Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, relatează Reuters, în pagina electronică, citată de Mediafax.

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.

Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, dar informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns virulent din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia va fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an. Carter a condamnat “retorica dezlănţuită” a Rusiei privind armamentul nuclear.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii, mai relatează Mediafax.

Decizia SUA este o lovitură indirectă și pentru regimul Ponta-PSD, care a început în ultima vreme să joace pe cartea Rusiei. Premierul a fost la Baku râzându-le în nas americanilor și liderilor UE, care nu au fost prezenți la reuniunea cu Putin, Erdogan și alți lideri antidemocratici ei estului.

, ,

3 Responses

  1. Victimizarea diasporei ar putea fi strategie castigatoare si in 2016…si nu ma refer la voturile din dispora (au votat ceva peste 300.000 in noiembrie 2014) ci la voturile celor din tara, loviti brusc de spirit justitiar si mesianism de dreapta…asa ca voceadiasporei.ro face treaba buna….

    • Salutare Alex, pfii dacă nu ai adormit eenseamnă că e de bine :), Laura s-a buucrat.Tu ce mai faci? Cum e een Vilnius?P.S. Poate poate ajungem ce2ndva şi pe acolo şi ne vedem la o bere Cheeky :P.

  2. aiaiai vad poza aia a patra, pe rosu asa mie ayam mmmm, si ma gindesc ca-i aecsai taraba unde mincam si eu in jogja. probabil ca e si aecsai supa, parea proaspata acu jumatate de an si ceva.Fain, ma apuca mincarimea in talpa. Ma bucur ca v-a prins indonezia. selamat jalan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *