Forța politică a diasporei românești este în ascensiune. Mișcările care au loc în afara granițelor României încep să influențeze din ce în ce mai mult realitățile economice și politice din țară. Constantin Octavian Oana este unul dintre exponenții și catalizatorii acestui curent. Într-un interviu în exclusivitate pentru VoceaDiasporei acesta a explicat motivația și rațiunea pentru care un partid al diasporei este necesar pe scena politică românească.

 1. De ce are nevoie diaspora de un partid politic și mai mult decât atât de unul creștin democrat? Cât de actuală mai este creștin democrația pentru Europa?

Dispersarea voturilor spre partidele care s-au perindat periodic la putere de 25 de ani, a dus la o ruptură politică privind opțiunea electoratului diasporei. Astfel se justifică și prezența foarte slabă la vot. Liderii diasporei erau reprezentanții unor societăți sau fundații, Diaspora neavând o reprezentare politică, decât în pragul alegerilor, cînd se încropeau alianțe pe perioadă determinată, formată din reprezentanți ai partidelor aflate, sau foste, la putere. Un partid politic al Diasporei, are ca scop unirea românilor de pretutindeni, un partid care să-i reprezinte și să le apere interesele în aparatul legislativ. Creștin-democrația este singura opțiune de viitor, mai ales în actualul context geopolitic. Doar un tip de guvernare care are la bază principiile creștine și pe cele democrate poate realiza o concordie benefică societății. Conform recesămîntului, Diaspora, la paritate cu populația rămasă în țară, reprezintă creștinismul în proporție de peste 90 %, ceea ce este o șansă pentru toți români care s-au declarat creștini să poată să-și demonstreze sinceritatea, optînd pentru un partid creștin, indiferent cum se numește el.

 1. Ce va reprezenta partidul DCD și ce agenda își va asuma pe viitor având în vedere contextul extern și intern al României?

Obiectivul primordial al Partidului Diasporei Creștin Democrate este coagularea comunităților Diaspora pentru ca această comunitate românească nereprezentată politic, să aibă o contribuție reală, prin implicare, la dezvoltarea societății românești, prin promovarea valorilor si principiilor libertății, responsabilității și solidarității sociale. Este un partid cu doctrină de centru-dreapta, care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale, respectarea valorilor universale ale libertății umane, respectarea valorilor tradiționale ale poporului român și înfăptuirea justiției. Totodată își asumă reprezentarea valorilor fundamentale ale democrației pe scena politică românească, precum și dialogul cu toate forțele politice democratice și colaborarea cu cele de centru dreapta. Ca obiectiv complementar, Partidul Diasporei Creștin Democrate va iniția demersurile necesare pentru afilierea partidului ca observator, și ulterior ca membru cu drepturi depline, la marea familie creștin democrată europeană, respectiv la Partidul Popular European (EPP). După atingerea acestui deziderat, agenda externă va depinde de viziunea EPP, subsidiară interesului național.

 1. Cum a ajuns diapora românească o forță care are nevoie de reprezentare politică? Care au fost etapele, momentele, cele mai importante?

Forța politică a diasporei s-a văzut la ultimile două alegeri prezidențiale, unde practic Diaspora a stabilit câștigătorul. Voturile care au mers la câștigător erau suficiente ca Diaspora să aibă reprezentanți în Parlamentul României. La ultimele demonstrații antiguvernamentale, strada a strigat ,, vrem o țară ca afară ” O țară ca afară nu se poate face cu politicieni din interior! Este unul dintre motivele pentru care reprezentanții DCD, vor reprezenta 85% din candidaturile eligibile. Cu ideea înființării unui nou partid s-a cochetat de la începutul anului 2015, dar hotărârea începerii demersurilor s-a luat la începutul lunii octombrie 2015 când politicianul german de origine română Octavian –Constantin Oană in urma unor discutii purtate cu mai multi Diasporeni finalizate intr-o discutie hotaratoare cu Diasporeanul spaniol Gabriel Finias Bonta(care a si introdus apelativul de Diasporean) a stabilit și denumirea partidului. A doua zi, scriitorul clujean Daniel Prigoană a început demersurile pentru legalizarea noii mișcări politice.

 1. La ce ar trebui să se aștepte românii de la DCD? Cum se va putea diferenția acest partid de tot folclorul negativ care există astăzi în jurul partidelor politice românești?

Intenția noastră este ca acest partid să fie un partid altfel, de aceea declarând la ce să se aștepte românii de la acest partid, am fi la fel ca celelalte partide, care la unison au declarat să ne așteptăm la realizări importante spre binele societății, motiv pentru care au fost votați, dar în realitate s-au rezumat doar la binele propriu și a partidelor care au devalizat România, obligând populația să-și caute un loc de muncă printre străini, aducând 30% dintre români sub pragul sărăciei și 40% în pragul sărăciei. Ceea ce este inexplicabil pentru noi, cum de aceste partide, de 25 de ani se succed la guvernare fără ca cei 70% de români sărăciți să-i sancționeze pe acești demolatori de țară. Cum poți să pleci în pribegie prin lume ca să asiguri traiul zilnic al familiei, iar tu să votezi partidul din cauza căruia în urmă cu 4 ani ai fost nevoit să părăsești țara … e o enigmă. Structura de conducere a DCD nu va cuprinde fost politicieni din primul eșalon sau persoane controversate. Vom încerca să atragem intelectuali și tehnocrați care din prea mult bun-simț au refuzat implicarea în politică. Folclorul creat în jurul partidelor politice, fie el pozitiv sau negativ, va rămîne la stagiul de folclor, deoarece un stat nu poate fi condus decât politic. Ce politicieni ajung să conducă, depinde de electorat. Așa cum întunericul reprezintă lipsa luminii, tot așa politicienii întunecați reprezintă lipsa electoratului luminat ! Noi credem ca DIASPORA este in masura sa aduca de afara – prin  Diasporeni – lumina care sa aduca la urne un electorat luminat care sa fie in masura sa invinga si sa  indeparteze odata si pentru totdeauna intunericul adus si impus de politicienii intunecati !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, , ,

5 Responses

 1. o idee geniala. o formatiune politica formata numai din elitele romanesti care au migrat in alte tari , cu experienta , educatia , evolutia si nivelul de trai al societatilor din care fac parte acum , ar fii intr-adevar o idee geniala. de fapt ca o parere personala , e singura solutie ca Romania si locuitorii cinstiti si onesti ai acestei tari sa evolueze , sa egaleze si chiar sa depaseasca alte tari membre europene. ar fii o concurenta binevenita pentru formatiunile politice interne , care vor primi o lectie de cum se face o politica corecta , stransparenta , venita in sprijinul oamenilor si nu a intereselor personale sau de partid, o lectie despre cum se face o politica milenara , inca de pe timpul marilor imperii Roman si Bizantin , o politica cu bune si cu rele , dar care s-a sedimentat in timp si acum e limpede , nu distilata dar limpede , in comparatie cu ceea neaosa care este foarte tulbure. in concluzie , o idee geniala , singura scapare. salut si sustin initiatorii .

  • asa este domnul Cojocaru, nu numai elite, ci oameni cinstiti. De ei avem nevoie si din pacate parca e un fenomen cu politicienii romani ajunsi la conducere: in cel mai scurt timp, “confunda ” interesele personale cu cele sociale.

 2. FELICITARI PENTRU PARTID SI ASTEPTAM CA SI IN ROMANIA SA AVETI FILIALE.

 3. Cu regret pentru entuziasmul dumneavoastra, din experienta mea de peste 20 de ani din diaspora, pot spune ca partidele politice, chiar ale diasporei, nu fac decat sa-i divizeze mai mult pe romanii din afara.
  Dumneavoastra v-ati si repezit sa propuneti un partid bazat pe o ideologie politica (fie ea crestin-democrata, cu care eu, in principiu, sunt de acord). Atata doar ca romanii, oriunde ar fi, au nevoie de o politica nationala, indiferent de optiunile lor personale (dreapta-stanga, de fapt notiuni fara mult sens intr-o Romanie in care politicul inca mai este in cautarea unor valori ideologice – dovada traseismul). Ori, daca intentionati sa va aliniati deciziilor EPP, apararea intereselor nationale ramane doar un slogan.
  Iar daca asa stau lucrurile (inscrierea in PPE), dumneavoastra va ganditi doar la un partid al diasporei EUROPENE.
  Desi sper sa ma insel, cred ca veti sfarsi prin a deveni remorca cine stie carui partid doar pentru a obtine 1-2 locuri in Parlament.

  Pe de alta parte, consider ca deja faceti o mare greseala cand afirmati: “…la ultimile două alegeri prezidențiale, unde practic Diaspora a stabilit câștigătorul.”.
  Nu trebuie sa pierdeti din vedere ca numarul votantilor din Diaspora este incomparabil mai mic decat al celor din tara, deci ponderea lor procentuala este nesemnificativa in matematica votului. Dovada o constituie victoria lui Iohannis cu peste 10% fata de Ponta. Oare Diaspora a avut 10% din voturi?

  Prin exprimarea acestei pareri, reusiti sa-i faceti pe romanii din tara sa se distanteze de diaspora, deci creati o divizare tara-diaspora la nivel popular.
  Banuiesc ca ati analizat corect sansele dumneavoastra si impactul politico-social si nu mai aveti nevoie de sfaturi, dar, in cazul in care sunteti interesati, gasiti mai multe idei pe blogul: “Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com). Unele legate de politica externa, Legea Electorala, amendamente constitutionale, etc.

  Mircea Popescu
  m.popescu@sbcglobal.net

 4. odata ajunsi romanii in strainatate si au un loc de munca atractiv financiar mai ales, nu stiu daca mai au prea mult interes si timp de politica.
  Ideeile dl.Oana sunt cred eu, sincere, venite de la un om care vrea sa faca ceva, ceva bun-nu pt el personal ; numai nu sunt convinsa daca drumul ales e cel porivit de a ajunge la vre-un rezultat pozitiv si de amploare.
  Politicienii din tara sunt foarte corupti, oportunisti, etc. .. si eu as face multe din strainatate impotriva lor si sa se indrete lucrurile in Romania, dar cu cine? sunt prea multi oameni de specia dl. Mircea Popescu si atunci , ce poti sa faci???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *