Votul prin corespondență a ajuns să fie mai mult un vis frumos alterat de politicieni. Felul în care legislativul a tratat această problemă demonstrează lipsa de interes și minimă preocupare a întregii clase politice vis a vis de cetățenii români din străinătate.

În prezent, mai multe organizații ale societății civile din România consideră că legea votului prin corespondență este una populistă, un rezultat al negocierii partidelor care exclude în mod automat interesul cetățenilor din diasporă.

Parlamentarii intenționează să voteze o lege care are articole neclare și principii discriminatorii

Potrivit Expert Forum, în urma criticilor adresate de societatea civilă, parlamentarii au organizat o dezbatere pe tema legii votului prin corespondență luni, 26 octombrie la ora 17, deși termenul limită pentru depunerea amendamentelor pentru membrii Camerei Deputaților era 26 octombrie ora 14. Amendamentele și recomandările transmise de organizațiile societății civile sunt luate în considerare doar dacă sunt preluate și asumate de parlamentari. Deși recomandări au fost transmise de mai bine de o lună de către mai multe ONGuri, puține dintre ele, mai ales în privința unor puncte esențiale, se regăsesc  în proiectul de lege, atrage atenția Expert Forum

În același timp  organizația amintește că la dezbaterea din 26 octombrie au participat ONG-uri și instituții publice relevante pentru organizarea votului prin corespondență.

În cadrul discuțiilor, am arătat că, din păcate, această întâlnire poate fi tardivă și/sau inutilă, în ciuda posibilelor bune intenții, pentru că în continuare riscăm să avem o lege inaplicabilă, iar unele dintre amendamentele transmise de partide sau instituții o pot îngropa cu totul. Am primit „asigurări” că unele amendamente deja transmise vor fi respinse în urma consensului dintre membrii comisiei. Totuși trebuie să luăm în calcul că multe dintre amendamentele depuse până în acest moment de către membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale nu fac altceva decât să altereze legea în mod irecuperabil și să o transforme într-un act normativ care nu poate fi aplicat decât cu restricții semnificative, informează Expert Forum.

Votul românilor din diasporă se limitează

Reamintim propunerile UDMR de a desființa înregistrarea on-line și de a solicita documente legalizate pentru înscrierea în Registrul Electoral. Amendamentele propuse de PSD introduc alte limitări: elimină înscrierea electronică (păstrând numai opțiunea în scris), se referă numai la parlamentare, fără prezidențiale și alegerile pentru Parlamentul European, respectiv elimină detaliile referitoare la solicitarea unui nou buletin de vot, dacă pachetul cu documente este pierdut, furat sau distrus din motive care nu au legătură cu alegătorii. Ambele formațiuni politice au eliminat posibilitatea de a imprima buletine de vot direct de către alegători. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe propune introducerea preînregistrării generale obligatorii, o decizie care ar putea limita drastic posibilitatea cetățenilor din străinătate de a vota.

Nu avem încă răspunsuri la două întrebări fundamentale pentru implementarea legii votului prin corespondență:

  1. Cum asigurăm trasabilitatea buletinului de vot astfel încât să evităm o nouă sursă de frustrare pentru cetățenii români care vor dori să voteze din afara țării?
  2. Are Poșta Română capacitatea și cadrul legal prin care să poată duce la capăt responsabilitatea care i se dă prin lege în buna desfășurare a votului la distanță?

 

Organizatii semnatare:

Asociația Civitas ’99

ActiveWatch

Centrul Român pentru Politici Europene

Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul pentru Resurse Civice

Expert Forum

Freedom House

Funky Citizens

Grupul pentru Democrație Participativă Plenum

Academia de Advocacy

CENTRAS

,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *