”Miracolul din noiembrie”, la Montreal. ”Să nu lăsăm să moară acea emoție imensă!”

Written by

Primele conferințe de la Montreal au adus la discuții compatrioți de foarte bună calitate, cu temeinice cunoștințe de istorie și cu o bună-credință evidentă. Cartea ”Miracolul din noiembrie”, în curs de apariție, a provocat o dezbatere vie în capitala financiara a provinciei canadiene Quebec, la întâlnirea cu reprezentanți ai comunității românești. Adrian Ardelean (un pătimaș român chiar…ardelean, de loc din Maramureș) a deschis discuțiile mulțumindu-le oaspeților pentru vizita la Montreal și pentru încercarea de a recupera istoria recentă într-o carte-document. Oamenii care au fost prezenți la Centrul Comunitar Cote de Neige au deplâns proasta organizare a alegerilor din noiembrie 2014.

”Consulul Victor Socaciu are o mare responsabilitate. Cine l-a oprit să fie pregătit 100% pentru o afluență de votanți? Nu l-a interesat și a fost parte din acel joc murdar. Dacă venea 30.000 de oameni la vot, câți sunt acum în provincie, ce făcea? Închidea ușa Consulatului cu cheia?”, a fost remarca dură a unui participant la discuții. Cristina Sofronie, redactor-șef al ziarului ”Zigzag român-canadian”, care apare la Montreal, a completat: ”Nu e o situație de ieri de azi. Dintotdeauna se întâmplă așa și nimeni nu a făcut niciodată nimic pentru a rezolva problema. Am fost și noi la consulat să punem presiune pentru facilitarea accesului la vot, dar degeaba”.

George Rusu, realizator de emisiuni de radio în limba română la Montreal, a punctat pe marginea cărții ”Miracolul din noiembrie”: ”Să știți că acest miracol de care vorbiți în cartea dvs. face parte dintr-o atitudine dintotdeauna a Diasporei. Românii din toată lumea au fost mereu dispuși să facă acte de patriotism pentru țara lor, chiar dacă trăiesc la mii de kilometri depărtare. Eu am devenit mai patriot de când am ajuns în Canada și sunt convins că mulți au descoperit această valoare departe de țară. Cu toate acestea, statul român nu m-a ajutat cu nimic, mă zbat să fac să supraviețuiască emisiuni de radio în limba română la Montreal în timp ce guvernul de la București finanțează aici ziare pro-PSD”.

IMG_20150501_194846Mihaela Ciovică, una dintre figurile active ale comunității românești de la Montreal, a simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă. ”A fost îngrozitor ce s-a petrecut în alegeri. Și deși am învins marele pericol care pândea România, n-a trecut bine nici o jumătate de an și președintele ales Klaus Iohannis se confruntă cu o campanie mediatică fără precedent împotriva sa. Îl atacă toți: și presa, și foștii colegi din PDL, și fostul președinte, și jurnaliștii vânduți mafiei politice. Omul ăsta a fost izolat complet și riscă să rămână singur, în timp ce PSD și Victor Ponta revin pe cai mari. Iohannis e un om de caracter, de bună-credință, mi-a fost inspector de fizică la Sibiu și știu că era de o integritate morală fără egal, toată lumea îl respecta. Are nevoie de suportul nostru pentru a ajuta România să se curețe de corupție”, a spus Mihaela Ciovică.

Grigore Cartianu a adăugat: ”Intrigile și atacurile din interiorul Dreptei politice sunt în favorea PSD și a lui Victor Ponta. Miracolul din noiembrie e doar un început, este un câștig imens al României sănătoase care are nevoie să fie continuat. Iar continuarea înseamnă eliminarea orgoliilor și unitate în jurul valorilor produse de revoluția votului din 16 noiembrie”.

coperta - miracol-previewLaurențiu Ciocăzanu, coautor al cărții ”Miracolul din noiembrie”, a spus și el: ”Am vrut să nu lăsăm să se piardă acea emoție imensă de anul trecut. Poveștile din carte sunt ceva ce rar am întâlnit în peste 20 de ani de jurnalism. Sunt mulți care au făcut atunci un sacrificiu imens stând ore în șir la cozi imense, uneori în ploaie și frig, au făcut sute de kilometri pe banii lor, au uitat de boli, de mâncare, au stat fără acces la toaletă, au luat chiar avionul să poată vota. Cum altfel decât miracol poți numi așa ceva? Să nu lăsăm să moară acea emoție imensă, căci ea este forța care poate schimba România”.

Au fost trei ore de discuții memorabile. Iar sâmbătă, de la ora 15.00, dialogul a fost reluat, chiar dacă tema a fost Revoluția. Pe seară, de la ora 19.00, a urmat repriza a treia, la restaurantul ”Mamaia”.

Programul dezbaterilor de la Montreal, în acest weekend:
• Sâmbătă 2 mai, ora 15.00: Centrul comunitar Cote de Neiges. Adresa: 6767, Cote des Neiges, H3S 2T6, Montreal, sala 592. Tema: “Crimele Revoluției. Experimentul sângeros al KGB în România”. Conferința va fi urmată de filmul “Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”.
• Sâmbătă, 2 mai, ora 19.00: restaurantul Mamaia. Adresa: 4727, St. Denis, H2J 2L5, Montreal. Tema: “Miracolul din noiembrie, venit pe axa Diaspora – Facebook”.
• Duminică, 3 mai, ora 13.30: Casa Română. Adresa: 8070, Christophe-Colomb, H2R 2S9, Montreal (lângă Biserica “Buna Vestire”). Tema: “Confiscarea Revoluției din 1989 de către PCR-KGB”.

Cărțile pe care autorii vor da autografe:
* „Sfârșitul Ceaușeștilor”
* „Crimele Revoluției”
* „Teroriștii printre noi”
* „Cartea Revoluției”
* „Jurnalul unui puci ratat”
* „Hagi”
*„Miracolul din noiembrie”
Un suvenir special pentru cei prezenți va fi filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (scenariul – Grigore Cartianu; regia – Radu Gabrea).

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *