protest-platforma-da-plahotniuc-40
Protestele din Chisinau FOTO: Alexandru Tarlev

Ne-am obișnuit să vorbim despre Republica Moldova în termenii unui mic teritoriu aflat la intersecția dintre două lumi, cea a României, a spiritului occidental, european și euro-atlantic și cea a Federației Ruse unde predomină curentul eurasiatic. În loc să dicutăm chestiuni despre geopolitică ar fi bine să fim atenți la ce se întâmplă în stânga Prutului.

Moldovenii nu mai pot

Nemulțumirea și dezamăgirea au atins cote alarmante în Republica Moldova. Eșecul politicienilor proeuropeni, care guvernează țara din 2009 până în prezent, este astăzi cât se poate de vizibil. Buzunarul moldoveanului nu s-a umplut cu bani europeni, ci mai mult cu vise europene în timpul guvernării proeuropene. Visele cer sacrificii pe care populația din Republica Moldova nu mai vrea să le ofere politicienilor, mai ales după ce furtul de un miliard de dolari nu a fost anchetat, iar agenda de reforme europene necesare (ce derivă din Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană) stagnează. La toate acestea se adaugă un climat economic foarte instabil, cu fluctuații dese și necontrolate ale monedei naționale. Mai durează până se va ajunge la un acord cu FMI, care înseamnă în primul rând stabilitate pentru Moldova. Cine strigă la Chișinău „DNA, treceți Prutul!” trebuie să știe că mulți rechini financiari de-ai locului se sperie de un eventual export de justiție din partea României. Până la urmă, Moldova vrea normalitate, stabilitate și liniște. Însă contextul geopolitic regional nu-i mai oferă posibilitatea să se descurce de una singură, să-și gestioneze problemele interne, financiare sau sociale prin resurse proprii.

Rusia, vecinul de la Prut

Fără îndoiala, basarabenii au pentru ce protesta. Protestul lor este unul anti-politică în esență cu ramificații solide în a crește și întreține și mai mult o atitudine anti-guvernamentală(protestatarii cer demisia guvernului și a președintelui etc.). Această atitudine reclamă alegeri anticipate. Eroziunea accentuată a partidelor pro-europene aflate astăzi la guvernare este vizibilă. Pro-europenii nu vor putea supraviețui în eventualitatea unor alegeri anticipate. Dacă scenariu din stradă se aplică și se va recurge la alegeri anticipate vom avea Rusia vecin la Prut. Forțele pro-rusesti vor domina din nou scena politică de la Chișinău.

Să nu uităm că ieri s-a împlinit o lună decând s-au permanentizat protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale(PMAN) din Chișinău ca urmare a manifestației din 6 septembrie a Platformei Civice DA (Demnitate şi Adevăr), respectiv entitatea civică care a avut si rolul de catalizator al protestelor în ultima jumătate de an în Moldova. Simpatizanții DA au amplasat mai multe corturi în faţa Guvernului şi s-au arătat hotărâţi să rămână aici „până la capăt”. Protestul organizat de Platforma DA a fost permanentizat în urma manifestaţiei din 6 septembrie 2015 atunci când, potrivit organizatorilor, în PMAN s-ar fi adunat peste 100.000 de persoane. Cifrele vehiculate de autorităţi oscilau însă între 40.000 și 50.000. Atunci a fost desemnat un grup de reprezentare mandatat să negocieze cu autorităţile şi a fost adoptată o rezoluţie prin care se cere demisia conducerii Republicii Moldova. În PMAN au fost instalate circa 300 de corturi şi permanenţa protestului este asigurată de aproximativ 1.000 de oameni care stau în piaţă zi şi noapte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *