Mai țineți minte cum s-a agățat Ceaușescu de putere provocându-și singur o revoluție (furată ulterior de subalternii săi) și implicit asasinatul? Dacă avea înțelepciunea să demisioneze o lună mai devreme, precum Jivkovul Bulgariei, poate și azi era în viață și am fi aflat între timp multe despre Iliescu, Brucan, Petre Roman și alți hoți ai revoltei populare din decembrie 1989. Dar Ceaușescu se temea. Iar frica l-a împins către acel sfârșit grotesc.

E vreo diferență între teama sa și cea a lui Victor Ponta? Poate doar aceea că gloanțele nu prea mai sunt acum de folos. Dar rămâne încă viabilă arma justiției, cea care produce frica lui Ponta de pușcărie. Căci are și de ce. Faptele sale, în numele cărora procurorii pun la bătaie probe zdrobitoare, îl împing și mai tare spre zăbrele. Cu cât se agață mai mult de putere, cu atât își adaugă ani în plus la ce va avea de ispășit.

Nu-i bai, e încă tânăr, dar s-ar putea să-l prindă pensia după gratii la ce arhivă de acuzații stă în spatele său. Azi, Ponta și-a mai lungit zilele de libertate cu ajutorul liderilor acelei găști care și-a propus să dea o lovitură de moarte statului de drept și democrației din România. Cap de listă – Gabriel Oprea și Călin Popescu Tăriceanu. Ambii, cu dosare în așteptare, cel din urmă fiind șefului celui mai penal guvern din istoria postrevoluționară. E de presupus că vor urma la rând, iar ei vor arunca în ochii prostimii aceleași brașoave cu justiția care schimbă politica.

Apropo, oare de ce se tem cei din opoziție să admită că, da, procurorii schimbă politicul!? Sigur că îl schimbă, doar că nu direct, ci implicit. Și nu ca un scop în sine, așa cum sugerează pervers alde Tăriceanu-șapte neveste, ci pur și simplu pentru că oamenii își fac meseria indiferent de nume. Ai furat și te cheamă Ponta, Oprea, Ghiță sau Tăriceanu? Ok, la bulău cu tine și banii înapoi, plus out din politică niște ani! Asta face un procuror care nu e plătit degeaba de contribuabil, înfundă la ei fără excepție.

Deocamdată, așa cum era de așteptat, gașca penală care stăpânește România de la Revoluție încoace își mai trage o suflare, poate ultima. Dar timpul curge în defavoarea ei. Iar discursul de azi din parlament al Alinei Gorghiu – în care a cerut scuze oamenilor pentru USL și pentru propulsarea lui Ponta ca premier – arată că liberalii au luat-o hotărât pe drumul ”depontaminării” României. Sigur, mai durează până la momentul decisiv, dar nici nu e rău să fie așa. Ponta și PSD și-au asigurat azi o porție mărită de ură din partea unei populații tot mai mințite și batjocorite. Afirmațiile lui Ioan Rus despre golanii și curvele Diasporei sunt doar ultimul exemplu, care nu va fi uitat ușor. Rămânerea la putere sporește zdravăn tensiunea în societate, în ciuda măscărilor statistice de doi lei despre creșterea economică a României. Ponta și echipa sa de zgomote nu înțeleg că nu e vorba de bani, ci de onoare.

Nu mai ține, pur și simplu, cu gargară ieftină, cu abureală nesimțită. Nu PIB-ul dă nota acum, ci rușinea, mai precis absența ei. Nu poți să rămâi în funcție când ai devenit o colecție de acuzații, de la plagiat, la furăciuni și falsuri peste falsuri. E nedemn, e de râsul și chiar plânsul lumii, nu există așa ceva nicăieri în mapamondul civilizat. Premierul unei provincii canadiene a plecat din fruntea guvernului său pentru că și-a luat fiica în avionul de serviciu. Atât! Nu i-a plătit nimic din banii publici, nu a luat șpagă, doar a lăsat-o să stea pe un loc oricum liber și care nu costa nimic la buget. Dar nu avea voie și basta! A plătit cu funcția pentru un gest nevinovat, dar onoarea e onoare în lumea normală.

La noi, e grav, infinit mai grav, dar politicienii puterii sunt o turmă de oi bete, legate de guvernare prin ițe dubioase, unele probabil de esență penală. Ar trebui să le știm numele și să vedem unde le va fi locul mâine-poimâne. Iată motivul pentru care fac scut în jurul unuia ca ei: se tem și ei, ca și el, de ce va urma. Dar ce va urma stă să vină, e doar o chestiune de timp. Numai că judecata lor va fi mai dură cu cât vor amâna mai mult deznodământul. Ce-și face omul cu mâna lui… Asta cum se mai numește, Ioan Rus, că tot le știi tu p-astea cu sexul, banii și prostia omului de rând?

Laurențiu Ciocăzanu

laurentiu-ciocazanu

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *