dacian ciolosÎn teorie, România lui Cioloș arată bine. În practică, vor hotărî pesediștii din toată administrația, de la secretari de stat până la baroni și primari de comune. Guvernul său nu e tocmai pe gustul Revoluției Colectiv. Sunt bile albe (precum
Cristina Guseth, la Justiție), dar nu mă așteptam la atâtea bile negre într-un executiv emanație a străzii.

Oameni ca Dâncu (PSD), Tobă (Interne) sau Grigorescu (Energie) nu au ce căuta în opțiunile lumii libere de comunism cu față umană. Despre primii doi există destule pagini pe Google, despre cel de-al treilea, întrebați-l câte jdemiliarde de lei vechi a încasat din AGA ori CA-uri de pe la Electrica sau Hidroelectrica lui Borza-condamnatul (așteptăm să vedem, apropo de Borza, dacă onor Cioloș, cu bastonul de european în raniță, va mai permite rămânerea la conducerea unei entități strategice a unui individ condamnat definitiv la închisoare, caz unic în lume!).


Victor Grigoresc EnergieDar revenind la Victor Grigorescu-energie (alăturat), omul nu are pic de experiență în domeniu, în schimb sigur știe cum se plimbă banii ”în sistem”. Altfel, nu s-ar explica zecile de hectare din declarația sa de avere, casele și banii din conturi. Nu cred că strada tinerilor fără job sau a celor care se chinuie de la o lună la alta și-au dorit să fie conduși de îmbogățiți ai tranziției al căror singur merit a fost acela că au ajuns în consilii de administrație la stat.

De aceea, am ajuns singura țară din lume în care alde Electrica, Romgaz și alții măresc tarifele cu sume imese. În SUA, să majorezi cu 0,25% presupune un calvar pentru companiile de electricitate, căci statul acolo chiar reglementează. La noi, doar aprobă hoția din buzunarele abonaților. Unde în lume se mai petrece asta?!! Iată ce pățim pentru c-am măritat companiile de electricitate, prin voia PSD! 

Iar guvernul Cioloș nu va schimba nimic, la acest capitol. Însuși premierul desemnat a anunțat că nu vine să dea cu barda, să facă revoluții de guvernare. Practic, va accepta ca populația și firmele iobage să achite toate pomenile electorale lăsate moștenire de criminalul guvern Ponta-PSD. Și tot așa, ne vom învârti în cercul gargarei, în timp ce strada va răbufni degeaba, iar noi vom plăti ca proștii pentru ca ”sistemul” să-și ia tainul pe spinarea plătitorilor de taxe.

Asta e realitatea, în rest, ne putem îmbăta cât vrem cu apă rece despre tehnocrați și europenism. Nu e nimic din asta, e doar hoție cu acte în regulă. Iar miniștri precum Grigorescu, de la Energie, Dâncu sau Tobă nu vor face decât să ne cocoșeze și mai tare, pentru ca ”aparatul” să supraviețuiască, în timp ce privații se vor duce la fund.

Nu acum, nu azi, nici mâine, lejer, în timp. România nu se poate salva cu soluții din interior. E clar că, indiferent ce nume ”mare” găsești, cel puțin în domeniile strategice (buget, energie, muncă, interne), vei ajunge la aceleași rețele ale trecutului care nu permit progresul și catapultarea din caracatița sistemului. Singurii oameni ”nelegați” sunt cei care au performat afară, fără legături oculte în România, acolo, în țările lor de adopție. Și sunt destui, și fac faimă României. Dar strada, iată, se pare că nu-i poate impune într-o Românie Hopa-Mitică, unde cad mereu în picioare stâlpii trecutului.

Laurențiu Ciocăzanu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *