Ponta TariceanuRomânii care lucrează peste graniţă au trimis anul trecut în ţară 4,2 miliarde de euro, adică mai mulţi bani decât au investit străinii la noi. Cei mai mulţi bani au venit de la românii care lucrează în Italia, cu peste 900 de milioane de euro, deşi în Spania se află cea mai mare comunitate de români din diaspora, anunță Digi 24 TV.

Televiziunea de știri citează date ale Băncii Naționale care arată că, în 2008, transferurile de bani din Diaspora către România au ajuns la impresionanta sumă de aproape 8 miliarde de euro! În ultimii ani, din cauza crizei din Spania, SUA au luat ”fața” Spaniei, după Italia și Germania, în clasamentul privind sumele trimise în țară de români.

Volumul imens de valută trimis în țară de românii din Diaspora face din această parte a României cel mai important investitor de peste granițe.

Cele peste 4 miliarde de euro trimise de români în țară anul trecut sunt un ajutor imens dat statului român și implicit puterii PSD de la București. Indirect, se poate spune că Diaspora ajută guvernul Ponta fără să-și propună asta în mod special. Dar consecința infuziei de capital din afară este exact asta: sprijin indirect pentru guvernare. În absența acestor bani, starea multor familii din România ar fi mult mai grea, multe nu ar avea bani pentru plata facturilor curente, sumele primite nu ar ajunge în consum și astfel creșterea economică pe care face atâta tapaj Victor Ponta nu ar exista poate nici la jumătate din cifrele oficiale. În plus, tensiunea socială ar fi mult mai mare, multe familii s-ar vedea nevoite să iasă în stradă, în lipsa unor mijloace decente de subzistență. Și iată cum, făcând un bine familiilor rămase în țară, Diaspora contribuie indirect și la binele unei guvernări care, în loc de minimă recunoștință, răspunde, dimpotrivă, cu atacuri directe.

Drept răsplată pentru ajutorul dat implicit statului român de românii plecați la muncă în străinătate, guvernul Ponta a răspuns anul trecut prin blocarea Diasporei la vot, în alegerile prezidențiale. La scurt timp, președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, om-cheie în angrenajul puterii PSD, i-a jignit pe românii din străinătate spunând că ”și-au vândut votul pe-un mic și-o bere”. Săptămâna trecută, fostul ministru PSD al Transporturilor, Ioan Rus, a spus că fiii și soțiile muncitorilor români plecați la muncă în străinătate ajung golani, respectiv curve.

Toate aceste gesturi și declarații ostile față de Diaspora nu sunt întâmplătoare. PSD și Victor Ponta personal nu pot uita că revoluția de la votul din 16 noiembrie 2014 a produs pierderea alegerilor prezidențiale de către PSD, ceea ce complică planurile celui mai corupt partid din istoria recentă a României de a supune justiția sub influență politică și a bloca lupta împotriva rețelelor mafiote care guvernează țara.

Recent, însuși premierul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală de către DNA, dar acesta a refuzat să demisioneze, așa cum i-au cerut românii din Diaspora și societatea civilă din țară.

Există riscul ca banii trimiși de românii din străinătate familiilor din țară să anestezieze spiritul de revoltă față de un sistem calificat drept profund corupt? Există. Care ar fi atunci soluția, de vreme ce românii plecați la muncă știu că nu pot să renunțe la ajutorul dat familiilor? Greu de spus. Poate încurajarea celor de acasă să nu se culce pe-o ureche dacă primesc bani, ci să lupte pentru justiție fără frontiere, ar fi o idee. Dar asta ar fi fi o condiție pentru ajutorul dat celor apropiați, or nu e tocmai facil. Cert e că, în ciuda acestui ajutor financiar imens acordat României de Diaspora, statul român își permite să ignore mâna întinsă și să considere România din afara României un inamic, nu un partener.

Foto: Gandul.info

, , ,

2 Responses

  1. Vă mulțumesc dle Ioan Rus ptr aceste cuvinte minunate adresate nouă femeilor care muncim în străinătate , bună educație a-ți primit de la mama dvs. EA E TOT CURVĂ .? SEMNIFICĂ FAPTUL CĂ SUNTEȚI UN FIU DE CURVĂ , Nu vă cunosc , dar nu am pierdut , NIMIC , SUNTEȚI O NULITATE PTR MINE ,, ÎN LUMEA ASTA RĂU FĂCUTĂ , CĂCAȚII …..F…T…….ÎN LOC SĂ PUTĂ ! RUȘINE SĂ VĂ FIE , SUNTEȚI NIȘTE PLOȘNIȚE CARE SUGEȚI SÂNGELE POPORULUI ROMÂN . NU Vreți să facem schimb de locul de muncă ? Tu vii aici și stai 24h/24h , speli căcat , și eu merg în locul tău, sunt capabilă , , TU EȘTI CAPABIL SĂ FACI CE FAC EU ? SIGUR , NU . SĂ DEA BUNUL DUMNEZEU, SĂ TE CHINUI , TU ȘI FAMILIA TA , CUM NE CHINUIM NOI CURVELE AICI …… AM UITAM SĂ-ȚI UREZ , NIȘTE TUMORI LA PROSTATĂ , SĂ VEZI CUM E , BOLNAV , OPERAT , SĂ MUNCEȘTI PRIN STRĂINI. AI GRIJĂ, FIE ROATA ȘI PĂTRATĂ, TOT SE-NVÂRTE EA ODATĂ , BUNUL DUMNEZEU, ÎNTÂRZIE , DAR NU UITĂ ! (Îmi cer scuzele de rigoare ptr cuvintele vulgare și indecente , de la dvs. dragi compatrioți români care veți citi aceste rânduri, de domniile voastre îmi este rușine și-mi cer mii de scuze și iertare anticipat , vă mulțumesc, Doamne ajută) !

    • Îti intelegem năduful, Mirela. Dar ei nu-l vor intelege niciodată. Căci, intr-adevar, voi puteti face ce fac ei, dar ei ce faceti voi, niciodata. Nu merita nici macar blestemele voastre, caci Dumnezeu are grija de toate si de toti mai devreme sau mai tarziu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *