Miracolul1

Diaspora românească a început să scrie istorie în țară chiar dacă efectele ei se vor resimti peste ani. Astăzi, se vede cu claritate potențialul acestei forțe de a modela societatea românească și de a ajuta la crearea unui viitor real pentru România. Publicația Romaniaexpres descrie atmosfera unei întâlniri emoționante a jurnaliştiilor Grigore Cărtianu şi Laurenţiu Ciocăzanu cu românii din diaspora spaniolă.

Aflaţi într-un turneu european de promovare a volumului „Miracolul din noiembrie”,carte care vorbeşte despre sacrificiul românilor din Diaspora care au votat pe 16 noiembrie 2014, cei doi jurnaliști au ajuns în cele din urmă în Peninsula Iberică unde au fost primiți cu căldură și entuziasm de către românii stabiliți aici. Experiența spaniolă întărește și mai mult ideea că o altă Românie trăiește în Diasporă, iar povestea ei merită să ajungă Acasă.

Românii care suferă și speră pentru România

Prezentul volum este dedicat românilor din afara granițelor care încă suferă și speră pentru România. ”“Miracolul din noiembrie” nu este un volum oarecare, ci o carte-document. Este cartea care trebuia să apară. Prin ea, generațiile viitoare vor afla că cele două Românii – cea dintre granițe și cea din afara lor – au devenit una singură, vibrând pe aceeași lungime de undă. “Miracolul din noiembrie” nu este cartea lui Klaus Iohannis, nici a lui Traian Băsescu sau a Monicăi Macovei. Este cartea milioanelor de oameni care într-o duminică rece de toamnă au hotărât să spună “Nu”. Este, în primul rând, Cartea Diasporei. Cartea prezintă miracolul solidarității, al curajului, al sacrificiului. Pe 16 noiembrie 2014, sute de mii de oameni au simțit nevoia să se revolte prin vot. N-au fost lăsați, iar revolta a devenit tsunami.”, afirmă Grigore Cărtianu.

Toamna unui miracol

Jurnalistul amintește că autoritățile din Spania și Italia s-au oferit să sprijine buna desfășurare a scrutinului românesc din cele două peninsule, dar de la București s-a decis blocarea acestui proces pentru a nu periclita interesele politice ale celor care se aflau la conducerea României.

“Miracolul din noiembrie” este o mărturie peste ani despre cei care, deși trăiesc în afara României, suferă și speră pentru România. Este cartea născută din suferințele, emoțiile, revolta și bucuria zilei de 16 noiembrie 2014. Însuși subtitlul cărții – “Uimitoarea poveste a zilei în care Diaspora și Facebook au obținut o victorie eroică” – ne deschide orizontul”,  explică Cărtianu.

Cărtianu şi Laurenţiu Ciocăzanu urmează să aibă mai multe întâlniri cu românii din Spania, respectiv: la Madrid, Alcalá de Henares, Azuqueca de Henares, Arganda del Rey, Torrejon de Ardoz, Valencia, Castellon de la Plana şi Barcelona. În cadrul acestor întâlniri vor avea loc dezbateri interactive referitoare la momentul „Noiembrie 2014” dar și la viitorul României care nu poate fi separat de viitorul românilor de pretutindeni.

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *