Anchetele DNA continuă să taie în carne vie, indiferent de partid, minând sistemul politic actual. Ultimul pe listă, primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, săltat de procurori de pe aeroport și acuzat că lua comisioane de 10% din contracte de lucrări publice. Banii ar fi ajuns și la partid, susțin anchetatorii. N-ar fi mare surpriză. Mai toate contractele date de primari sunt către firme din anturajul partidului și au ca esență de viață șpaga națională. Chiliman a picat în plasă prin ricoșeu din dosarul cumnatului de Victor Ponta, nea Herțanu. Adică o nouă axă murdară PNL-PSD. Iarăși, nu e mare noutate. Cumetria USL a existat dintotdeauna, chiar înainte să existe USL, iar patronii banului public au făcut doar joc de scenă, în general, atunci când se certau la TV. În realitate, ei au păstrat o legătură subterană de afaceri, iar diferența dintre ei a rămas doar de nume de partid și de cuvinte. Pe fond, banul leagă totul.

Lovitura cu Andrei Chiliman zguduie puternic PNL. Și indirect pe președintele Iohannis. Omul de rând primește un nou motiv să strige ”PSD, PNL, aceeași mizerie”. În linii mari, nu e nicio exagerare. Partidele mari actuale, dar și cele mici, sunt construite pe această schemă: alegeri-funcții-contracte-șpăgi. O rețetă care nu mai ține. Sau care e lovită în plin de acțiunile procurorilor. Întrebarea e ce va urma, dacă PSD și PNL se prăbușesc sub rafalele anticorupție? Logic, urmează descompunerea. La final, dispariția. Unii vor spune că pot apărea lideri curați, noi, fără legătură cu baștanii corupției. Slabe speranțe. Adevărul e că nu sună deloc credibil. Ce să spună succesorii? Că ei vor fi ”altfel”? Nu-i va crede nimeni. Lumea va spune că ”sunt ca ăilalți”. Sau că ”sunt toți la fel”. Deci?

Normal ar fi să vorbim de noi partide. Și de un plan de eliberare națională din ghearele acestui cancer politic numit partidele actuale. Și bineînțeles de o intervenție in extremis a președintelui – mandatat să țin cârma țării pe direcția anticorupție. Klaus Iohannis ar putea propune o alternativă la această lume bolnavă. Cum să sune ea, greu de spus. Dar pot exista idei, soluții. Una dintre ele ar putea să fie resetarea spațiului politic actual prin tehnocrație&meritocrație susținută necondiționat de parlament. Un parlament forțat să ”execute” rol legislativ pentru conducerea sănătoasă a administrației publice și implicit a țării. Sună ciudat, dar altfel nu merge. Și oricum, și astăzi parlamentul nu dă tonul, nu conduce, doar execută ordinele de la partid sau de la Palatul Victoria. Priviți la relația Victor Ponta – parlament și veți fi de acord că legislativul e de formă.

Cine să fie tehnocrații? Aici vom auzi o inflație de propuneri, de aceea prefer s-o spun franc. ”Partidul tehnocraților” trebuie compus din oameni cu CV-uri grele, care au avut succes în Diaspora. Există destule astfel de persoane onorabile și în țară, dar slăbiciunea lor este legătura cu zonele bolnave ale societății. Nu. Dacă vrei să resetezi, să schimbi radical, să dai un drum țării, atunci soluția e de afară, nu din țară. Există destui români formați la școala capitalismului din țările civilizate. Au avut succes fără cumetrii și fără corupție. Știu ce înseamnă să ai o afacere și un stat care nu te seacă. Știu cum trebuie să arate un funcționar, o primărie, o lege. ȘTIU, pur și simplu, pentru că au învățat acolo unde societatea funcționează bine, chiar foarte bine. Nu rău și foarte rău, ca la noi. Și au marele avantaj că nu depind nici de PSD, nici de PNL, nici de presa lor. Trebuie doar să-i invite cineva, să le garanteze că nu vor veni să fie batjocoriți, că planurile lor vor fi pe termen lung și se vor transforma în fapte. Cine le poate garanta asta? Președintele. De fapt, cam pentru asta a fost ales Klaus Iohannis. Să SCHIMBE. Să FACĂ. Să uzeze de curaj.

Cei din țară nu au de ce să se simtă frustrați. Să se creadă de categoria a doua. Orice om de bună credință știe că românii care au ajuns în poziții de top afară ȘTIU și POT să facă. Trebuie doar convinși să vină și lăsați să-și facă treaba. E plină lumea de compatrioți de mare succes. În orice domeniu: finanțe, afaceri, justiție, sport, cultură, sănătate, educație etc. Un ”comando” al Diasporei format din oameni care au demonstrat valoare și succes nu poate fi respins de nimeni de bun-simț. Nici măcar de PSD și de PNL. Sau de televiziunile lor. Doar așa vom putea spera la o ”țară ca afară”, cum au cerut manifestanții pe străzile marilor orașe, înainte de turul doi. Orice soluție de ”mix”, orice combinație cu băieți de-ai noștri va intoxica acest plan.

La începutul secolului trecut, România s-a format ca stat și s-a salvat cu ajutorul unui rege de sânge german. Atunci, partidele au avut luciditatea să ia decizia salutară. Au înțeles că orice soluție INTERNĂ nu mai e posibilă. Astăzi, avem ocazia să recurgem din nou cu succes la varianta EXTERNĂ. Cu diferența că acum e vorba de sânge românesc format la școala lumii. Ce spuneți, domnule Iohannis, aveți curaj?

Laurențiu Ciocăzanu

laurentiu-ciocazanu

, , ,

8 Responses

  1. Ideea dv., d-le Ciocăzanu, este si originala si curajoasa, in acelasi timp. Ma gandesc insa daca si cum ar putea fi pusa ea in practica. In afara de asta, cred ca urmatorul pas ar fi sa vedem daca o astfel de propunere ar avea sau nu sustinere populara, pt ca e foarte important acest aspect. Pentru asta, ar trebui initiat un sondaj national (cu ce bani?), facut in mod profesional, pe criterii stiintifice, pentru a reduce la maximum rata de eroare. Cu ocazia asta, se si raspandeste ideea – foarte buna, de altfel – in randul populatiei. Daca ideea va prinde si se va hotari sa fie pusa in aplicare – ceea ce ar echivala cu o a doua revolutie – nu va astepati insa ca diasporenii sa se bata pe posturile din parlament si din guvern. Daca sunt oameni de succes in Occident, de ce ar da cioara din mana pe aia de pe gard?

    • ei da cred ca istoric ce ati proups distruge societatea – si gindirea- assiro-isdraelita–vezi relicve- ziduri in cerc- si profetul David- martorii lui Iehova-si duce Romania spre societatea summeriana– care este- asa cum spun istoricii – cea mai longeviva–5.000 de ani- vezi amulete pe poze.acasa.ro–daca nu le-am scos-citeste tablele de la marea moarta-voi trimite ritualul summerian prin care regele intra in Mama Africa–ea urmind sa fie mincata de ciinele Enok-finalul filmului HILTON HOLLIDAY- cu respect-ion dragos sireteanups- am cremenea-peste 100.00 mii ani dovedind ca omul primitiv mesteca guma–

  2. Domnule Ciocazanu, eu sunt ROMAN si stau in tara mea ROMANIA,l nu prin alte tari si cred ca noi cei care locuim in Romania stim cine si cum sa ne conduca. Cred ca unii dintre cei plecati ca D.tra va dati prea multa importanta si prea va credeti numai voi in stare de a va da cu pareri “pertinente” despre viata noastra sociala si politica , a celor care traim in Romania. Daca ati fi fost Roman adevarat ati fi ramas in tara si de aici in cunostinta de cauza ati fi emis “SOLUTII ” Asa ca mai abtineti-va de la astfel de sfaturi

    • Domnule…., scuzați, nu vă știu numele câtă vreme vă ascundeți identitatea. Nu sunt plecat din țară, dar am fost în vizită și trebuie să recunosc că am descoperit mai mult patriotism decât în cazul multora dintre românii rămași acasă. În plus, nu vă întrebați de ce peste 90% dintre cei plecați afară votează împotriva comuniștilor refugiați în PSD? Să nu spuneți că de proști, n-or fi chiar toți așa, iar dvs. și cei ”rămași în țară” sunteți cei care văd bine situația! În plus, domnule X, nu uitați că peste 5 milioane de români ”din țară” au votat exact ca românii din Diaspora! Deci mai bine de jumătate din românii din țară sunt în aceeași părere cu românii din străinătate. Asta nu vă spune nimic?

    • “Victoria” lui Basescu s-a scris in momentul in care Geoana a admis ca s-a dus la SOV acasa. Ce dracu a cuaatt acolo in seara de dinainte? Nu se putea duce in seara de dupa? Numai eu cunosc cel putin 15 oameni (dintre cei 57 de la birou) care “s-au sucit” din aceasta cauza. Nu pentru ca SOV ar fi vreun mogul periculos acum, ci pentru ca este vazut ca un hot neprins care se da om cinstit. SOV este Romania’s most hated in ultimii 10 ani, este second best pentru dracu’ in tara asta, nici Patriciu si Voiculescu n-ar fi dat mai rau. Geoana putea sa fie si frate de cruce cu SOV, nu trebuia sa-i dea apa la moara lui Basescu. Cu regret, Geoana a pierdut pe mina lui proprie, la mustata, acolo unde ar fi putut sa cistige si contra fraudei. Fara acea scapare, cred ca ar fi avut o diferenta destul de mare in favoarea sa.Inutil sa mai spun cit de trist ma face ziua asta. Numai la gindul ca jubileaza PDL-istii, OTV-ul si Nasu’, imi vine sa vars.

  3. Din rationamentul de mai sus ar rzuleta ca statul ar avea ceva de castigat. Acest lucru pare a se intampla pentru ca se are in vedere doar scaderea veniturilor si a impozitelor aferente.Dar atunci cand veniturile scad cu 25% automat va scade consumul (sub toate formele) cu 25%. Consecintele sunt multiple. Scade cererea de produse pe piata, scade vanzarea, scade profitul si impozitul pe profit colectat, scade TVA-ul ( cea mai importanta componenta a veniturilor la buget). Se disponibilizeaza personal care intra in somaj si creste cheltuiala statului cu plata somajului.Iar peste toate acestea beneficiem de o serie de rele (necuantficabile) si anume pierderea sigurantei, a sperantei si spulberarea planurilor atat a persoanelor fizice cat si juridice din Romania.Sa traiti bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *