Povestea unei românce din Grecia. ”Dacă ne rămân un măslin, un butuc de vie și o barcă – renaștem!”

Written by
  • Incerc sa pun pe tastele laptopului o parte din viata mea aici in Grecia. Am sosit in decembrie 1996 la varsta de 45 de ani. Singura , fara sot – care decedase in 1993 – si fara copii care studiau . De ce ? Pentru ca tineam cu toata fiinta mea ca si copii mei sa poata avea painea si cutitul in mana , cum se spune pe la noi. Pensia de urmas dupa tatal lor le ajungea sa-si cumpere abonamente pe RATB . Imi aduc aminte ca atunci cand am fost sa iau decizia de pensie de urmas pentru copii si vazand cat era – sotul meu a decedat la 50 de ani cu 30 ani de munca – am intrebat daca e calculata corect. Stiti care a fost raspunsul doamnei de la ghiseu ? L-AM PUS EU SA MOARA LA VARSTA ASTA ???

 

In sfarsit , si eu aveam tot o pensie de boala dupa o pancreatita urata. Copiii aveau burse si cu asta mai acopereau cheltuielile personale : carti , cursuri , imbracaminte , etc. Tin sa mentionez ca am patru copii . Cea mare terminase ASE-UL si lucra la un birou de contabilitate in Cypru. Ne ajuta si ea cu cat putea, dar nu puteam sa-i cer sa ne intretina si pe noi. Cealalta era studenta la Matematica – intrata fara o ora de meditatie !! si din prima -, cea mica era la Colegiul de Medicina Carol Davilla iar cel mic terminase liceul si a cerut sa plece militar, cu toate ca avea dreptul sa fie scutit . Patriotism ?Eu cred ca da ..Bunicul meu a fost comandantul garnizoanei Botosani si unchiul meu deasemenea militar de cariera.

 

Cred ca erau necesare aceste lamuriri , cred… Am ajuns in Grecia printr-un birou care , zicea , ca imi gasise de munca in doua locuri. Surpriza a fost cand am ajuns aici si ne-am intalnit cu persoana care imi gasise de munca. Habar nu avea !!! Nu avea birou de cautare si plasare a fortei de munca! Il cunoscuse pe tip ocazional si era casatorit cu o romanca. Iarasi am simtit ajutorul lui Dumnezeu ! Mi-a spus : eu plec in afara Greciei pentru 10 zile si cand vin vedem ce putem face. Am stat cu sotia lui , dar intr-o saptamana aveam de munca interna la o familie extraordinara . Le port recunostiinta cate zile voi avea.

 

Am lucrat la ei cam doi ani .Mi-au facut cunostinta cu un unchi de-al lor si au insistat ca ar fi bine sa-mi refac viata si eu si el.Ne-am casatorit si iarasi am avut noroc dand peste un om remarcabil. Provenea dintr-o familie cu radacini in Asia Mica in Smyrna – Izmirul de azi – si avea o educatie mai mult decat aleasa.

M-a ajutat sa ma angajez la un azil de unde am si iesit la pensie. M-a ajutat , deasemenea sa fac niste cursuri aici ca sa-mi iau o diploma de asistent medical ca sa nu raman mereu necalificata. Am avut ambitie sa nu ma las, in pofida varstei cam trecute de a fi din nou la scoala.

Cine spune ca aici nu se munceste , nu cred ca a fost in Grecia , sau daca a fost , si-a petrecut vacanta de cateva zile pe an.

Cand am venit aveam drahmele..Ma credeti ca era foarte bine ? Primul meu salariu la azil a fost 150.000 – 435 euro aproximativ – si imi ajungeau si puteam sa si pun deoparte in afara ce trimiteam in tara la copii. In piata, o legatura de verdeata era 10-15 drahme si dupa ce am trecut la euro pretul ei a devenit 50 centi ,adica 175 drahme!!! Cu 2.000 de drahme pe saptamana aveam tot ce-mi dorea sufletul . Cand a venit euro , aveam 200.000 drahme care au devenit 600 euro care imi ajungeau sa traiesc si sa trimit la copii, dar nu sa si economisesc.

Imi permiteam cate o vacanta in tara , cu avionul si nu cu autocarul , si una in Grecia . Traiam bine fara sa fac abuzuri. Credeti-ma ca in atatia ani aici nu am fost la buzoukia si nici nu sunt sperante.

 Cand a venit criza , la inceput nu prea am simtit-o . Sotul meu , Panagiotis, decedase in 2008 si ramanand singura nu aveam cheltuieli prea mari. Masa o luam la azil si aveam si alte facilitati. De muncit am muncit foarte mult. Nu ma plang ci multumesc grecilor si Greciei ca atunci cand la mine in tara mi-a fost refuzat dreptul la munca si la a-mi creste copii aici am gasit tot ce-mi fusese refuzat.

Sa nu o mai lungesc…Incet – incet a venit greul..S-au taiat pensiile cu peste 1/3 , s-au pus taxe peste taxe, cei mai ” taxati” au fost pensionarii si bugetarii. Culmea, marile averi au fost scutite sau taxate simbolic,,.Si totusi am supravietuit si vom supravietui in continuare. Cand a inceput tot acest calvar eram in tara , dar am venit in Atena . Am vrut sa fiu aici , langa prietenii mei cu  care am mancat o paine : uneori alba, alteori neagra si amara. Sunt cozi la bancomate , dar nu asa de speriat cum se arata la tv si in special in Romania. Sa speram ca se va rezolva situatia pentru ca lumea este speriata de necunoscut . In vremurile cand puteam sa scot atat cat voiam niciodata nu luam mai mult de 200 euro pe luna. Plateam cu cardul – ca si acum dealtfel- si cash-ul era pentru piata .

Cat de lenesi sunt de fapt grecii si care e cel mai muncitor popor european.
In lume se munceste din ce in ce mai putin in ultimii 15 ani, sau cel putin asa reiese din calculele OECD.

Cand s-a intrat in zona euro nimeni nu indeplinea conditiile si cu toate astea s-a acceptat tacit una pe alta .Exista un site dar nu il gasesc acum. Programul de austeritate a fost prost implementat – a recunoscut si Langard asta – dar , spune , nu se mai poate da inapoi…Si , acum iese la iveala – se stia dar nu sigur- ca Andres Georgiou , presedintele Institutului National de Statistica a masluit datele ca sa intre Grecia in mecanismul de supraveghere si finantare in 2010.

Gasiti pe wall-ul meu tot ce spun eu acum. In cei 5 ani de austeritate somajul a crescut la 29% !!! S-a impus privatizarea multor fabrici care au fost cumparate de straini si care le-au inchis. Daca te duci in centru , din Syntagma pana in Monastiraki , parte comerciala a Athenei , vei vedea din 5 magazine 3 inchise. Grecia nu are o agricultura dezvoltata pentru ca nu are pamant bun . Si totusi nu am vazut in toata Grecia palma de pamant nelucrat , livada neingrijira sau animale lasate in voia Domnului.

 Un mare poet grec Odisseas Elytis spunea : daca Ellada va fi distrusa si ne va ramane un maslin , un butuc de vie si o barca , vom reusi sa renastem.

In zilele acestea devine de actualitate.

Nu stiu ce va fi , viitorul este sumbru, dar nu voi parasi Ellada..Banii pe care ii am aici vor ramane aici. Voi cumpara produse grecesti ca sa-i ajut pe agricultori si pe crescatorii de animale. Asa este normal si corect , zic eu.

In legatura cu Syriza…dupa 41 de ani de guverne de centru-dreapta ND si socialisti PASOK , care sunt principalii vinovati de starea tarii , au avut dreptul sa aleaga si altceva… alternativa era Hrisi Avgi su Syriza

Au ales Syriza…e bine , e rau , vom vedea. Pana acum este singurul guvern care a cerut sa se discute toate cererile si sa nu impuna Greciei sa spuna DA la tot ca pana acum. In cuvantare, Tsipras a spus : nu ne puteti impune felul cum vom face reformele – pe care le vom face pentru ca trebuie sa fie facute – , nu ne puteti impune sa taiem din nou a patra oara pensiile si lasati-ne pe noi sa luam bani din alta parte de unde se poate . Am depus un program de 47 de pagini pe care va rog sa-l analizati si sa-l discutam.
Magda Karolidou, Atena
Magda Karolidou

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *