Delegația Senatului României care cuprinde parlamentari din toate partidele democratice actuale (PSD, PNL, UDMR și USR) a trecut la nivelul următor al importanței întâlnirilor, după o primă zi de acomodare și contacte diplomatice lejere.

Cel mai important obiectiv al zilei de sâmbătă a fost întâlnirea delegației conduse de Florin Cîțu, președintele Senatului, cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat, potrivit Digi 24.

”Anul acesta marchează aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA.
În acest context, am discutat cu Derek Chollet, consilier politic al Departamentului de Stat, despre identificarea unor noi domenii și oportunități de cooperare cu SUA.
Am reiterat necesitatea consolidării Flancului Estic al NATO, inclusiv prin întărirea prezenței forțelor militare americane. Am transmis angajamentul României pentru creșterea la 2,5% din PIB a cheltuielilor de apărare și intensificarea cooperării cu SUA pentru dezvoltarea capabilităților forțelor armate române.
O altă temă de discuție a fost importanța asigurării securității energetice europene și rolul României în acest proces. Ne-am consultat pe tema situației din Ucraina, a măsurilor luate în acest context, și a modalităților de sprijinire a Ucrainei. Un alt subiect a fost importanța includerii cât mai rapide a României în Programul Visa Waiver.”, a scris Florin Cîțu pa pagina sa de socializare.
Corespondentul Lumea Liberă la Washington a obținut din nou imagini de la întâlnirile dintre senatori și gazdele americane, în care se vede primirea călduroasă pe tărâm american.
În una dintre imagini apar și reprezentanți ai mediului de afaceri american, unii dintre ei fiind de origine română, plecați de mulți ani din România, dar susținători ai cauzei occidentale pentru București.
În imagini mai apar Alina Gorghiu și Roberta Anastase (PNL), Robert Cazanciuc și  Radu Oprea (PSD), Ion Narcis Mircescu (USR), Lorand Turos (UDMR), semn că diferențele dintre partide au dispărut atunci când miza momentului este una de gradul zero: unitatea forțelor democratice interne și internaționale, cu scopul de a rezista în fața asaltului antidemocratic declanșat de Rusia în Europa.