VOCILE DIASPOREI. Daniela Gafei (Dortmund): ”Dragi români, să rămânem uniți! E tot ce ne-a rămas…”

Sunt romanca oriunde m-as afla!
Mi-as fi dorit sa fiu romanca in tara mea!
Am incercat sa se intample asta, insa de fiecare data mi s-au inchis usile.
Si nu oricum, ci trantite in nas!
Si nu o data, ci de fiecare data! E frustrant si dureros! Preferam o durere de sept, nu de suflet!
Am ales sa plec! Nu mi-a fost deloc usor. Nici acum, dupa 8 ani nu-mi este usor! Am ales sa nu mai plang, sa nu mai sufar la scena deschisa, ci sa-mi traiesc viata! Viata care este a mea! Numai a mea! Sunt responsabila in fata lui Dumnezeu pentru calitatea vietii pe care i-o ofer!
Aici unde ma aflu, primesc virtutile de baza pentru a respira aerul moral si vertical de care am nevoie: respect si apreciere!
De rest trebuie sa ma ocup singura!
Dar cum spuneam, am ales sa nu ma plang! Stiu sa lupt!
Si in Romania stiam sa lupt, insa morile de vant erau singurele cu care ti se permitea sa lupti!
Si au ramas asa pana azi, chiar daca in noiembrie 2014 am crezut ca s-a produs un “miracol” (ca sa citez doi autori de carti in acest sens) care sa le inlocuiasca cu alte mori, ceva mai utile noua, romanilor!
Din pacate nu este deloc asa!
Ba poate chiar s-au inmultit aceste mori de vant, iar cele existente pana in noiembrie 2014, au devenit si mai puternice spre disperarea si furia noastra, a romanilor!
Miracolul a tinut doar trei zile ca orice miracol!
Ii inteleg pe cei ramasi in tara. Le cunosc durerea, frustrarea si furia! Le-am trait si inca le traiesc si eu!
Nu ma simt vinovata in fata lor pentru faptul ca am ales sa plec din jungla morilor de vant.
Nu ma simt vinovata de faptul ca nu mi-am fixat niciun canal TV pe programe romanesti.
Nu ma simt vinovata ca nu ma mai las intoxicata de declaratii sforaitoare si ipocrite ale borfasilor din politica romaneasca!
Nu ma simt vinovata atunci cand imi exprim o opinie!
Am aceasta libertate de care fac uz ori de cate ori simt nevoia!
Nu-mi doresc ca din cauza borfasilor care ne guverneaza, sa ne dezbinam intre noi! Ar fi si mai dureros, si mai frustrant!
Dragi prieteni romani, sa ramanem uniti, e tot ce ne-a ramas, e tot ce putem face in acest moment!

 

Daniela Gafei, Dortmund (Germania)

Daniela Gafei


One Response

  1. Este foarte imarptont să definim cum se va vota la viitoarele alegeri parlamentare een Diaspora! Se va vota după regula din 2008 sau din 2009? Vor avea drept de vot toţi rome2nii care deţin un act de identitate rome2nesc sau doar cei care dovedesc că au drept de şedere legal een ţara respectivă? Mai există problematica eenfiinţării a noi secţii de votare een Diasporă sau schimbarea unora existente. De exemplu, een Bruxelles eu cred că trebuie să existe acele două secţii de votare, dar nu ambele amplasate een incinta Consulatului. O secţie de votare din acestea e bine să fie plasată een incinta clădirii Reprezentaţei Rome2niei pe le2ngă UE, locaţie mult mai accesibilă rome2nilor care lucrează een Bruxelles-ul european.Pe2nă ajungem la a schimba sisteme de vot, fie electronic sau prin corespondenţă, trebuie să judecăm raţional, fără patime politice sau purtaţi de val. Analize pertinente, adaptate la cultura rome2nescă, sunt ceea ce avem nevoie acum. Vă amintiţi probabil marea acţiune a schimbării sistemului de asigurări medicale din Rome2nia, se eente2mpla prin anul 1997. Au trecut ani buni şi eencă tot nu funcţionează acel sistem. Observăm de asemenea an de an mecanismul de prezentare a subiectelor unice pentru Bacalaureat şi prezumţiile de fraudă care invadează agenda publică.Putem să creem sisteme een Rome2nia care să funcţioneze şi poate acest subiect va reuşi să capteze atenţia rome2nilor eentr-un mod constructiv. Am convingerea că rome2nii din afara ţării pot să se implice een a găsi eempreună cu instituţiile Statului Rome2n cele mai bune soluţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *