Grație jurnalistului Marian Petruța, din Chicago, am aflat că diplomații mai fac și lucruri bune pentru România, după episodul antinațional de la ultimele alegeri prezidențiale când Diaspora a fost blocată la vot cu premeditare. Marian Petruța a postat pe Facebook o imagine chiar din fața Casei Albe, de la Washington, cu un grup de români îmbrăcați în costume populare. Era acum două zile de…”Ziua Universală a Iei”, inițiativă a organizației ”La Blouse Roumaine” susținută și de ambasada României la Washington. Redăm mai jos comunicatul ambasadei despre acest eveniment menit să promoveze imaginea României în lume, puternic afectată de haosul politic din țară și de scandalurile de coruție de la vârful puterii.

“Ambasada României la Washington a celebrat, la 21 iunie a.c., Ziua Universală a iei, alături de comunitatea românească. Iniţiată şi coordonată de comunitatea online “La Blouse Roumaine”, sărbătoarea este un prilej de a promova o frumoasă tradiţie românească şi de a crea “un brand de ţară recunoscut de toată planeta”.

Pentru marcarea evenimentului la Washington DC, a fost organizată o întâlnire în zona Casei Albe, la care au participat peste o sută de persoane din comunitatea românească, dar și cetățeni americani care iubesc și apreciază ia. De asemenea, participanții au promovat și o serie de obiecte populare românești.

Ambasada României la Washington, în colaborare cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Washington DC, a avut iniţiativa proclamării zilei de 24 iunie ca „Ziua Universală a Iei” în Washington DC. În acest sens, au fost întreprinse demersuri formale pe lângă Primăria capitalei americane pentru notificarea zilei de 24 iunie a.c. ca „Zi Universală a iei” la Washington DC şi solicitarea acceptului autorităţilor americane.

“La Blouse Roumaine” este o mişcare dezvoltată în jurul imaginii şi semnificaţiei iei, bluza tradiţională românească. Pe lângă frumuseţea lor, aceste bluze sunt speciale ca venerabile artefacte antropologice, comunicând prin simbolurile manual brodate identitatea celor ce le poartă. “La Blouse Roumaine” a generat o serie de iniţiative de repoziţionare identitară a iei, precum şi a culturii tradiţionale în general. La 21 ianuarie 2013, “La Blouse Roumaine” a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a iei românești sub denumirea de Ziua Universală a iei, iniţiativă salutată de comunitățile românești din întreaga lume.”

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *