In marile economii mondiale unde exista si piete de capital pe masura, acestea din urma urmeaza un curs normal si reflecta sanatatea economiei nationale sau chiar mondiale. Cei care cunosc putin fenomenul pietei de capital si sunt interesati putin de macroeconomie stiu ca unii indici dati de guvernele tarilor sunt factori foarte importanti care influenteaza starea de spirit pe piete si de asemenea starea de spirit a celor care investesc in economia liniara .

Sunt trei indicatori mari la care orice investitor se uita in tara in care are de gand sa investeasca. Acestia sunt: consumul, rata somajului, productia industriala si in o mai mica masura inflatia (si asta deoarece are cifre foarte volatile). Cei trei indicatori, de obicei, sunt bine corelati intre ei si graficele de reprezentare trebuie sa mearga in tandem. Bun, pana aici totul este ok, doar ca in Romania din pacate acesti indicatori nu pusca unul cu altul. In Romaia este ca si cum ai spune 1+1=1,4515987 etc… Exemplu elocvent am vazut in aceasta saptamana la raportarile INS.

INS ne spune: Avem crestere economica de 4,2%, cea mai mare din UE. Avem somaj de 7,4 % fata de 6,7% anul trecut in aceeasi perioada, deci aproximativ 12.000 locuri de munca pierdute. Ok, acestea sunt cifre seci.. Dar economia de baza ne spune ca pe o crestere economica implicit creste si consumul (nu instant) si scade somajul. In datele INS – ???????

Nu mai intelegem nimic. Totusi sa incercam sa ne dumirim… Orice economist din guvern sau BNR va veni cu explicatii foarte destepte si marete din care nu intelegem nimic. Explicatia unui om care munceste zilnic cu acestea ar fi doua: MINCIUNA sau adevaruri nespuse pana la capat. Eu cred ca este un mix. Pentru a consuma trebuie bani, pentru bani trebuie munca, deci nu intelegem de unde crestere economica si consum, daca nu avem munca! O posibila explicatie ar fi cele 4 miliarde de euro trimise in tara din Diaspora, numai din ultimul an.  Ce ziceti?!

Cereti datele de la INS pentru consum (cam uita sa le dea, da doar procentaje de crestere!). Faceti un calcul simplu sa vedeti cat reprezinta cele 4 miliarde de euro din tot consumul national si atunci incepem sa intelegem. Iar abia atunci graficele consum-somaj-productie industriala incep sa aiba un sens. Daca ar fi sa ne luam dupa statisticile INS, cei ce muncim aici in domeniile bancare si bursiere  am fugi cu primul avion sa investim in Romania. Doar ca si noi avem prieteni, frati , cunostinte, ziaristi care zilnic ne relateaza adevarul adevarat din Romania. De aceea decidem sa stam cu banii aici, unde datele oficiale furnizate de guvern sunt adevarate, ”pusca” intre ele si pot fi verificate.

Va dati seama, daca cineva merge pe piata din Romania, investeste si dupa 2-6 luni vede ca de fapt toata mierea se transforma in venin! Constata amar ca tot ce citise el in cifrele INS devine asa, o cerneala simpatica, dupa care dispare totul, inclusiv banii investiti!

Va dati seama, de exemplu, ce ar face fonduri gen Black Rock din USA sau un RBC din Canada, care au bugete cat tot PIB-ul Romaniei pe un an? Cam ce procese ar fi pe la curtile internationale? Fratii Micula, cu ale lor zeci de milioane recuperate de la statul roman, ar fi mici copii! Si toate astea de ce? Pentru ce? Doar pentru a sta la butoanele unei tari si a fura continuu, fara constiinta nationala.

Marius Mureșan, Montreal

Muri

, , ,

3 Responses

  1. Excelent articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *