…

Δημοσκόπηση: 21 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ – Ναι στη συμφωνία από το 70% | altsantiri.gr
Το 73% θέλει το νόμισμα της χώρας να παραμείνει το ευρώ (το 66% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 92% όσων ψηφίζουν Ν.Δ.), έναντι του 20% που επιθυμεί την επιστροφή στο πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, την οποία επιλέγουν το 26% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 5% όσων ψηφίζουν Ν.Δ., σύμφωνα με την δημοσκ…
sursa: altsantiri.gr

 

Magda Karolidou, Atena

Karolidou Grecia

, ,

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *