Guvern pro-european sau anticipate la Chişinău? Moldova în aer!

Written by

Arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat, jocurile de culise pe care le-a întreprins tandemul PDM Marian Lupu-Vlad Plahotniuc la votul din Parlament care a dus la căderea Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Ştreleţ a aruncat în aer scena politică moldavă, adâncind o criza politică din rândul forţelor politice pro-europene.

Filat și-a îngropat cariera

Neînţelegerile din cadrul defunctei AIE 3 între liderii PDM, PLDM şi PL pentru partajarea puterii politice se regăsesc astăzi în incapacitatea acestora de a alcătui un guvern stabil care să asigure implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere cu UE cât şi un minim de siguranţă portofelului moldoveanului de rând. Amânarea acordului de împrumut cu oficialii FMI, sistarea ajutorului de 150 de milioane de euro din partea statului român complică şi mai mult situaţia partidelor care au clamat valorile euro-atlantice, dar s-au compromis în scandaluri de corupţie în rândul moldoveanului de rând care speriat de creşterea preţurilor la produsele de larg consum vede în partidele pro-putiniste soluţia la criză. O criză de sistem care nu poate fi rezolvată doar prin arestarea liderului PLDM, Vlad Filat a cărui cariera politică s-a închis odată cu furtul miliardului de lei de la BEM.

PLDM este distrus

Combinaţiile politice făcute de liderul PDM, Marian Lupu şi oligarhul democrat Vlad Plahotniuc au distrus PLDM şi a acordat o şansă nesperată PCRM de a intra la guvernare, într-o variantă pestriţă cu iz pro-european. În momentul de faţă, viitorul Republicii Moldova depinde de reconcilierea PLDM cu PDM pentru alcătuirea unei noi majorităţi sau de cooptarea PCRM alături de PDM şi atunci Chişinăul se va orienta timid spre Kremlin şi pentru moment va abandona drumul european. Pentru partidele pro-europene PLDM, PDM şi PL perspectiva unor alegeri anticipate pică prost în contextul în care cota de încredere din rândul moldovenilor de rând este aproape de zero, în timp ce propaganda pro-putinistă este pe val prin Renato Usatâi (Partidul Nostru) şi Igor Dodon (PSRM). În acest context, fostul comisar european pentru politica de vecinătate, Ştefan Fule a declarat, la Chişinău, în dialogul purtat cu deputatul PDM Dumitru Diacov la seminarul Rose-Roth al NATO că politicienii moldoveni folosesc drept alibi conceptul de pro-europen pentru a pune în practică valori care nu au legătură cu UE. „Ați putea să îmi ziceți cum definiți un guvern „pro-european”? Puteți? Prin toate experiențele prin care am trecut puteți să-mi spuneți cum definiți un guvern pro-european. Mai ales când mulți din noi vin și văd multe drapele ale UE, începem să ne gândim că poate suntem folosiți ca alibi pentru un set de politici care nu au legătură cu Uniunea Europeană… Așa?. Este o criză politică serioasă acum”, a declarat fostul comisar pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, potrivit agora.md. 

Jocul la două capete face victime

În fapt, politicienii moldoveni s-au camuflat sub deviza unor concepte legate de europenism pentru a-şi ţese propriile interese în timp ce moldoveanul de rând a fost păcălit. Din păcate, această politică falimentară a partidelor din cadrul fostului AIE 3 s-a întors ca un boomerang împotriva acestora şi perspectiva unor alegeri anticipate este tot mai credibilă. Din punct de vedere politic, anticipatele ar putea rezolva criza actuală aducând la putere partidele pro-putiniste, iar acest lucru ar un eşec geopolitic major pentru întreaga societate moldovenească nu doar pentru Lupu, Filat sau Ghimpu. Miza acestora zile este creionată în jurul găsirii unui lider providenţial care înainte de toate să pună pe primul loc interesele cetăţenilor, apoi cele asumate prin Acordul de Asociere. Soluţia este simplă dar dificilă şi a fost oferită de Stefan Fule: „trebuie să fie un guvern pro-moldova, pro-reformă și pro-implementarea acordului de asociere. Dacă guvern nou va fi bazat pe aceste trei pro-uri atunci eu personal voi fi foarte fericit, iar noi nu vom pierde Moldova”.

Articol semnat de Sebastian Rusu!

Sebastian Rusu este jurnalist, expert colaborator al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I.  Brătianu” (AESGS).  Din anul 2012, este doctor în ştiinţe sociale cu teza „Confruntări politico-ideologice în alegerile din deceniul al IV-lea 1930-1940”, unde a analizat imaginarul politic şi construcţia electorală a partidelor politice din România Mare. A publicat articole de politică internă, externă precum şi de istorie electorală.

 

, ,

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *