“România nu uita, Torino e de partea ta!”

Written by

FOTO: Constantin Pletosu

Peste 700 de români s-au adunat, ieri seară, în fața Consulatului General al României la Torino, mobilizați de protestele din țară. Mâine (8 noiembrie), conaționalii noștri ies din nou în stradă.

Ieri seară, participanții au cântat imnul țării, iar mesajul lor catre România a fost cât se poate de clar: “Vrem acasă!”

La orele 21.00, oamenii s-au așezat în genunchi și au ținut un moment de reculegere în memoria celor 34 de persoane care au murit. Ulterior, românii din Torino s-au rugat, într-un glas, pentru vindecarea celor răniţi.

Participanții și-au demonstrat solidaritatea cu România și prin zecile de pancarte pe care se puteau citi mai multe mesaje.

“Aș fi vrut ca parinții mei să nu fie nevoiți să mă crească în altă țară”, este mesajul transmis de tinerii români crescuți în Italia.

“România nu uita, Torino e de partea ta!“Sărăcia ne-a alungat în lume” sau  “România, te vrem înapoi!”, sunt doar câteva dintre lozincile scandate, ieri seară, în Torino.

Mai multe echipaje ale poliției italiene au supravegheat manifestarea. Oamenii au portestat pașnic.

Printre revendicările românilor din Torino se numără:
1. Introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă.
2. Eliminarea imunităţii parlamentarilor şi membrilor Guvernului.
3. Micşorarea numărului de parlamentari la 300 conform referendumului din 2009.
4. Confiscarea extinsă a averilor politicienilor condamnaţi pentru corupţie.
5. Reînnoirea clasei politice prin simplificarea procesului de înregistrare a unor partide noi atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.
6. Depolitizarea insituţiilor statului şi a celor locale.

Protestele nu se încheie aici. Oamenii vor ieși, din nou, în stradă, mâine, de asemenea, în cadrul unui miting autorizat.

“Împreună pentru a sprijini curățarea țării, pentru un viitor din care vrem să facem parte! Vino alături de noi, cu România în inimă!” – este îndemnul tinerilor inițiatori ai mitingului care se va desfășura, mâine, în Torino.

Articol apărut și în Ziarul Vocea:http://vocea.12alle12.it/

,

2 Responses

  1. Fotografia care ilustreaza articolul de mai sus imi apartine. Avea, in original, senatura in partea de jos care ulterior a fost taiata. Eu am fost de acord cu ziarul “Vocea” ca aceasta imagine sa fie preluata cu publicarea numelui fotografului. Vad ca la dumneavoastra numele a disparut!

    • Minunata “poveste fara sfe2rsit” acest ghid al Rome2nului ! Felicitari echipei si muriumtli Excelentelor lor Domnilor Ambasadori care au sprijinit initiativa – Ion JINGA si Ovidiu DRANGA. Este o dovada concreta ca rome2nii se pot organiza, pot comunica si se pot ajuta. Faptul ca oricine poate completa continutul, mi se pare extrem de pozitiv. Astfel fiecare se poate afirma een domeniul een care este performant si nimeni nu poate pretinde ca este exclus. O idee ce merita exportata si een alte tari ale diasporei rome2ne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *