Familiile sunt protagoniștii Via Crucis a Papei în această seară la Colosseum.  (21.15). Irina și Albina împreună împotriva războiului.

La doi ani de la izbucnirea pandemiei, ritualul de Vinerea Mare revine în locurile evocatoare ale forului roman cu reflectare în direct la Rai 1, la postul CEI TV2000 și pe canalele web ale Vatican News, potrivit repubblica.it.

Rit foarte străvechi

Este un rit străvechi pe care Sfântul Ioan al XXIII-lea l-a readus în amfiteatrul Flavian în anul 1959 dar numai pentru acel an. Tradiția Via Crucis la Colosseum a fost reînviată în 1965 de Paul al VI-lea.

De atunci toți Papii, de la Wojtyla la Ratzinger la Bergoglio, au prezidat mereu ritul, încredințând meditațiile celor paisprezece stațiuni preoților, religioși, laici, părinților și mamelor de familii, teologilor și scriitorilor.

Familiile

Familiile se află, așadar, în centrul celor 14 stații obișnuite din anul dedicat lor și cu care Biserica sărbătorește cei cinci ani ai îndemnului apostolic „Amoris laetitia”.

„Mărturiile – scrie Vatican News –, alături de drumul lui Isus spre Calvar, descriu secțiuni ale vieții în care se pot găsi multe familii. Și vor fi, în cea mai mare parte, aceleași familii care s-au povestit între ele în meditațiile care vor purta și Crucea în Amfiteatrul Flavian, unde, în viziunea lumii, creștinismul se va aduna în noaptea tăcerii, în amintirea răstignirii și a morții lui Isus care părea să stingă speranța aprinsă de Vestea Bună în ucenici”.

Irina și Albina

Printre diferitele familii vor fi, împreună, un rus și un ucrainean. Prima familie este cea a Albinei, studentă la cursul de licență în Nursing al Universității Campus Bio-Medico, în timp ce a doua este cea a Irinei, o asistentă ucraineană care lucrează în centrul de îngrijiri paliative”, a Fundației Spitalului Universitar din aceeași universitate.

Vaticanul a decis să le confirme prezența, în ciuda faptului că atât ambasadorul ucrainean la Sfântul Scaun Andriy Yurash, cât și arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene Sviatoslav Shevchuk au protestat împotriva unei idei „nepotrivite și ambigue” care „nu ține cont de contextul Agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei.”

Viața de zi cu zi

Există în viața familiilor, bucuriile iubirii împărtășite, probleme de cuplu, griji pentru copii, suferințe de boală, durere pentru pierderea soțului în meditațiile Via Crucis. Povești adevărate, concrete.