Întâlnire emoționantă la New York. ”Ce bine că rezistă Nașul TV!”. Revoluția continuă!

Written by

Restaurantul ”Bucharest” a găzduit întâlnirea echipei de jurnaliști din România (Grigore Cartianu, Laurențiu Ciocăzanu, Ovidiu Daniel Popica) cu membri ai comunității românilor din zona New York. Tema principală a discuțiilor a fost reprezentantă de evenimentele din decembrie 1989 și de cartea ”Miracolul din noiembrie”, aflată în curs de apariție în România, despre marea emoție colectivă de la ultimele alegeri prezidențiale care i-a cuprins pe românii din Diaspora și din țară.

poză (1)
Părintele Theodor Damian, Grigore Cartianu, Mariana Terra, redactor-șef ”Romanian Journal” (jos). Ovidiu Daniel Popica și Laurențiu Ciocăzanu (în picioare)

Părintele profesor Theodor Damian, de la Biserica ”Sfinții Petru și Pavel” a deschis seria dezbaterilor cu un discurs în care a salutat prezența celor trei jurnaliști pe meleaguri americane. ”Nu în fiecare zi ne vin asemenea oaspeți, cărora ar trebui să le mulțumim că țin steagul sus în România și încearcă să lupte pentru democrație și pentru drepturile oamenilor de rând. Nu pot însă să nu-i mulțumesc în mod special lui Grigore Cartianu și pentru efortul său de a scoate la iveală adevărul despre Revoluția din decembrie 1989, care nici astăzi nu este cunoscut și mediatizat pe deplin. Cărțile sale atât de bine documentate m-au făcut să văd în altă lumină ce s-a întâmplat atunci, am avut o revelație”, a spus părintele Damian.

Flaviu Rițiu, inginer în domeniul IT din New York, a întărit spusele precedecesorului vorbitor: ”Eu aș merge mai departe. Aș spune chiar că Grigore Cartianu a avut un curaj nebun să scoată la iveală atâtea detalii cutremurătoare despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989, despre cum a fost deturnată revoluția sinceră a unui popor ținut atâta amar de vreme cu cizma pe gât de șacalii comunismului. Avem nevoie să-i susținem pe acești jurnaliști, puțini câți mai sunt ei, căci vremurile politice de astăzi din România încep să semene tot mai mult cu ce-a fost înainte și imediat după decembrie 1989.”

Flaviu Rițiu n-a putut să nu-și aducă aminte și de televiziunea independentă Nașul TV, grația căreia românii anticomuniști din SUA pot să asculte opinii curate, nemanipulate de proprietarii politici ai majorității posturilor TV de știri.

”Nici nu știți cât contează Nașul TV pentru noi! Și nu îi înțeleg pe cei din țară care urmăresc posturile TV de propagandă controlate de statul mafiot pesedist. Nu au nicio scuză. Ce e așa de greu să butoneze cu telecomanda și să-și dea seama cine spune adevărul și cine minciuni? Eu însumi așa l-am cunoscut pe Grigore Cartianu și pe colegii săi. Am butonat, am văzut ce nenorociri vântură televiziuni ca Antena 3 sau România TV, am urmărit și B1, și Nașul TV și mi-a fost foarte simplu să-mi dau seama cine face jocuri politice și cine face doar jurnalism curat”, a conchis Flaviu Rițiu.

Vasile Bădăluță, proprietarul restaurantului Bucharest și director al ziarului de limbă română New York Magazin, a intrat și el pe ”frecvența” Nașul TV la finalul discuțiilor. ”E important că există acest post TV, deși știm că în România este mai degrabă faultat decât susținut. Există forțe oculte cu mare influență acolo care au interesul să dispară toate vocile independente din media și să rămână doar propagandiștii de tip Scînteia lui Ceaușescu, prin care să fie spălat creierul națiunii, iar profitorii acestei manipulări de mase să stea bine mersi liniștiți la adăpostul banilor furați. Să vină aici să vadă cât de greu se face un ban, ce înseamnă să muncești fără să ai în spate ajutor de la partid sau de la mogul și abia apoi vor înțelege ce important e să trăiești în adevăr, nu în minciună. Nașul TV luptă pentru adevăr și vă felicit pe toți cei care apăreți acolo că nu ne lăsați, cum nici noi nu vă vom lăsa”, a spus emoționat Bădăluță.

Discuția a fost încinsă de Grigore Luca Culian, jurnalist la New York, care a considerat că televiziunile controlate de PSD nu au neapărat un efect nociv ”Și ele sunt formate din jurnaliști, ca și cei prezenți aici de față. Cu ce sunt ei mai răi decât voi? Ce fac ei este libertate dată de apartenența la un post privat. Asta e presă, ești privat, ai libertate să spui ce vrei. Și Fox News șterge pe jos toată ziua cu Obama, așa cum face Antena 3 cu Băsescu, și nimeni nu se oripilează pentru asta. ”.

Genela Pogăceanu, fost CFO al unei companii de restaurante din New York, a intervenit prompt: ”Nu e adevărat, vă contrazic domnule! Dvs. dați exemplul Fox News TV pentru a justifica un comportament jurnalistic care nu e practicat nici de Fox News, nici de o altă televiziune de aici din SUA sau de oriunde altundeva în lumea civilizată. Căci ce nu înțelegeți dvs. e că nu partizanatul e în discuție, ci felul în care îl exprimi. Or, Fox News n-a făcut niciodată atacuri la persoană, linșaj mediatic, intruziuni în viața privată, în a copiilor, a familiei. Există critică acidă, dar decentă. Ceea ce la aceste televiziuni nu e deloc așa. Acolo se încalcă legea pur și simplu, care prevede respectarea demnității persoanei publice, a limbajului, a instituțiilor, a magistraților. Unde și când o televiziune aici a călcat în picioare un judecător? Unde o televiziune a șantajat și a comis delicte în numele libertății? Iertați-mă, dar așa ceva nu e presă, așa ceva nu poate exista în lumea liberă, așa ceva aici ar dispărea în secunda doi”, a replicat Genela Pogăceanu.Vocea Diasporei NY

Iar soțul ei, Alexandru Pogăceanu, a completat-o: ”După mine pot să critice cât vor, dar nu la maniera aceea. Pe mine nu mă deranjează că îl atacă pe Băsescu, ci modul în care o fac și în care au făcut-o cât a fost președinte. Nu au lovit în persoana Băsescu, ci în prestigiul unei instituții cum este cea a președintelui de țară. O țară nu va fi niciodată adevărată, respectată, dacă președintele nu este respectat. Criticat, dar respectat ca instituție. Ce au făcut cei din România însă a depășit orice limită, n-aș fi crezut că așa ceva e posibil într-o țară UE!”.

Grigore Cartianu a tras linie. ”Nu e o problemă că avem păreri diferite. Sincer, mă bucur că domnul Călian a avut curajul să-și exprime această poziție într-un mediu care nu-i împărășește convingerile. Poate că și dânsul va pleca de aici mai luminat, nu neapărat să-și însușească părerile celorlalți, dar măcar să accepte că există și o altă percepție, ceea ce la televiziunile amintite nu se poate spune că există. Acolo lipsește un dialog real, o abordare echilibrată și decentă, iar de pierdut nu avem noi, cei care suntem atacați de multe ori fără motiv sau la persoană, ci are de pierdut toată lumea.”

Concordia generală a apărut atunci când Grigore Luca Culian a cerut musafirilor de la București să susțină modificarea legii electorale astfel încât Diaspora să aibă parlamentari din rândurile sale, nu obligatoriu oameni de partid. Toată lumea s-a declarat de acord cu inițiativa

Mariana Terra, redactor-șef al ziarului ”Romanian Journal”, care apare la New York, a punctat. ”Domnule Cartianu, important e că rezistați, că sunteți aici împreună cu colegii dvs. Știm cât de greu vă e să supraviețuiți onest într-o lume a presei atât de nocivă și susținută de forțe oculte care nu urmăresc binele României, ci protejarea unei găști mafiote care profită de slăbiciunile oamenilor, de lipsa lor de informare corectă. Iar ce ați făcut cu aceste cărți despre adevărul din decembrie 1989 este nemaipomenit. Dar nu numai cu ele. Ci și cu această carte despre Miracolul din noiembrie, cum a fost posibil ca atâția români să-și dea mâna pentru a împiedica intrarea României pe un drum al pierzaniei, poate ireversibil. Vă felicit pentru cartea despre emoția imensă de la votul din noiembrie 2014, abia aștept să intru în posesia ei și să citesc acele povești incredibile despre românii care au stat la coadă ore în șir în condiții de sacrificiu. Așa ceva trebuie păstrat în memoria colectivă și de aceea cartea dvs. scrisă împreună cu domnul Ciocăzanu e atât de importantă. Pentru că ea ajută să nu se piardă acel miracol, care a fost unirea dintre români împotriva căderii definitive în negura istoriei. Această carte face legătura cu cărțile despre Revoluție. Miracolul din noiembrie înseamnă că revoluția continuă!”.

poză (2)Emoționantă a fost prezența în sală a lui Ion Ștefan, 82 de ani, scos din temnița comunistă la intervenția directă a statului american, în timpul mandatului lui Ronald Reagan. Ion Ștefan se afla pe atunci în închisoare la Galați, unde fusese aruncat după gratii în urma unui protest la adresa lui Nicolae Ceaușescu în care cerea respectarea drepturilor omului . ”Am scos la geam pancarte și cearșafuri în care condamnam practicile totalitare, țin minte că s-au adunat atunci mii de oameni să vadă gestil meu și al altor tovarpși de suferință. Am fost 16. Ne-au aruncat pe toți în temniță. Pe mine m-a scos Reagan și așa am ajuns în America”. Ion Ștefan a vrut să le arate celor prezenți distincția pe care a primit-o din partea oficialităților americane pentru sacrificiul său din vremea dictaturii. Alături apare imaginea fostului președinte american Ronald Reagan, căruia Ion Ștefan îi datorează libertatea.

Despre povestea de viață a lui Ion Ștefan, ca și despre alte destine emoționante din Diaspora, vom reveni într-un reportaj ulterior.

, , , , ,

3 Responses

  1. Felicitari Românilor de origine Getã sau Dacã din New York, (cu exceptia vândutului Grigore Culian, colaborator al lui Ponta-GRU), care s-au exprimat clar, direct, convingator !

  2. Sunteti minunati!!! Ma bucur din suflet sa va urmaresc vizita voastra pe continentul nord American!!! De fiecare data ma emotioneaza spusa voastra!!! Felicitari!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *