Un fost premier pro-european resuscitează prin arestarea sa visul european al Moldovei

Written by

Instabilitatea politică din Republica Moldova crește pe zi ce trece. Dincolo de crizele din ultima vreme, de natură politică sau socială, societatea moldavă are nevoie urgentă de resurse financiare. Având în vedere configurația politică actuală, ajutorul financiar de care are nevoie Moldova stă sub semnul incertitudinii spre disperarea moldovenilor care, în mod sincer, spun că nu mai pot.

În acest context demiterea actualului guvern va prelungi și mai mult agonia moldovenilor care nu este amortizată de recenta arestare a fostului premier moldovean Vlad Filat. Orizontul de speranță odată inițiat nu are un dop prin care poate fi oprit în loc. Timpul va dovedi dacă s-a deschis întradevăr o cutie a Pandorei sau doar am fost martorii oculari ai unor vendete politice mărunte.

Reforma justiției și arestarea lui Filat, se confundă

Acest episod complicat din justiția de la Chișinău poate stimula visul european al Moldovei, în măsura în care înțelegem că reforma justiției și ideea de integrare europeană sunt, în mod matematic, asemeni dreptelor care se confundă. În această cheie, nu putem judeca episodul arestării lui Filat diferit de creșterea speranțelor europene în stânga Prutului. În mod paradoxal, un lider moldovean pro-european resuscitează aceste speranțe europene prin arestarea sa. Poate vor urma și alții!

Lucrurile la Chișinău sunt întotdeauna complicate și sensibile, dar acest lucru nu ar trebui să ne împiedice să observăm ce se întâmplă în societatea moldavă și prin ce transformări trece. Autarhia și autismul nu sunt instrumente prin care putem ajuta Republica Moldova. Politicienii de la Chișinău sunt cel mai bun exemplu.

Jocuri de putere în palat și disperare în stradă

Parlamentul moldav va dezbate mâine moţiunea pentru demiterea Guvernului Streleţ depusă de PSRM şi PCRM. Comuniştii şi socialiştii din Republcia Moldova mai au nevoie de şase voturi pentru demiterea Guvernului, voturi care ar putea veni din partea PD-ului sau a deputaţilor neafiliaţi din care face parte şi grupul Leancă. Atât PD-ul cât şi grupul Leancă nu au luat o decizie deocamdată cu privire la votarea moţiunii. Astfel, incertitudinea politică crește, iar jocuri de putere se derulează spre disperarea tot mai mare a moldovenilor.

Poate România să beneficieze de această fereastră de oportunitate pentru a salva Republica Moldova de la colapsul economic deja prognozat și anunțat?

 

, ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *