Foto sus: un dezertor rus reținut în zona Harkov

În luna iulie 1942, în plin celui de-al Doilea Război Mondial, Iosif Visarionovici Stalin a lansat „Ordinul 227”, mai cunoscut sub numele de „Nici un pas înapoi”.

Acest document impunea uciderea oricărui soldat care s-a retras fără luptă și a desemnat unități speciale pentru executarea lor.

Se estimează că armata URSS a ucis aproximativ 150.000 de recruți sovietici, în timp ce 1,4 milioane de dezertori ruși au ajuns să lupte alături de armata germană, 6% din totalul prizonierilor, potrivit cărții Istoria Marelui Război Patriotic, a istoricului Mark Edele.

Astăzi, 80 de ani mai târziu, Moscova are din nou o problemă serioasă cu dezertorii, scrie ziarul El Mundo.

Nu numai că există un număr mare de prizonieri deja în mâinile ucrainene (cu problema logistică care o presupune), dar mii de militari ruși refuză să călătorească în Ucraina pentru a lupta.

La moralul scăzut al ”soldaților Z” trebuie adăugate propriile greșeli ale Kremlinului în planificarea invaziei nu ca un război, ci ca o „operație militară specială”, fără a declara oficial război deoarece, așa cum credeau liderii de la Moscova, aceasta va fi rezolvată în câteva zile și cu puține victime.

Există numeroase cazuri de echipaje de tancuri care și-au auto-sabotat vehiculele turnând murdărie sau zahăr în rezervorul de combustibil.

Există chiar și cazuri bine documentate de soldați care și-au atacat proprii comandanți pentru că nu și-au îndeplinit ordinele.

Oficial, prin neactivarea legii marțiale sau declararea războiului, Rusia rămâne în stare de pace, ceea ce înseamnă, practic, că membrii armatei, gărzii naționale și alte instituții militare își pot părăsi contractul de muncă dacă sunt repartizați la orice misiune în Ucraina fără orice fel de pedeapsă lansată împotriva lor. Legile regimului Putin pot fi foarte brutale, dar sunt respectate până la capăt.

Potrivit unor surse mass-media ruse, au existat deja cazuri de dezertări în masă în unitățile de luptă ale echipelor mobile de la Krasnodar, la pușcașii marini din Crimeea, parașutiștii și unitățile din Oseția de Sud și garda națională – toate au suferit acest tip de refuz de a lupta.

Kamil Galeev, membru al forumului independent al Centrului Wilson care a cercetat acest proces în armata rusă, a declarat:

„Dezertarea în armata rusă este acum legală atâta timp cât ești soldat profesionist, dar șefii armatei și garda națională încearcă să o împiedice prin emiterea de ordine executive prin care le interzice militarilor să renunțe la locurile de muncă până când „obiectivele lor speciale sunt îndeplinite”.

Sunt unele trupe care au intrat în război la sfârșitul lunii februarie și care au suferit pierderi grele pe frontul de la Kiev, astfel că mulți dintre ei, când au fost retrași să se odihnească în Rusia, au refuzat să se întoarcă în Ucraina. Galeev dă exemplul a 100 de parașutiști din divizia cu sediul în orașul Pskov.

Mulți comandanți militari se plâng în public și în privat de modul în care Kremlinul a planificat acest război fără a-l declara, deoarece îi lasă fără stimulente financiare.

De exemplu, din moment ce Rusia este oficial în timp de pace, promovările pentru merite pe câmpul de luptă sau acordarea de medalii, care au recompense financiare, devin mult mai dificile. De asemenea, trimiterea de recruți neprofesioniști în Ucraina este ilegală fără legea marțială, dar Putin a făcut-o sub pretextul manevrei.

TINERETUL DE LUPTĂ

Acest fapt pune și mai multă presiune asupra lui Vladimir Putin, care a văzut deja cum 3,8 milioane de oameni au părăsit Rusia de la începutul anului, conform datelor de la Frontieră, și nu sunt doar adversari. Mulți dintre ei sunt tineri în vârstă de luptă.

CIA a publicat instrucțiuni valide pentru ca toți acei ruși care doresc să lupte împotriva regimului Putin să poată împărtăși informații relevante și să facă acest lucru fără a lăsa nicio urmă.

Ieri, mai multe conturi open source au susținut că una dintre navele de război rusești care navighează în largul coastei ucrainene în Marea Neagră a fost lovită de rachete de pe țărm.

Mai mulți experți au asigurat că nava care se afla în acea zonă era fregata rusă Amiral Makarov, una dintre cele mai moderne din flota sa, cu 200 de membri ai echipajului în interior. Sunt imagini luate de pe coastă în care se vede în depărtare o navă cu o coloană mare de fum care iese din interior, dar la acea distanţă este imposibil să-i recunoşti silueta.

În acest moment, ”Amiral Makarov” era cea mai puternică navă pe care rușii o mai au în Marea Neagră, după scufundarea îndrăzneață a crucișatorului Moscova. Aceleași surse asigură că elicoptere de salvare și alte bărci s-au apropiat de zonă în căutarea supraviețuitorilor atacului.

Două ”terori tehnologice” pe care ucrainenii doreau să le folosească împotriva Rusiei au fost văzute pentru prima dată pe frontul Donbasului.

Pe de o parte, obuzierele de 155 de milimetri cu muniție dirijată, ceea ce poate însemna o mare durere de cap pentru coloanele blindate rusești. Și mai periculoase sunt dronele sinucigașe Switchblade, care deja provoacă victime atât pe linia frontului, cât și în spatele trupelor rusești, datorită razei lor mari de zbor.