Lansare de carte: ”Frontierele inimii”, 17 ani dramatici din viața unei italience, în spatele Cortinei de Fier.

Written by

Editura română Rediviva din Milano, lansează sâmbată, 30 mai 2015, ora 18.00, la librăria Carturești din Piața Romană, cartea de memorii ”Frontierele inimii” (I confini del cuore) semnată de Liliana Tarozzi von Kertay. Volumul a fost prezentat prima data publicului din România vineri, 29 mai, la Institutul Italian de Cultură din București, într-o serie de întâlniri literare la care au fost invitați poeți și scriitori români din Italia.

Horia_Puscasiu_interviu_von_Kertay_001
Horia Pușcașiu, interviu cu Liliana von Kertay

Cartea este tradusă de cunoscutul jurnalist român de radio Horia Pușcașiu, fost redactor la Vocea Americii și, în anii tinereții, la Radio Vatican. Horia Pușcașiu a fost ginerele autoarei și este unul dintre personajele din finalul cărții.

”Frontierele inimii” este o tulburătoare poveste personală: iubiri, trădări, dezamăgiri, sacrificii, compromisuri și angoase, trăite de o frumoasă tânără înstărită, din Bolognia, pe care dragostea răvășitoare pentru un student român o aduce, la finalul celui de-al doilea război mondial, în spatele Cortinei de Fier.

Liliana_Tarozzi_von_Kertay_001
Liliana Tarozzi von Kertay

”A fost iubirea încăpăţânată şi de neoprit pentru un tânăr student român (înscris la facultatea de medicină din Bologna) ce va răvăşi pentru totdeauna viaţa mea. Începutul celui de-al doilea război mondial a marcat definitiv cursul vieţii mele”, mărturisește autoarea cărții.

Împreună cu cele două fetițe, Liliana Tarozzi von Kertay își urmează soțul ”ambițios și înșelător”, după cum chiar ea îl descrie, într-o lume în care, fără să fi știut, avea să devină, timp de 17 ani, o prizonieră. Prizoniera unei căsătorii de conveniență și a unui sistem politic totalitar în care ”umilințele, deziluziile și suferințele morale au devenit din ce in ce mai greu de suportat”.

Autoarea deapănă ani ”intenși și dramatici” de amintiri, în care contrabalans la eșecul din viața amoroasă au fost devotamentul pentru educația și aspirațiile celor două fiice dar și ”nenumăratele și semnificativele prietenii, singurul leac în acești ani dificili.”

Familia scriitoarei, la_Timișoara (1954)
Familia scriitoarei, la Timișoara (1954)

După un pact cu diavolul – Securitatea -, Liliana Tarozzi von Kertay părăsește, în cele din urmă, lagărul comunist lăsând zălog, la București cele două fiice, ca garanție că va reveni, totuși, în țară. Așadar, o reântoarcere în Italia, dar nu la locul de baștină, ”plină de suferinţă și de compromisuri” cu domiciliu ales obligatoriu lângă Veneţia. Ceea ce pare un final fericit nu este decât începutul unei noi perioade zbuciumate, plină de aventuri, marcată de lupta pentru reântregirea familiei.

Notă: Imaginile din articol provin din arhiva familiei și au fost puse la dispoziție de nepotul Lilianei Tarozzi von Kertay, Celin-Vlad Pușcașiu.

, , ,

About the author

Jurnalist BBC, Evenimentul Zilei, Romania Liberă, Fondator al companiei Spider Media - Smart Connectors, Consultant PR&Comunicare. Pasionat de harti digitale, GIS, tehnologii GPS, iBeacon


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *