As vrea sa pun in discutie o tema foarte fierbinte: problema emigrantilor din tarile unde razboiul nu se mai termina si unde oamenii au fost si sunt in pericol. Noi, in Grecia , mereu am avut problema cu emigrantii clandestini . La un moment dat se spunea ca ar fi cateva milioane, 2 -3, nu se putea sti cu certitudine. Grecia are multe insule, unele aproape pustii, si unde s-ar putea ascunde foarte usor.

In ultimul timp, vad cum numarul lor a crescut ingrijorator in special in tarile riverane Mediteranei, Egee sau Ionica. In Grecia, foarte multi vin refugiati dinspre Turcia, si se opresc in Lesbos, Limnos sau alte insule care sunt aproape de tarmurile Asiei Mici. Si in Athena au ajuns in jur de 500 si se gasesc in centrul Athenei , numit Pedio tou Ares. Printre ei sunt 250 copii, unii dintre ei fara insotitor. Familiile le-au fost omorate si micutii au fost luati de rude, prieteni sau vecini, pentru a fi salvati.
Imigranti GreciaConditiile in care stau sunt disperate! Fara apa potabila, hrana si in conditiile in care in aceste zile sunt pente 40 grade la umbra. Unii copii sunt internati in spitale cu diverse boli : diaree, malnutritie, insolatie. Singurul ajutor pana acum este cel de la organizatiile non-guvernamentale si de la populatie . Au fost aduse: apa imbuteliata, mancare, haine si jucarii pentru cei mici.

Deasemenea, tot pentru ei au fost donate de supermarketuri pampers, lapte si creme pentru copiii mici.
Primaria Athenei si-a luat angajamentul sa asigure 500 portii de mancare zilnice si sa se ocupe de curatenia locului prin aducerea unor toalete chimice. Acesti oameni au venit pe jos , mergand efectiv doua-trei luni de zile ! Zilele acestea se cauta locuri unde ar putea fi adapostiti, pana se va vedea ce se poate face cu ei. Unii au cerut azil politic si statut de refugiati, altii vor sa plece mai departe in tarile din nord unde mai au pe cate cineva . Problema este ca aceste tari NU vor sa-si bata capul cu ei !!! Nu vor sa-i primeasca , fiind insensibili la situatia in care se afla.
Spun toate acestea ca sa scot in evidenta ce inseamna sufletul ellen ! Nu au inaltat garduri la granita – ca vecinii nostri unguri – nu au pus caini si politie – ca britanicii – …si nici nu ii considera  “roiuri ” precum Prim Ministrul David Cameron.
Sunt oameni la fel ca noi toti , care au nevoie de ajutor !!!
Guvernul grec a recunoscut ca nu le poate oferi conditii optime de trai, din cauza problemelor tarii, dar au anuntat ca nici un emigrant nu va fi lasat in voia soartei, intors din drum, nelasat sa coboare la mal, deoarece nu se stie daca ar mai putea supravietui.
alexis_tsipras_syriza_0Uniunea Europeana a promis ca in august va aloca niste bani pentru a ajuta Grecia in ce priveste acesti oameni. Ma vad obligata , in acest context , sa amintesc ce a spus Alexis Tsipras in Parlament , la Ora Primului Ministru: ”Sa ne amintim ca si noi am fost emigranti, ca si pe noi ne-au adoptat alte tari europene sau nu si acum e randul nostru sa dovedim ca nu uitam.”
Aici as face o paranteza: multi dintre noi, romanii care suntem aici , suntem veniti clandestin sau cu o viza obtinuta foarte greu . Am gasit aici o mana intinsa , ceva de lucru- de foarte multe ori sub asteptarile noastre si in conditii precare – , dar sunt foarte putine cazurile in care concetateni de-ai nostri au fost denuntati si trimisi acasa. Multi dintre noi au reusit prin munca si seriozitate sa-si faca un nume si o situatie , altii , mai putin norocosi , nu. Dar asta nu inseamna ca nu au avut ce pune pe masa sau sa trimita si acasa cate ceva.

 

Acum sunt ocupata cu strangerea de haine , alimente si medicamente de prima urgenta pentru acesti oameni . Ma bucur ca pot face ceva pentru ei si am sa o fac atat cat va fi nevoie de mine
Cartierul unde locuiesc este unul cu o situatie materiala destul de buna si daca stii cum sa pui problema, gasesti ajutor chiar si acolo unde nu te astepti.
As vrea sa stiu cum vad concetatenii mei aceasta problema a emigrantilor din Syria , Afganistan , Irak si alte tari batute de soarta si razboi.

 

Ma bucur ca s-a gasit un loc in afara Athenei, care incepand de vineri se amenajeaza: se instaleaza apa potabila si energie electrica . In urmatoarele zile se vor aduce corturi de la armata si containere unde vor locui. Unii din ei vor ramane in Athena deoarece s-au inceput demersurile pentru a merge in alte tari unde au rude. Ceilalti vor ramane aici pana se va vedea ce se va face cu ei. Sa speram ca vor veni banii de la UE pentru ei, ca altfel va fi greu, daca nu imposibil, de hranit atatea guri. Si mai sunt si multele probleme medicale pe care le au in special copiii.
Magda Karolidou, Atena

Magda Karolidou


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *