Orașul Philadelphia a devenit primul oraș important american care a restabilit obligativitatea purtării măștii anti-COVID la interior, în această primăvară, ca reacție imediată față de creșterea bruscă a numărului de noi cazuri de coronavirus, anunță New York Times.

Măsura, anunțată săptămâna trecută, a intrat în vigoare luni.

Mandatul necesită măști în toate locurile publice interioare, deși companiile au opțiunea de a alege să solicite dovada vaccinării de la angajații și clienții lor.

Unii susținători ai sănătății publice au aplaudat mișcarea. Un grup de proprietari de afaceri au dat în judecată sâmbătă autoritățile pentru a opri măsura.

Principalul candidat democrat la funcția de guvernator al statului Pennsylvania, Josh Shapiro, a numit astfel de mandate „contraproductive”.

„Nu există într-adevăr un sentiment de stabilitate în ceea ce privește afacerile”, a spus Shane Dodd, care deține un bistro în cartierul Fairmount al orașului.

La fel ca alți proprietari de restaurante, el a spus că ar fi o bătaie de cap în plus să trebuiască să se confrunte din nou cu un client ocazional care se încăpățânează anti-mască.

Se temea să piardă afaceri în favoarea restaurantelor din suburbii și era îngrijorat că un public nervos va interpreta mandatul ca pe un semn că nu este sigur să ieși să mănânci pe un viitor nedeterminat.

„Este o poveste fără sfârșit”, a spus Dodd.

Decizia Philadelphiei de a restabili mandatul pro-mască vine într-un moment ciudat al pandemiei.

Subvarianta Omicron cunoscută sub numele de BA.2 a inversat scăderea numărului de cazuri noi în nord-estul SUA.

Dar se răspândește într-o țară care este mai bine vaccinată acum decât era când varianta Delta a sosit în această perioadă anul trecut și una care are mai multe opțiuni de medicamente antivirale disponibile decât înainte.