Liliana Onita LencoLiliana Oniță-Lenco este o militantă de suflet a românilor din zona New England. Am întâlnit-o la Boston în periplul nostru nord-american pentru promovarea cărții ”Miracolul din noiembrie” și așa am aflat că inima României bate acolo la unison cu inima Lilianei. Nu întîmplător, în alegerile prezidențiale de anul trecut, ea s-a făcut luntre și punte pentru înființarea unei secții de votare la Boston, în interiorul faimoasei universități MIT. Azi e ziua sa de naștere, ne spune prietenul Facebook, așa că îi spunem și noi LA MULȚI ANI! Dar nu putem să omitem chiar și de ziua sa acțiunile pro-românești. Bunăoară, azi, de Ziua Intenațională a Iei, împreună cu prietenii din Asociația Românilor din New England, Liliana a mobilizat românii din zona sa la o expoziție de fotografie pe Facebook. Aici, a creat pagina ”Ziua iei romanesti – concurs de fotografie”, unde a postat mesajul de mai jos:

”Concurs de fotografie:” Ii de Sanziene”
Ia romanesca….a dat stralucire sarbatorilor, a vrajit regine, a inspirat pictori, a provocat designeri renumiti….a strabatut un drum lung prin timpi istorici, a trecut munti si oceane.
Celebrand frumusetea costumului popular romanesc, ne alaturam cu bucurie comunitatii romanesti de pe toate meridianele, care serbeaza pe 24 iunie “Ziua internationala a iei”.
Noi va propunem acesta pagina-eveniment-galerie, unde va invitam sa postati fotografii ai caror autori sunteti, avand ca subiect ia romaneasca. Iile femeilor, copiilor sau barbatilor, ii simple de lucru sau ii minunat decorate de sarbatoare, ii din toate satele tarii, ii trecute prin viziunile artistilor moderni, ii scoase din lazile de zestre sau ii ale secolului XXI.
Fotografia sau fotografiile pot fi insotite si de povestea iei alese ca subiect.

Concursul se va desfasura intre 24 si 30 iunie 2015. Fotografia castigatoare va fi cea care va castiga cele mai multe aprecieri din partea publicului.
Premiul…O ie!”

, , , ,

One Response

  1. Este foarte iamortpnt să definim cum se va vota la viitoarele alegeri parlamentare een Diaspora! Se va vota după regula din 2008 sau din 2009? Vor avea drept de vot toţi rome2nii care deţin un act de identitate rome2nesc sau doar cei care dovedesc că au drept de şedere legal een ţara respectivă? Mai există problematica eenfiinţării a noi secţii de votare een Diasporă sau schimbarea unora existente. De exemplu, een Bruxelles eu cred că trebuie să existe acele două secţii de votare, dar nu ambele amplasate een incinta Consulatului. O secţie de votare din acestea e bine să fie plasată een incinta clădirii Reprezentaţei Rome2niei pe le2ngă UE, locaţie mult mai accesibilă rome2nilor care lucrează een Bruxelles-ul european.Pe2nă ajungem la a schimba sisteme de vot, fie electronic sau prin corespondenţă, trebuie să judecăm raţional, fără patime politice sau purtaţi de val. Analize pertinente, adaptate la cultura rome2nescă, sunt ceea ce avem nevoie acum. Vă amintiţi probabil marea acţiune a schimbării sistemului de asigurări medicale din Rome2nia, se eente2mpla prin anul 1997. Au trecut ani buni şi eencă tot nu funcţionează acel sistem. Observăm de asemenea an de an mecanismul de prezentare a subiectelor unice pentru Bacalaureat şi prezumţiile de fraudă care invadează agenda publică.Putem să creem sisteme een Rome2nia care să funcţioneze şi poate acest subiect va reuşi să capteze atenţia rome2nilor eentr-un mod constructiv. Am convingerea că rome2nii din afara ţării pot să se implice een a găsi eempreună cu instituţiile Statului Rome2n cele mai bune soluţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *