Miracolul1În această dimineață (ora provinciei Quebec este cu șapte ore în minus față de București) au aterizat la Montreal și primele volume ale cărții ”Miracolul din noiembrie”, scrisă de jurnaliștii Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu. Cartea amintește momentele cruciale de la ultimele alegeri prezidențiale și prezintă multe mărturii ale românilor din Diaspora care au trecut prin infernul electoral pus la cale de guvernul României.

Volumul a provocat vii dezbateri la întâlnirile autorilor cu publicul din New York și din Montreal. Majoritatea celor prezenți la conferințele din capitala financiară a proviciei Quebec au reamintit de calvarul pe care au fost nevoiți să îl îndure alegătorii din străinătate și au cerut capul celor responsabili direct de blocada impusă românilor care au dorit un simplu lucru, garantat de altfel de Constituție: să voteze.

La întâlnirea din sala de conferințe a vechii Biserici ”Buna Vestire” (cel mai vechi lăcaș ortodox românesc din Montreal – a împlinit anul trecut 100 de ani de existență) au fost prezenți și români care au suferit cumplit pe vremea regimului comunist. Victor Roșca a fost deținut politic șapte ani în România comunistă. Securitatea a încercat să-l omoare lovindu-l cu mașina fabricii din Făgăraș, în care era angajat. A făcut închisoare la temuta Târgșor și a reusșit să evadeze din România ca traducător al unor străini.

Victor Rosca Montreal”Eu am făcut doar doi ani la Târgșor, căci nu am recunoscut că sunt organizatorul unui protest cu 21 de elevi. Acolo însă, în închisoare, majoritatea erau cu pedepse grele. Am reușit să scap, dar nu ușor. M-au lovit cu o mașină a fabricii und elucram pentru că nu acceptasem să colaborez. Mă chemau la Securitate și mă amenințau. Dar am rezistat. Am avut multiplă fractură de bazin. Am trecut peste toate și am ajuns aici. Nu vreau să mai văd ce am văzut la ultimele alegeri. Cineva trebuie să plătească pentru împiedicarea Diasporei la vot. Iar frații de acasă trebuie să-i ardă efectiv pe cei care greșesc. Aici, în Quebec de exemplu, au îngropat la vot cel mai puternic partid pentru mizeriile făcute la guvernare. Aici lumea nu te iartă dacă îți bați joc de ea, dacă minți, manipulezi, înșeli și arunci cu banii în pomeni electorale. Oamenii nu se lasă cumpărați, știu că astfel de ajutoare sunt mincinoase, se vor întoarce împotriva lor. Încrederea e totul, ai pierdut-o, adio! Vă felicit pentru că ați avut ideea de a scrie această carte. Eu că confirm că Miracolul din noiembrie a existat cu adevărat! Dar lupta continuă…”, a declarat Victor Roșca (al doilea din dreapta, în imaginea alăturată) pentru VoceaDiasporei.ro.

Azi, echipa din România care a sosit în Canada pentru a prezenta cartea ”Miracolul din noiembrie” s-a aflat în Ville de Quebec (Quebec City), capitala provinciei Quebec. În weekend sunt programate de asemenea întâlniri la Montreal, de astă dată cu cartea pe masă!

, , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *