România, noul pol tehnologic: exporturi de 5.500 de milioane de € pe an

Țara est-europeană are mai multe „hub-uri” de software și servicii IT, cu 18.000 de companii care angajează 135.000 de lucrători.
Este a noua țară europeană ca extensie (238.397 km2) și a șaptea după populație (aproape 20 de milioane de locuitori), potrivit elespanol.com.
România, coloana vertebrală dintre UE și Balcani, este o țară care și-a luat amploare ca destinație turistică – cu Bucureștiul ca principală atracție – dar și ca nou hub tehnologic pe Bătrânul Continent.
Este evident că industria digitală din România nu este la scara giganților europeni – cum ar fi Germania, Franța sau nordici -, dar creșterea ei în ultimii ani este extraordinară.
În prezent, peste 18.000 de companii operează în acest sector, angajând peste 135.000 de profesioniști. O țesătură de business în plină expansiune care are o mare pondere în exporturile țării: în 2013, exporturile legate de software erau în jur de 1.200 de milioane de euro; acum cifra se ridică la 5.500 de milioane.
„În ciuda tuturor provocărilor cu care ne confruntăm, concentrarea pe creșterea productivității și reducerea costurilor prin tehnologie, precum și inovarea competitivă, este cartea câștigătoare pentru companiile românești de software, atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, asigură de la ARIES (Asociația Română), pentru Industria Electronică și Software, patronatul sectorului.
Această entitate, împreună cu inițiativa public-privată RomaniaIT creată în 2006 pentru promovarea acestei industrii, a fost responsabilă de pavilionul național pe care l-a avut această țară europeană la recentul Mobile World Congress 2022. O prezență remarcabilă și neașteptată care demonstrează relevanța de care se bucură sectorul digital din România.
Cum a reușit industria tehnologiei din România să crească atât de mult în ultimii ani?
De altfel, acest sector a continuat să crească cu două cifre chiar și în cursul anului 2020, în plină pandemie, aceeași rată care este așteptată pentru următorii ani.
„România este o destinație offshore cu o poziție puternică când vine vorba de atragerea de afaceri din alte țări ale Uniunii Europene”, avansează de la ARIES.
Astfel, principalul catalizator al pieței sale digitale este acela de a deveni un „hub” pentru asistență tehnică și centre de cercetare și dezvoltare pentru firme de consultanță și tehnologie care caută un număr mare de profesioniști bine pregătiți la un cost economic mai mic decât în țările cele mai dezvoltate.
Deși prețul nu este singurul argument pe care îl folosesc din acea țară pentru a-și justifica calea digitală. „Este doar o fracțiune din criteriile pe care le urmează companiile. Nu suntem cea mai ieftină locație, așa că abilitățile de inginerie pe care le adăugăm fac ecuația să fie foarte competitivă”.
Față de alte destinații tipice ale acestor externalizări precum India sau China, se face referire și la asemănările de cultură și mentalitate cu restul Europei de Vest sau cu Statele Unite, precum și la buna cunoaștere generală a limbilor străine din România.
„În comparație cu alte țări europene, avem o stăpânire foarte puternică a limbilor străine atât în rândul personalului managerial, cât și al personalului tehnic. O mare parte a forței de muncă are o cunoaștere ridicată a limbii engleze, precum și o bună cunoaștere a limbii franceză, italiană sau germană”.
Spre deosebire de multe dintre țările europene la care se uită România, în această țară sectorul digital nu este concentrat într-o singură locație. Până la opt orașe au o afișare semnificativă a acestor companii, cu Bucureștiul și Cluj-Napoca drept bannere principale. Aceste două orașe sunt majoritatea companiilor de tehnologie care au participat la MWC 2022: Free Wifi Systems, Nexus Electronics, R Systems Computaris sau Roweb Development în cazul capitalei; Altom Consulting, Seven Code Development, Softtech sau Zynk Software în capitala neoficială a Transilvaniei mistice.
Dar mai sunt și alte localități precum Timișoara, Baia Mare, Oradea, Arad, Suceava sau Brașov care au și ele o prezență semnificativă a companiilor din acest sector legat în principal de dezvoltarea de software și externalizarea proiectelor de transformare digitală.