Deputatul UNPR de Iași Tudor Ciuhodaru, medic de profesie, a propus o lege care revoluționează într-adevăr condițiile salariale în sistemul medical, spre deosebire de toate inițiativele de până acum, care nu făceau altceva decât să legalizeze șpaga – caz unic în lumea civilizată!

Ciuhodaru a propus franc un proiect legislativ care ar rezolva o problemă veche de când lumea și i-ar așeza pe medici acolo unde le este locul: pe aceeași poziție salarială cu demnitarii țării. Iată explicația de principiu a lui Tudor Ciuhodaru:

”Problema medicilor e pusă în mod greșit. Soluția constă în salarizarea corespunzătoare și o nouă lege a Sănătății, și nu în dezincriminarea șpăgii. Cine condiționează actul medical sau fraudează sistemul nu are ce căuta în această profesie. Propun spre dezbatere publică un proiect de lege prin care salariile medicilor să fie egale cu ale demnitarilor.”

Niciun guvern și nicio putere după decembrie 1989 nu a dorit să reglementeze rezonabil situația medicilor, preferând să lase șpaga drept soluție de compensare a veniturilor medicilor. Recent, o decizie a Înaltei Curți într-un caz de luare de mită a stabilit că ”atențiile” de la pacienți, chiar după exercitarea actului medical, sunt ilegale, deci orice sumă de bani dată medicului este infracțiune de dare, respectiv luare de mită.

Soluția lui Ciuhodaru poate elimina definitiv șpaga din sistem, cu condiția ca legea să prevadă și sancțiuni drastice inclusiv pentru pacienții care umblă cu bani prin spitale, nu doar pentru medicii care primesc foloase necuvenite. Pacientul trebuie să ajungă în situația să nu mai scoată un ban din buzunar pentru co-plată sau pentru medicamente ori materiale sanitare. Statul este obligat, prin Constituție, să asigure acces gratuit la sistemul medical pentru cei care dețin asigurare medicală (cardul de sănătate).

Proiectul lui Tudor Ciuhodaru face ce trebuia făcut de multă vreme: trimite problema salarizării doctorilor acolo unde trebuia să fie dintotdeauna – la guvern. Acesta este obligat să găsească resurse bugetare pentru plata personalului medical și să nu mai pasese pisica în ograda pacientului.

N-are statul bani? Să fim serioși! Nu mai departe de luna trecută, Victor Ponta a propus mărirea salariilor bugetarilor cu 70%. De ce nu s-ar folosi o parte din acești bani pentru salarii europene în Sănătate? Pentru că guvernul se teme să piardă voturi. Da, din păcate, asta este buba care a ținut în loc România vreme de 26 de ani. Șpagă pentru voturi. Numai că și medicii, și pacienții au ajuns la capătul răbdării. Iar anchetele procurorilor, care e normal să se intensifice într-o țară UE unde șpaga în sistemul medical este excepția excepției, împing și ele decizia tot în curtea puterii executive.

Victor Ponta sau cine i-o urma la șefia administrației centrale are obligația să taie fonduri publcie acolo unde nu folosesc decât rețelelor de interese și de influență electorală (TVR, Biserica Ortodoxă, Aviația Sportivă, panseluțe și arteziene prin orașe etc.). Există destulă risipă și foarte multe posibilități ca medicii să fie plătiți bine de la buget, nu din sărăcia bolnavului de rând, dacă statul are curajul să ia taurul de coarne și să nu mai subvenționeze activități care țin exclusiv de interesul privat. În Occident, credincioșii susțin Biserica, nu statul. De aceea, acolo unde Biserica nu convinge, ea poate da faliment! Da, da, nu e nicio greșeală, în SUA sau Canada, de exemplu, dispar lăcașe de cult, dacă enoriașii nu mai vor să dea bani.

În paralel, odată cu Legea Ciuhodaru și alte măsuri colaterale, trebuie continuată curățenie în sistemul sanitar: descurajarea șpăgii, anchete în afacerile cu medicamente, interdicția de a folosi patrimoniul și personalul statului pentru business medical privat. Dacă există voință, toate aceste lucruri se pot împlini. Va fi bine pentru toată lume: și pentru medici, și pentru asigurați, și pentru imaginea României în lume. Dar există voință pentru a impune normalitatea? Klaus Iohannis a promis-o în campanie, dar încă mai avem răbdare. Nu multă.

Laurențiu Ciocăzanu

Laur Ciocazanu

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *