FOTO: Hotnews – Guvernul Stolojan sau Isărescu sunt exemple de guverne conduse de tehnocrați în perioade de criză în România. Ce uităm deseori este faptul că aceste guverne de specialiști și experți au funcționat în perioadă pre-electorală oferind partidelor mai mult timp pentru a prelua puterea.

În același timp au fost un paravan suficient între revolta populară (din stradă sau tacită) și cei care urmau să vină la guvernare. Mai mult decât atât aceste guverne au fost pline de oameni politici. Doar vârful, adică primul ministru a fost tehnocratul care pesemne dădea tonul schimbărilor. În realitate, el a fost imaginea, interfața unui conflict vechi din societate, cei guvernați și guvernanți. Chiar nu-și mai amintește nimeni de cei 15.000 de specialiști promiși de CDR și de Emil Constantinescu. Parcă am mai mâncat ciorba asta odată? Mai vrem o porție?

Un sfert de secol cu scursuri ne-a băgat în lichituri

Dacian Cioloș se înscrie în această ecuație descrisă mai sus. Anul 2016 este un an electoral, ideea vehiculată în stradă de guvern tehnocrat se înfiripă în timp ce Vasile Blaga își ascute dinții pentru marele ospăț care îl așteaptă la guvernare. Și el și ceilalți din anturajul său politic și economic știu că au nevoie de o periodă de tranziție și trebuie să vânture ideea de tehnocrați, specialiști și tineri frumoși și destepți în politică (mai precis beizadele politice). Și astfel timpul trece, victimele din Colectiv vor deveni istorie și România va merge înainte cu aceeași politicieni. Cercul politic se va reproduce și oamenii politici vor supraviețui. Important pentru noi este să înțelegm că trebuie să ieșim din acest cerc vicios care domină România de un sfert de secol. Prin piață tinerii frumoși și liberi(formulă pseudo-securistică de discreditare a tinerilor folosită de jurnaliști și analiști politici de tot soiul) aveau o pancartă pe care scria: ”Un sfert de secol cu scursuri ne-a băgat în lichituri!”. Chiar a trecut un sfert de secol!

Ce nu înțeleg acești tineri în schimb este ideea de tehnocrație. În esență tehnocrația este o negare a politicii. În România trebuie reinventată meseria de politician. Românii nu au nevoie de tot felul de formule și rețete de salvgardare națională. În istoria noastră ele s-au dovedit contraproductive, ca să folosesc așa un eufemism. Dacă românii însistă să creadă într-o astfel de abordare atunci nu vor primi decât tehnocrați de carton și beizadele politice(schimbul de generații se va produce, iar scaunele în politică sunt ereditare de multe ori).

 

 

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *