sagging

America, ţara tuturor posibilităţilor, nu încetează să mă surprindă. Plimbându‐mă printr‐un mall din Los Angeles, retina mea a fost „asaltată” de nişte imagini total lipsite de bun simţ, asta cel puţin in opinia mea.

“Moda este o formă a urâţeniei pe care trebuie să o modificăm la fiecare 6 luni.”- Oscar Wilde

Înţeleg că moda nu are limite, dar cred că ar trebui să existe totuşi o barieră etică şi morală care nu ar trebui să fie trecută. Este vorba de aceşti baggy pants sau saggy trousers, care sunt purtaţi în special de cei tineri şi foarte tineri şi care sunt în fapt nişte pantaloni mai lăbărţaţi, dar care se poartă în aşa fel încât să se scoată la vedere chiloţii sau chiar crevasa dintre muşchii fesieri., ca sa folosesc un eufemism la repezeala. Stilul de purtare al acestor baggy pants se numeşte sagging si a devenit un fashion statement la începutul anilor ’90.

Am vrut să aflu mai multe detalii in legatură cu această modă şi am „sunat” la Wikpedia, de unde am primit următorul raspuns, vis-a-vis de baggy pants şi stilul sagging:„Sagging is a manner of wearing trousers (,shorts, pantsslacks or jeans) below the waist, revealing much of the underwear. Sagging is predominantly a male fashion. Women’s wearing of low-rise jeans to reveal their G-string underwear is not generally considered sagging.An individual that participates in the practice of sagging may be referred to as a sagger.( Un stil de a purta pantalonii sub talie, cu vedere la chilot. Sagging este un stil de modă predominant bărbatesc. Femeile care poartă blugi sub talie cu vedere la G-string nu sunt considerate practicante al stilului sagging. Individul care practică sagging este numit sagger.)”

Originea

„According to Greg Mathis sagging was adopted from the United States prison system where belts are prohibited. Belts are sometimes prohibited to keep prisoners from using them as weapons or in committing suicide by hanging themselves. (Wikipedia)

Sagging a fost adoptat pentru prima dată de catre prizonierii din USA, datorită faptului ca nu aveau dreptul să poarte curea la pantaloni, s-au vazut nevoiti, volens-nolens, să poarte pantalonii in vine. Sunt unele puşcării din State care interzic ca un deţinut să aiba curea la pantoloni, pentru a-i împiedica să folosească aceasta curea ca o armă sau ca un mijloc de a se sinucide.

Stilul sagging a fost adoptat şi promovat la începutul anilor ’90, de către cântareţii de muzică hip-hop, care au considerat această moda ca o libertate individuala de exprimare, stil preluat imediat de catre tinerii rebeli si răzvrătiţi împotriva valorilor conservatoare a societaţii americane. Cică, esti cool dacă porţi baggy pants, si acest stil predomină în rândul adolescenţilor de culoare( dar sunt si albi care practica stilul sagging, deşi mai puţini) şi este in mod special adoptat de catre rappers, skaters sau rock stars.

Mod de folosire pentru baggy pants

Nu ştiu dacă în România s‐a importat această modă, dar sunt sigur că nu va dura mult până când bengoşii baggy pants îşi vor face debutul triumfător şi în spaţiul mioritic, având în vedere că românaşul tinde să copieze şi să emuleze, în mai toate domeniile, cam tot ce „mişca” peste baltă.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu această modă am să mă străduiesc să vă descriu o imagine vizuală, printr‐o scurtă prezentare scrisă pentru a fi total edificaţi.

Proprietarul de baggy pants este de regulă un adolescent de sex masculin şi arată cam în felul următor: „Genunchii” pantalonilor sunt undeva la nivelul călcâielor, iar turul pantalonilor este cam în zona genunchilor, astfel încât să iasă la vedere chilotul şi în unele cazuri chiar să se vadă fesele în toată splendoarea lor. Purtătorul de baggy pants este recunoscut după stilul de mers îngenuncheat şi după modul în care îşi ţine mâinile adânc înfipte în buzunare pentru a se accentua vizorul în zona dorsieră. Ca accesorii, aş menţiona că aceşti baggy pants se asortează cu o chilot de firma cu elasticul la vedere, un tricou labartat, cu o şapcă purtată într‐o „dungă” şi nişte adidaşi cu şireturile nelegate. De regulă, purtătorul de baggy pants şi-i trage in sus cam la fiecare 10 secunde…

Preşedintele  SUA  deranjat de această modă

Fiind la modă, acesti pantaloni sar deseori de 100 USD ! Aceasta modă ciudată a atras atenţia până şi a Presedintelui Barack Obana care in anul 2008 a afirmat că:” Brothers should pull up their pants. You are walking by your mother, your grandmother, your underwear is showing. What’s wrong with that? Come on. Some people might not want to see your underwear. I’m one of them.: ( Fratilor, trageti-va pantalonii in sus. Treceti pe langa mama sau bunica voastra cu chilotul la vedere. Cum se poate asa ceva? Va rog. Sunt oameni care nu simt nevoia sa vada chilotul vostru. Eu sunt unul dintre ei”)

Interzicerea stilului sagging

Unele oraşe mai conservatoare, aici în USA, au luat măsuri împotriva acestei mode care sfidează orice bun simţ şi au emis ordonanţe care interzic această „etalare” a chilotului/feselor, imagine, chipurile, care se vrea cool.

Astfel, în anul 2007, Town Council din Delcambre, Louisiana a emis o ordonanţa (indecent exposure ordinance) care interzice purtarea acestor pantaloni în aşa fel in care lenjeria intima e expusă. Aceeaşi ordonanţa a fost emisa şi de către City Council din Hahira,în anul 2008.

La Olimpiada de la Vancouver, Kazuhiro Kokubo, un snowborder a fost oprit să participe la ceremonia de deschidere a Olimpiade de Iarnă de către organizatori, deoarece avea o ţinută necorespunzătoare, care includea o cravată atârnată de gât, o camaşa largă şi ieşită din baggy pants, care erau purtaţi stil sagging, ţinută considerată ofensatoare.

In 2011 o noua lege a fost aplicata in Florida de catre institutiile de invatamant, lege care interzice elevilor stilul de moda sagging. Cei care nu se conformează vor primi o mustrare verbală la prima abatere , apoi o notă scrisă parinţilor la cea de-a doua abatere ţi o suspendare la cea de-a treia abatere.

Au fost chiar si companii aeriene care s-au simtit ofensate de unii pasageri care practicau stilul sagging, acestora fiindu-le refuzat accesul la bord.

Maieuri cu coate

Aşadar, aceasta moda nu este vazută cu ochi buni de catre marea majoritate, şi eu, unul, sincer vă spun, nu văd nicio utilitate în acest stil, acest fashion statement, care nu pare deloc confortabil şi look‐ul, în opinia mea de purtător de pantaloni „normali”, mi se pare fara gust si penibil.Probabil am rămas în urmă cu modernismul avangardist şi am devenit demodat, dar în opinia mea este o linie fină între ridicol şi bun simţ, care, din păcate, adeseori este ştearsă şi trecută cu nonşalanţa de cei care sunt în fashion business.

Ii dau dreptate lui Brancuşi care spunea că: „Nu doresc niciodată să fiu la modă. Ceea ce este la modă, ca moda trece”. Sper că şi aceasta moda baggy pants sa fie în curând istorie. Insă, în perplexitatea mea absoluta vis-a-vis de modă , stau şi mă întreb: Pe când o modă a maieurilor cu coate şi a pantofilor cu tocul în faţă?

Articol scris de

Viorel Vintilă, California

Vio Vintila - Profile

 


One Response

  1. Iata ca am citit un subiect prea captivant redactat intr-o maniera greu de gasit in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, doresc sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *