Diapora belgiană este alături de victimele din Clubul Colectiv. Comunitatea de români din Bruxelles a precizat că se va organiza și va trimite diverse materiale necesare celor internați în România. În același timp, românii de acolo vor să găsească soluții ca o parte dintre tinerii aflați în stare gravă să fie adusi în Belgia.  Cornel Radu Loghin a subliniat că banii strânși vor ajunge în spitalele din România cât mai curând posibil.

Amintim că ieri a avut loc un eveniment important pentru românii din diapora belgiană. Acestia s-au strâns în fața Ambasadei României de la Bruxelles pentru a aprinde o lumânare și pentru a păsta un moment de reculegere pentru cei care s-au stins în tragedia de la Colectiv.Părintele Patriciu, unul dintre preoţii comunităţii de români din Bruxelles, a ţinut o slujbă de pomenire. Peste 300 de români au ieşit în stradă să arate că sunt alături de cei de acasă.

DONAȚII ÎN BELGIA pentru pacienții cu arsuri internați în spitalele din Bucuresti:

Banii colectați vor fi utilizați pentru achiziționarea și trimiterea de materiale necesare în acest moment în spitalele din Romania.

ROMBEL – Communauté roumaine en Belgique asbl

Rue Colonel Bourg 127/129, Boîte 15 1140 Evere

ING BANK Belgium, Swift BBRUBEBB

Cont: BE94 3631 3450 7314

cu mențiunea: Sustinere victime COLECTIV

Crețu vrea ajutor de urgență

Comisarul european, Corina Creţu a precizat că Comisia Europeană (CE) urmăreşte evoluţia stării de sănătate a victimelor incendiului din Bucureşti, adăugând că a informat Comisia pentru Siguranţa Sănătăţii despre necesitatea unui ajutor de urgență, informează publicația Europunkt.

„Am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, si Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sanatate și siguranţă alimentară, cu rugămintea de a identifica de urgenţă modalitaţile prin care putem interveni la nivel european. Totodată, DG Sanco a informat Comisia pentru Siguranţa Sănătăţii, care reuneşte reţeaua autoritaților de sănătate din statele membre, atât în ceea ce priveşte situaţia victimelor din ţara noastră, cât şi privind necesitatea unui ajutor de urgenţă”, a explicat Creţu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visul european al Moldovei se îneacă în Prut

 

 

Orice vis are nevoie de entuziasm și viziune. Când unul dintre aceste elemente se reduce ca substanță asistăm la o distopie chiar sub ochii noștri. Europenizarea devine un mit sau un leitmotiv jurnalistic în Republica Moldova, un stat cocoloșit de crizele sale profunde care încep să devină din ce în ce mai vizibile.

 

Unii români consideră că în stânga Prutului se găsesc racheți, ruși, arme și corupție cât cuprinde. Exită eforturi din partea societății civile din Republica Moldova și România(europeană în mare parte) de a remedia această imagine, însă rezultatele sunt modeste și ineficiente pentru a crea o oglindă comună a realităților din stânga și dreapta Prutului. În esență, informațiile, de o parte și de alta, se îneacă în Prut la fel ca și visul european al Republicii Moldova. Protesele din Chișinău amenință majoritatea pro-europeana din Chișinău care există din 2009.

 

 

Partidului Socialiştilor din Republica Moldova anunţă pentru duminică, 27 septembrie, o acţiune de protest împotriva „oligarhilor de la guvernare”. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat luni, 21 septembrie, la o conferinţă de presă că protestul este organizat împreună cu Partidul Politic „Partidul Nostru”, precum şi alte formaţiuni şi va fi desfăşurat fără drapele politice, ci doar cu drapelul lui Ştefan cel Mare şi drapelul Republicii Moldova

 

Elita politică pseudo-proeuropeană

 

Integrarea europeană a fost și rămâne a fi parazitată și exploatată de clasa politică, în mare parte, coruptă și neinteresată să “europenizeze” țara. Or, reformele implementate până la capăt, prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, pot genera riscuri iminente pentru confortul celor care populează scena politică actuală. Altfel spus, combaterea corupției, descompunerea monopolurilor în economie, asanarea democrației, ar însemna în primul rând “dispariția politică” a pseudo-proeuropenilor. De aceea, aceștia insistă pe o agendă europeană superficială, ajustată propriilor interese și temeri.

 

Dionis Cenușa este politolog, analistul Expert-Grup,

 

Integrarea europeană a Republicii Moldova se poate transforma într-un proces fără finalitate din cauza mai multor evoluţii de ordin intern sau extern. De această părere este Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), care a vorbit despre faptul că ţara are nevoie urgent de o viziune nouă, realistă şi ambiţioasă de integrare europeană în cadrul unui club de presă la IPN.

 

Victor Chirilă a accentuat că procesul de integrare europeană a ţării deja a fost afectat de stagnarea reformelor, de corupţia endemică şi problemele din sistemul financiar-bancar care au redus din încrederea acordată Republicii Moldova, iar aspiraţiile sale de integrare europeană nu mai sunt luate în serios de către UE.

 

 

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *