Toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, aflaţi în Regatul Unit, vor avea dreptul să rămână în UK și după ieşirea ţării din UE, relatează Petru Clej, corespondetul RFI România la Londra, citând surse guvernamentale.

Potrivit unui studiu oficial menţionat de ziarul londonez, în Marea Britanie se află la ora actuală circa 3,6 milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre UE şi se estimează ca la data probabilă a incetării calităţii de membru al Uniunii 80% – aproximativ trei milioane – vor avea drept legal de şedere nelimitată.
Restul de circa 600.000 vor primi o amnisitie care le va permite să rămână în continuare în Regatul Unit, potrivit unor miniştri ai guvernului condus de Theresa May (foto alăturat) citaţi de The Daily Telegraph, cotidian apropiat Partidului Conservator de guvernământ și care a susținut votul în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016.
Un cetăţean UE care s-a aflat în Regatul Unit timp de cel puţin cinci ani primeşte drept de şedere nelimitat.
Premierul May a refuzat să garanteze statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie după părăsirea Uniunii, pentru a nu dezvălui strategia de negociere după depunerea notificării de părăsire a Uniunii prevăzută anul viitor, până la sfârşitul lunii martie.
Aceste previziuni se bazează şi pe Convenţia de la Viena din 1969 potrivit căreia cetăţenii UE aflaţi Marea Britanie se bucură de “drepturi dobândite” care nu le mai pot fi retrase.
Cele mai recente date publicate de Oficiul Naţional de Statistică arată că în 2015 cei mai numeroşi dintre cetățenii UE erau polonezii – 915.000, urmaţi de irlandezi – 362.000 şi români – 232.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *