Tăcere și autism. Titus Corlățean, audiat patru ore la DNA în dosarul Diaspora

Written by
titus corlatean 1
Titus Corlatean, fostul ministru de Externe FOTO: Jurnalul National

Titus Corlățean, fost ministru de Externe, nu a oferit nici un fel de declarație după ce a ieșit din sediul DNA după patru ore de audieri în dosarul Diaspora, motivând că își menține comportamentul și conduita de până acum, abținându-se de la comentarii publice pe durata desfășurării anchetei.

”Am făcut o declarație detaliată, conform procedurilor în vigoare. Am răspuns la ceea ce avea datoria să întrebe procurorul de caz și la toate detaliile solicitate. Ceea ce am avut ca și conduită un an de zile, necomentând public și respectând regulile și procedurile, voi face și acum, până la soluția procurorilor”, a declarat Corlățean.

Ponta nu a fost surprins

Premierul Victor Ponta nu s-a arătat surprins de audierea la DNA a fostului ministru de Externe din cabinetul său. ”Ca noi toţi. Da, ca noi toți. Nu mai e o ştire asta. Păi eu nu am voie nici pe mine să mă apăr, că afectez independenţa şi prestigiul nu ştiu cărui procuror, cum pot să zic de alţii? Nu pot să zic nimic. Am înţeles că e martor, martorii nu greşesc. Dosarul vizează presupuse nereguli în desfăşurarea votului în diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Atunci, s-au format cozi interminabile la secţiile de votare, iar foarte multe persoane nu au putut vota”, a explicat Ponta.

Dosarul Diapsora a fost deschis ca urmare a faptului că zeci de mii de români din diasporă nu și-au putut exercita dreptul fundamental și constituțional de a vota cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014. DNA a început urmărirea penală în acest caz pentru abuz și neglijență în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Ponta și Corlățean, exponenții autismului

Jurnaliștii Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu amintesc în cartea-document ”Miracolul din noiembrie”, că politicienii, Victor Ponta(prim-ministru), Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu(miniștri de Externe), sufereau de o formă de autism la adresa românilor din afara granițelor țării. În opinia lor, acești decidenți politici erau exponenții autismului în adevăratul sens al cuvântului deoarece ei au fost cei care aveau obligatia de a organiza alegerile prezidențiale în condiții legale și civilizate. Potrivit cărții, la acea vreme Corlățean vedea provocatori în capitalele europene și arunca vina asupra sistemului securist al lui Trăian Băsescu, conștientizând un singur lucru și anume : ”Șă nu voteze românii din diaporă că va fi jale!”. Victor Ponta îl completa printr-o declarație: ”În diasporă nu se mai fură ca în 2009 de aceea s-au format cozi”.

Art. 385

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale

(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 297

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

 

 

 

 

 

 

 

 

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *