Comisia Europeană a adoptat Raportul privind starea spaţiului Schengen, recomandând ca Bulgaria, Croaţia şi România să fie admise în spaţiul Schengen după îndeplinirea criteriilor de aderare.

Comisia Europeană
La 24 mai 2022, Comisia Europeană a avertizat, în cadrul unei conferinţe de presă, cu prilejul reuniunii miniştrilor afacerilor europene, că situaţia statului de drept a continuat să se deterioreze în Ungaria, conform AFP, citat de agerpres. Preocupările Comisiei se referă şi la „chestiunea independenţei autorităţii de reglementare a mass-media ai cărei membri” au fost numiţi de partidul de guvernământ Fidesz şi care a refuzat să reînnoiască licenţa de emisie a postului de radio independent Klubradio, potrivit comisarului european Didier Reynders.

La 24 mai 2022, executivul comunitar a readus în atenţie recomandarea ca Bulgaria, Croaţia şi România să fie admise în spaţiul Schengen după îndeplinirea criteriilor de aderare, potrivit Raportului privind starea spaţiului Schengen, publicat la 24 mai de Comisie.

Este pentru prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport ca urmare a Strategiei privind spaţiul Schengen adoptată anul trecut. Documentul reiterează ”importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”.

Raportul privind starea spaţiului Schengen va constitui baza pentru discuţiile dintre deputaţii Parlamentului European şi miniştrii afacerilor interne care vor avea loc cu ocazia Forumului Schengen din 2 iunie şi a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.

Brexit
Premierul irlandez Michael Martin a atras atenţia că un eventual conflict comercial între Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar fi ”şocant şi inutil”, arăta BBC, la 26 mai 2022. Mesajul oficialului irlandez are loc după ce guvernul britanic a anunţat, anterior, că va acţiona în termeni unilaterali pentru modificarea Protocolul privind Irlanda de Nord, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Anunţul executivului britanic a fost pronunţat pe fondul nemulţumirilor exprimate de unioniştii nord-irlandezi ce refuză participarea la un nou guvern delegat la Belfast condus, după mulţi ani, de Sinn Fein, dacă Protocolul privind Irlanda de Nord nu este modificat, indică BBC.

Guvernul britanic încearcă să renegocieze înţelegerea cu Uniunea Europeană, motivând că există disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă Uniunea Europeană nu va accepta modificarea textului.

Extinderea Uniunii Europene
Ministrul sârb al integrării europene Jadranka Joksimovic a declarat, la 24 mai 2022, în legătură cu recentele evaluări ale preşedintelui Consiliului European Charles Michel privind consolidarea integrării şi a cooperării dintre Serbia şi Uniunea Europeană, că oficialul european se referă ”în mod clar la adâncirea cooperării în cadrul actualelor negocieri de aderare cu Serbia”.

Potrivit lui Jadranka Joksimovic, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi preşedintele Consiliului European Charles Michel au subliniat, cu prilejul întâlnirii comune de la Belgrad, hotărârea Uniunii Europene şi a Serbiei de a consolida cooperarea bilaterală. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Uniunea Europeană doreşte să accelereze integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în faţa provocărilor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

UE trebuie să dea un nou impuls pentru a încuraja integrarea europeană şi pentru ca procesul de extindere să fie mai rapid şi mai eficient, cu beneficii imediate pentru ţările aspirante şi „fără a fi nevoie să aşteptăm încheierea negocierilor” de aderare, a mai spus Charles Michel cu acelaşi prilej.

Tribunalul Uniunii Europene
La 24 mai 2022, Tribunalul UE a restabilit imunitatea a trei eurodeputaţi separatişti catalani, între care fostul lider al Cataloniei Carles Puigdemont, care locuieşte în Belgia din 2017, conform AFP.

Instanţa cu sediul la Luxemburg a anunţat, potrivit unui comunicat remis presei, că ”suspendă executarea deciziilor” din 9 martie 2021 ale Parlamentului European cu privire la Carles Puigdemont, Toni Comin şi Clara Ponsati. Legislativul european votase ridicarea imunităţii celor trei europarlamentari urmăriţi pentru ”sediţie” de către justiţia spaniolă de la tentativa de secesiune a regiunii, în 2017.

Această pronunţare a Tribunalului Uniunii Europene ”nu este o decizie pe fond”, ci reprezintă anularea unei ”ordonanţe provizorii” anterioare din iulie 2021, împotriva căreia avocaţii celor trei avansaseră apel.