In conditiile actuale, din cauza problemelor economice aparute pe pietele mondiale in urma intrarii in incapacitate de plata a Greciei, vedem ca moneda Euro scade in fata altor monede nationale. Este normal, in astfel de momente, pentru o moneda lovita de criza financiara a unei entitati aflate pe spatiul comunitar. Oamenii simpli, companiile mici sau mari se refugiaza in alte valute mult mai sigure, fie ele monede nationale sau internationale, deoarece  increderea in moneda afectata scade. In acelasi timp, fondurile speculative intra pe piata si cumpara in Short aceasta moneda (pariaza contra Euro); sa spunem ca este normal, pentru ca ei sunt interesati doar de siguranta si profit.
In Romania, in mod normal, ar trebui sa vedem o crestere a Leului romanesc in raport cu euro, numai ca spre uimirea generala se petrece un fenomen taman pe dos!
Din pacate, aflam doar vesti oarecum proaste. Nimeni , repet, nimeni, in trei zile, nu a iesit cu o explicatie CREDIBILA a acestor fenomene curioase si poate chiar dubioase. Iesirea lui Mugur Isarescu n-a fost in masura sa convinga. Asadar, domnilor de la BNR, domnilor de la guvern, unde sunteti, fratilor ???
De ce nu iesiti sa dati explicatii savante si calcule peste calcule, pe care oricum nu le intelege nimeni?  Strigam degeaba in pustiu…
S-au ascuns pentru ca nu au argumente sanatoase sau daca au nu vor sa le ofere romanului care le achita salariile. Altul ar fi comportamentul lor daca ne-am afla in situatia unor vesti bune de genulcresterii de PIB, de consum, etc…
Cum de nu vin sa explice de ce doar intr-o singura zi datoria fiecarui datornic la banca cu credit in euro a crescut cu aproape 2%?!
Sa incercam sa explicam noi aici, poate putin simplist, dar pe intelesul tuturor . Orice moneda nationala are in spatele sau o economie care o sustine. Cu cat economia acelei tari este mai puternica sau mai mare, moneda respectivei tari este mai puternica. Asta scrie in cartile de economie. Din pacate, in Romania, unele teorii economice nu se aplica sau au un mod unic de a se aplica!
Nu intelegem de unde pana unde, daca economia nationala creste cu 4,5 % /an, moneda nationala scade ?!!!
Nu intelegem cum de statul are un excedent de 6 miliarde lei,  aproximativ  1.3 miliarde Euro !!!,  dar moneda nationala scade in paritate cu Euro, chiar cand euro este in corzi ?!!!
Pentru un investitor care se ocupa pe piata de paritatile monedelor exista totdeauna o baza de calcul sau o dualitate pe care se bazeaza in calculele sale ( $ USA – Petrol, CAD – Petrol, Yuan- export, etc). RON se calculeaza in functie de ce?
Exista totusi o explicatie cu doua variante:
  1. Fie datele din statisticile INS nu sunt corecte (nu ar fi prima data)
  2. Fie cineva speculeaza pe cursul leului ( uitati-va putin la profiturile BNR, care sunt fabuloase pentru o economie in care sute de afaceri se inchid zilnic).
Mai avem o intrebare: in functie de ce calculati dumneavoastra cursul monedei nationale, pentru ca in momentul cresterii preturilor si scaderii Euro ne spuneti ca ne raportam la Dollar; cand creste CHF – Elvetian ne raportam la ce ?
De ani de zile auzim ca BNR intervine in piata cand sunt probleme cu cresterea Euro sau scaderea lui fata de Leul romanesc si asta pentru a tine finantele romanesti la nivelul de plutire.
Domnilor, daca tot sunteti asa de darnici si interventionisti de ce nu ati intervenit si la cresterea masiva a CHF sau a Euro pentru a ajuta romanul cu credite in monedele respective? Nu miroase asta a speculatie pentru a castiga pariind pe caderea leului si a doua zi pariind pe cresterea lui?
 Da, este normal sa se intimple asa intr-o economie stabila si pentru un speculator privat, dar nu pentru dumneavoastra domnilor, deoarece acestia sunt banii poporului roman si dumneavoastra nu sunteti un fond de investitii privat sau o banca comerciala in care sa faceti profit si sa va dati salarii si comisioane de mii de euro pe luna.
Va asteptam domnilor de la guvern si BNR sa ne explicati aceste fenomene de pe piata romaneasca actuala! Totul este sa vreti sa le si dati, daca intelegeti ca aveti in fisa postului sa munciti in folosul contribuabilului care va plateste din taxe si impozite…
Marius Mureșan, Montreal
Marius Muresan
, , , , ,

2 Responses

  1. Sunteti curajosi frtoliar de suferinta! Atatea ore cu autobuzul si cu trenul cred ca am fi innebunit. M-am uitat la fotografii cu gura cascata evindent. O China mai autentica decat ce-ati surprins voi nu cred ca poti vedea. De-abia astept sa depanam amintiri din Asia :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *