Victorie Diaspora&”Colectiv”, în ”patria lui Oprișan”! Vrâncean de succes la Roma, pe listele CJ Vrancea

Written by

Ovidiu Burdușa (dreapta, în imagine), un tânăr om de afaceri originar din orașul Panciu, județul Vrancea, și stabilit de mai mulți ani la Roma, a fost anunțat ieri de conducerea filialei județene a PNL drept candidat pe loc eligibil pentru un post de consilier județean. Este primul exemplu, după alegerile din noiembrie 2014 și ”Revoluția Colectiv”, când Diaspora ”sparge gheața” și blocajele din politica românească propulsând un candidat pentru alegerile locale care trăiește în afara României.

Ovidiu Burdușa deține de mai mulți ani, împreună cu soția sa, un hotel pe cea mai faimoasă arteră comercială a ”Cetății Eterne” – Via del Corso. El a fost premiat în mai multe rânduri de instituții internaționale și italiene pentru felul în care a reușit să devină un om de afaceri de succes plecând practic de la zero. Una dintre cele mai prețioase distincții pe care a primit-o românul a fost din partea companiei multinaționale MoneyGram (vezi detalii în limba italiană AICI și foto dedesubt).

Ovidiu Burdusa MoneyGram

De asemenea, el a fost subiectul mai multor relatări de presă din ”Cizmă”, invitat la mai multe emisiuni de radio și televiziune, unde a povestit despre sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge de la statutul de simplu angajat la cel de întreprinzător, mai ales într-o țară străină.

Ieri, la sediul organizației județene a PNL Vrancea, tânărul și noul președinte de filială Cătălin Toma (stânga, foto sus) a anunțat decizia liberalilor de a-i oferi un loc eligibil lui Ovidiu Burdușa, pe listele pentru Consiliului Județean, la alegerile din iunie:

”Ovidiu Burdușa a demonstrat în afara țării că se poate. Ne bucurăm că vrea să se implice în politica și administrația județeană. Vrem să redăm încrederea în instituțiile statului. Vor fi și alți oameni noi, tineri, pe listele noastre pentru alegerile locale”, a declarat Toma, citat de jurnaliștii de la Vrancea24.ro.

Invitatul din Italia a povestit și el, ieri, la Focșani, în fața presei locale, de ce a decis să intre în politica din România:

“Candidatura mea este un semnal dat romanilor din diaspora, un semnal de normalitate şi de invitaţie să revină acasă. După şase ani de muncă grea în Italia, am reuşit să trec de la statutul de angajat, la cel de proprietar de afacere. Am transmite un mesaj pozitiv investitorilor dacă am avea un consilier judeţean din diaspora la CJ Vrancea. Sper ca exemplul meu să mai fiu urmat și de alți români din afara țării, pentru că mulți doresc să se întoarcă acasă într-o Românie mai bună”, a declarat Ovidiu Burdușa, citat de Ziarul de Vrancea.

OprisanVrânceanul Burdușa, ca și șeful său pe linie de partid, Cătălin Toma, liderul organizației județene a PNL, contrastează puternic cu figura baronului PSD de Vrancea Marian Oprișan (alăturat). Cei doi nu sunt diferiți față de Oprișan doar prin prisma faptului că sunt tineri, ci prin maniera modestă și cumpătată de ”afișare” în public, prin carierele lor începute realmente de jos și susținute fără scandaluri de corupție sau abuzuri de putere, prin calitatea umană și dorința sinceră și poate dezinteresată de a-și pune experiența în slujba comunității. Tocmai de aceea a părut curios de ce un român care deține o afacere de succes la Roma vrea să intre în politica românească, și nici măcar pentru o candidatură la parlament sau un post ceva mai luxos în Ministerul Turismului (unde ar fi inevitabil mai potrivit decât armata de numiți politic și fără pic de experiență în domeniu). Dar Ovidiu Burdușa a explicat pe același ton echilibrat, pozitiv și oarecum spășit că a învățat de la viață cum trebuie să prețuiești banul muncit și etapele ce nu trebuiesc arse în drumul către performanță:

”Vreau să încep de jos. M-au întrebat mulți de ce nu mă lupt să candidez la parlament, la europarlamentare sau să intru în guvern ca expert pe zona Turismului, dar le-am spus tuturor că prețuiesc munca, indiferent cât de dură poate fi ea, viața m-a învățat să apreciez banul muncit și să am răbdarea de a trece prin toate etapele necesare, fără obsesia de a ajunge repede și musai în vârf. Toate la timpul lor, important e să faci bine în jur, să-i ajuți pe oameni cu ce poți mai bine, să rămâi modest și umil și să fii serios și cu respect pentru lege.”, a precizat românul stabilit în Italia.

 

El a explicat în mai multe interviuri cât de greu a fost drumul până la statutul de azi, de businessman. Iată un pasaj din interviul acordat publicației online NewsDiaspora.ro:

”Sunt absolvent al Facultăţii de Economie a Turismului Intern şi Internaţional şi al unui Masterat în Turism şi Afaceri. La câteva săptămâni de la absolvire (septembrie 2005) mi-am găsit un job în Italia unde am stat aproape 6 ani. Am început ca recepţioner de noapte, apoi am trecut pe tura de după-amiază, iar după 3 ani patronii au decis ca eu să preiau conducerea hotelului de 35 de camere situat în apropiere de Piazza della Reppublica. Hotel care în ultimul an a facturat peste 1 milion de euro cu mine la conducere. Era înainte de începerea crizei şi concurenţa nu era aşa mare. Ca să va faceţi o idee, atunci erau aproape 2500 unităţi de cazare, iar astăzi avem peste 6500. Am fost foarte norocos deoarece aceşti patroni deţineau circa 12 hoteluri în Centrul Istoric al Romei şi atât eu, cât şi soţia mea am avut permeanent 2 joburi. Se întâmpla mai mereu să acoperim schimburile rămase libere, iar ei apelau de fiecare dată la noi. În aproape 6 ani nu am refuzat niciodată o cerere de lucru. A fost un drum lung, dar dacă ar fi să mă întorc înapoi în timp, cu siguranţă aş alege același drum plin de sacrificii impuse şi stabilite de noi (eu şi soţia mea). Şi totul ca să ne atingem ţelul nostru: de a fi proprii stăpâni şi de a lucra pentru propria afacere. Această trecere s-a realizat în anul 2011 când, alături de un coleg, am cumpărat primul hotel de 13 camere situat la 200 m distanţă de Piazza di Spagna. Dacă nu venea criza, astăzi nu cred că reuşeam să trec de la statutul de angajat la cel de proprietar. Am spus-o de fiecare dată: criza a fost un noroc pentru mine. Se știe că în perioade de crize economice o parte din cei implicaţi economic pierd şi o mai mică parte câştigă. Eu am fost un norocos care a câștigat.”.

20160408_125625La conferința de presă de ieri, din Focșani, au fost prezenți și jurnaliștii din presa centrală Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, autori ai cărții ”Miracolul din noiembrie” despre sacrificiul eroic al Diasporei, în alegerile prezidențiale din 2014, care l-a împiedicat pe Victor Viorel Ponta să ajungă la Palatul Cotroceni. Cei doi au explicat presei vrâncene că l-au întâlnit pe Burdușa în turneul de anul trecut prin Diaspora, pentru prezentarea cărții, și au rămas impresionați de voința sa de a se întoarce să ajute lumea de acasă în ciuda succesului și a vieții bune din Italia.

”În timpul caravanei noastre prin Europa și America am descoperit mulți români deosebiți, de valoare, care ne-au redat optimismul. Ovidiu Burdușa este unul dintre românii de succes care ar vrea să se întoarcă acasă, într-o țară fără birocrație și fără corupție. România are nevoie de oameni serioși precum Ovidiu Burdușa iar statul român trebuie să dea un semnal bun pentru asemenea oameni. Ovidiu Burdușa a pornit, practic, de la zero, pe munca lui și a reușit. Eu cred că el ar fi bun pentru funcții mult mai importante, precum cea de ministru al Turismului”, a declarat Grigore Cartianu, citat de Vrancea24.ro.

“Poza de pe coperta cărţii este de la Roma. Ovidiu ne-a povestit că a stat în primul tur trei ore să voteze, iar în al doilea şase ore. Mi se pare extraordinar să faci sacrificii de atatea ore pentru a vota. Noi, în ţară, nu ne dăm seama ce important este să te baţi pentru a putea vota. Mă simt solidar cu Ovidiu pentru că şi eu am încercat în străinătate, am fost un an şi jumătate în Spania, la Valencia, unde am deschis o afacere”, a spus și Laurențiu Ciocăzanu, citat de Ziarul de Vrancea.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *