Astăzi, la ora 12.00, Nicușor Dan și-a programat primul pas oficial pentru înregistrarea partidului său ”Uniunea Salvați Bucureștiul”. Principalul său obiectiv este asigurarea unui vehicul politic onest, ”necontaminat” de zestrea negativă a partidelor clasice, care schimbă România pe degete de 25 de ani. PSD, PNL, UDMR, PC, ALDE sau cum s-or mai numi derivatele lor sunt formațiuni care au cultivat rețeta de corupție generalizată, născută de Ion Iliescu în 1990, după ce i-a trimis pe Ceaușești pe lumea cealaltă și a dat cep la jaful banului public.

Sigur, pe fondul presiunilor tot mai mari dinspre Occident, ”clasicii” aua fost obligați să facă mari concesii de la planul lor de furăciune națională, dar pe fond partidele respective rămân tributare unui trecut recent care a născut pătura ”capitaliștilor de cumetrie” – profitori ai vechiului regim din PCR și din Securitate, plus tovarășii lor de aranjamente. Aceștia au avut țara pe mână și probabil că ar fi dus-o într-o lume a iobăgiei moderne totale dacă n-ar fi existat cele două mandate ale lui Traian Băsescu – personaj de anvergură, șifonat prin campanii mediatice tendențioase și prin toxicitatea unor membri ai anturajului său -, dar care are un merit imens: acela de a fi început operațiunea de scoatere a țării din mâinile sistemului mafiot comunisto-securistic odată cu ”înarmarea” justiției independente cu muniție devastatoare.

Rezultatul acestei explozii anticorupție provocate aproape exclusiv de fostul președinte este, pe de o parte, trimiterea după gratii a multor lideri ai partidelor clasice (inclusiv oameni din jurul lui Traian Băsescu, ceea ce demontează din start reaua credință a celor care încearcă să arunce cu noroi în acest nou val de curățenie politică), dar și apariția implicită a unor mișcări socio-politice de tipul partidului lansat azi de Nicușor Dan sau al formațiunii având-o în centrul atenției pe Monica Macovei.

Nicușor Dan a făcut un pas înainte prin inițierea unui produs politic menit să-i sporească șansele pentru Primăria Capitalei. La ultimele alegeri, sufocat de campaniile coloșilor politici ”Clasici”, de primari de sector obișnuiți să spăguiască populația slabă de înger sau cu apetență la pomeni electorale sau de slaba mediatizare, Nicușor Dan a reușit totuși un scor bun, ca independent: 8,45%. Era, oricum, imposibil să câștige în fața ”băiatului de cartier” Sorin Oprescu, format în studiourile televiziunilor de șantaj&linșaj drept un independent mascat în cal troian al PSD. Dar Nicușor a încercat și a produs supriza. A învățat din acea lecție că ideea de a te prezenta ”antisistem”, sau antipolitic, nu e suficientă și este oarecum ipocrită: nu există altă cale de a-ți și a ne schimba viața noastră și a cetății decât prin politică. Restul e gargară. Sau totul e de fapt politică în jur. A înțeles și el, și militanții ecologiști care îl susțin și, sper, cât mai mulți bucureșteni.

Voi vota cu Nicușor Dan pentru București. Știu că noua lege a alegerilor locale e făcută pentru baronime – ”primul ia totul”. Unii spun că e înțelegere de tip uselist, pe sub masă, menită să omoare orice concurență la cei doi greuceni partidici. Că e înțelegere sau nu, chiar nu mai contează. Contează ce rămâne pe masă și aici există riscul ca acești coloși cu picioare de lut să îngroape forțe noi alternative. Dar o vor face pe termen limitat. Iată de ce e nevoie de voturi pentru ”alternative” ca Nicușor Dan sau Monica Macovei, căci, după plecarea lui Ponta și sosirea PNL, dezamăgirea va continua. Iar Nicușor Dan nu e din filmul rău. Dimpotrivă. Sunt 1.000% sigur că va fi un primar mai bun decât Oprescu. Chiar în condițiile în care va lucra cu un Consiliu ostil politic. E om la locul lui, cu mină decentă, știe să țină la tăvăleală fără să joace pe terenul mârlanilor, nu a intrat în combinații oculte cu televiziunile mogulilor, are alături un public tânăr nu doar în vîrstă, ci și în simțire, are energie, nu e legat de rețelele mafiote, are imaginație, știe ce înseamnă o metropolă de anul 2020 etc.

Singurul motiv care m-ar putea ține în loc ar fi gândul că votul pentru el i-ar putea folosi unuia ca Oprescu sau nu știu cărei haimanale politice susținute de greuceni. Dar poate a venit  vremea să lăsăm deoparte astfel de prejudecăți. De dragul răului mai mic distrugem de 25 de ani binele. Iar Nicușor Dan e viitorul, chiar dacă pentru așa ceva va fi nevoie să mai suportăm patru ani de aroganță fesenistă. Un scor cu două cifre pentru Nicușor va fi platforma succesului pentru viitoarele alegeri de după 2016. Însă nu-i timpul pierdut nici acum. De ce să nu-l susțină PNL pe președintele Asociației Salvați Bucureștiul? Dar Monica Macovei? Sau oricine crede și știe că pariază pe un om din lumea politicii altfel, cea care stă să vină și care mai devreme sau mai târziu îi va mătura pe toți ”vechii”? Mai e timp de gândire, dacă le pasă de București și de România de mâine. Până atunci, Nicușor Dan are măcar un vot: cel al meu.

, , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *