Premierul Nicolae Ciucă a clarificat miercuri discuțiile despre introducerea impozitului progresiv, spunând că anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare și nu vom avea taxe noi, ci a vorbit în schimb despre „optimizare fiscală”.

„Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. Tot ceea ce avem de făcut în continuare este să găsim acele soluții prin care să realizăm această optimizare fiscală. Nu putem să discutăm astăzi aici, la o dezbatere cu mediul de afaceri, de taxe care să vină peste noapte și să impacteze cât se poate de negativ asupra planurilor de business”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la Romanian Business Leaders Summit 2022.

Prim-ministrul a spus în schimb că guvernul lucrează la un nou pachet de măsuri economice și că o analiză este în curs, ea urmând să fie prezentată la finalul acestui semestru.

„Vă rog să acceptați să vorbim despre aceste lucruri când va fi finalizată analiza. Termenul de analiză a fost stabilit la 2 săptămâni, după care urmează dezbateri. Ați văzut că prin măsurile pe care le-am stabilit în cadrul pachetului sprijin pentru România componenta esențială a fost cea referitoare la investiții, pentru că avem nevpe să susținem locurile de muncă. Cealaltă parte a măsurilor s-a adresat protejării persoanelor vulnerabile. Vom continua la nivelul guvernului să protejăm persoanele vulnerabile. Nu am prezentat pachetul de măsuri economice pentru că nu am finalizat analiza. În acest an putem să discutăm despre orice lucru când avem o analiză la finalul primului semestru”, a mai precizat premierul.

Reamintim că liderul PSD Marcel Ciolacu este cel care a readus în discuție renunțarea la cota unică și introducerea impozitării progresive, împreună cu un sistem de deductibilități.

UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că nu susține schimbarea cotei unice de impozitare cu una progresivă, fiind astfel de partea PNL.