Dan Puric: România nu mai trebuie privită separat – cei de acasă şi cei din afară

Written by

Puțini în această viață trec de la stadiul de valori perene și personalități marcante la stadiul final și sublim de fenomen. Dan Puric este un fenomen astăzi în societatea românească. În timp ce unii românii din țară sau din afara granițelor cultivă un spirit anti-românesc, Dan Puric ne vorbeste despre demnitate de a fi român și despre necesitatea unei unitați a românilor de pretutindeni.

În interviul acordat lui  George Rădulescu pentru publicația Paginiromanesti, Puric face narațiunea unei Românii a românilor și nu a unor grupuri de interese economice sau politice. În opinia sa, românii ”de acasă și cei din afară” trebuie să se unească într-un proiect comun ce vizează viitorul României.

Fragmente din interviu:

 

„Am găsit foarte mulţi români de bună calitate care au plecat din ţară de silă, de deznădejde. Poate chiar din sila aceea a ciobanului din Mioriţa care avea o detaşare dacică faţă de moarte. Am găsit oameni cu un amar sufletesc, dar de o calitate interioară extraordinară care, într-un fel, sunt obligaţi prin gestul acesta al emigrării să se crucifice”.

„Totuşi, întorcându-mă în timp cu ochii minţii, constat că România se repară din afară. Adică oamenii aceştia au transportat cu ei o Românie care se va întoarce, cu toate atributele civilizaţiei, dar fără să piardă nimic din credinţa autohtonă. Ieşind din ghetoul securist, din colonia care este astăzi România, ei au plecat „cu biserica în spate”. Şi se vor întoarce întăriţi. Ei sunt şansa pe care o are România: să se repare din aceste „margini”.

„I-am întrebat şi mi-au spus că acolo o duceau foarte bine din punct de vedere material. „Şi atunci de ce aţi plecat?”, i-am mai întrebat. „Pentru că sufleteşte ne-am simţit umiliţi în propria ţară”, mi-au răspuns. Această categorie va repara România şi probabil că toţi aceşti exponenţi ai României adevărate îşi vor uni forţele. Oricum, România nu mai trebuie privită separat – cei de acasă şi cei din afară”

Sursă: http://www.paginiromanesti.ca/2015/10/14/dan-puric-romania-repara-afara/

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *