Spațiul public a fost acaparat de criza refugiaților. Utilizez termenul de acaparat deoarece din păcate războiul și criza din Ucraina, protestele din Chișinău, țările din Parteneriatul Estic au devenit subiecte secundare într-o Europă care la rândul ei cunoaște pe propria piele ce înseamnă mai mult o unitate de formă și nu de fond.

Dacă la acest lucru adăugăm și faptul că aceste subiecte nu suscită oricum prea mult interes din partea românilor și din partea altor cetățeni europeni, constatăm că avem de-a face cu o problemă spinoasă, cu rădăcini solide, ce se amplifică prin șocuri puternice.

Frica inconștientă de Rusia

La nivel de mentalități colective, ”Rusia” acționează ca o sperietoare perpetuă ce augmentează stigmatele noastre istorice, încă nevindecate și uneori neasumate în totalitate. Din această perspectivă crește interesul pentru Ucraina și eventual pentru Moldova. O diminuare a interesului față de această zonă tulbure ce se confruntă cu multe crize interne și disensiuni de tot felul poate ajuta Federația Rusă.

FOTO: Alexandru Tarlev Momo.md

DSC_2713

Un lucru foarte curios și important este faptul că Donbasul a dispărut din comunicatele de presă și din jurnalele posturilor de televiziune occidentale, dar cel mai important de pe canalele rusești. Nu sunt puțini cei care afirmă că Europa(Germania în principiu, apoi Italia sau Ungaria) a făcut un blat cu Rusia. Astfel, UE s-a îndepărtat de un posibil scenariu de succes în zona Parteneriatului Estic chiar dacă declarativ(summitului de la Riga ar fi un bun exemplu) și normativ(Acorduri de Asociere sau Liber Schimb existente cu țările din Parteneriatul Estic) susține o poveste de succes în Est. Politic, totul pare pe placul lui Putin! Să nu uităm că pe 25 octombrie vor avea loc alegeri în Ucraina. Dincolo de fărâmițarea și pericolele care pândesc Ucraina nu trebui să privim aceste alegeri cu detașare chiar dacă există o partidocrație bine alcătuită în spațiul ucrainean!

Moldova, un sat fără câini neprotejat

Dacă la capitolul mentalități colective, Ucraina stă mai bine datorită conexiunii mentale pe care o facem automat cu pericolul rusesc, Moldova se bucură de un folclor mai special. Pentru unii români Moldova înseamnă racheți, arme, corupție, ruși și multă votcă. Pentru unii români, mai rafinați, Moldova se reduce la femei frumoase, vin bun, un relif deluros primitor și ospitalitate din partea fraților de peste Prut. Dacă adăugăm în acest context și visul unionist s-ar putea mai mult să stârnim spiritele pe ambele maluri ale Prutului decât să creem scenariul unui pod de flori peste Prut. Moldova are nevoie astăzi de mai mult pragmatism și de mai puține poduri de flori. Dacă dăm crezare unui analist politic precum Vladimir Socor care afirmă clar și răspicat că ”Moldova este un sat fără câini neprotejat și incapabil de a se proteja” atunci înțelegm această nevoie de pragmatism.

Ar fi bine să ne întrebăm : Cât mai rezistă mitul propagandistic al poveștii de succes în Moldova având în vedere eșecul politicii de la Chișinău?

Arestarea fostului președinte moldovean Vlad Filat este tot începutul unei povești de succes ?

Sacrificiul lui Filat pe altarul justiţiei

Tezele ce se vehiculează pe ambele maluri ale Prutului, în privinţa ridicării imunităţii parlamentare şi reţinerii lui Vlad Filat, se învârt în jurul unei idei foarte clare. Ce se întâmplă astăzi la Chişinău reprezintă un spectacol bine regizat sau un act de justiţie autentic? Comparaţia cu România şi asocierea mentală cu cazul Adrian Năstase oferă într-un anumit fel un orizont de speranţă şi predictibilitate pentru moldovenii care au văzut sau au fost martorii succesului reformei justiţiei la Bucureşti şi vor şi ei acelaşi lucru la Chişinău.  Care este diferenţa subţire dintre entuziam şi avânturi heirupiste? Timpul va limpezi atmosfera din Republcia Moldova şi ne va revela ”sacrificiul” lui Vlad Filat pe altarul justiţiei.

 

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *