Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că diplomaţia română a urmărit, în această perioadă, să protejeze interesele românilor oriunde s-ar afla.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la războiul din Ucraina, precizând că solidaritatea impresionantă de care românii au dat dovadă este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrăţişează, cât şi a generozităţii şi empatiei.

„De Ziua Românilor de Pretutindeni, transmit tuturor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării, mai aproape sau mai departe de România, urări de sănătate, prosperitate şi convingerea că doar împreună putem construi un viitor mai bun şi mai sigur pentru noi toţi.

Trăim împreună o perioadă fără precedent, în care pacea şi securitatea tuturor sunt ameninţate în mod brutal de agresiunea neprovocată, nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Modul în care românii din Ucraina, care au fost şi ei profund afectaţi de această criză, au înfruntat actuala situaţie de securitate, alături de ceilalţi cetăţeni şi de autorităţile ucrainene, cu demnitate, curaj şi rezilienţă, merită aprecierea noastră şi a întregii lumi.

După mai bine de doi ani de provocări dificile, separări şi pierderi de tot felul generate de pandemia de COVID-19, războiul acesta nedrept afectează ordinea internaţională, pacea şi securitatea la nivel global şi regional, dar şi vieţile noastre, sub multe dintre aspectele sale”, se arată în mesajul transmis de ministrul de Externe, informează adevarul.

Bogdan Aurescu a precizat că „diplomaţia română a urmărit consecvent, în toată această perioadă dificilă, obiectivele sale prioritare în vederea consolidării securităţii naţionale şi a intereselor de politică externă ale ţării noastre, fiind extrem de implicată în procesele de la nivelul NATO, al Uniunii Europene şi nu numai, cu scopul final de a asigura securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români şi de a le proteja interesele şi drepturile, oriunde s-ar afla”.

„Din punct de vedere umanitar, răspunsul societăţii româneşti şi al comunităţilor de români de pretutindeni a fost exemplar. Solidaritatea impresionantă de care românii, indiferent de locul în care s-ar afla, au dat dovadă este o expresie atât a valorilor pe care le îmbrăţişează, cât şi a capacităţii de acţiune, generozităţii şi empatiei extraordinare faţă de cei aflaţi în situaţii dificile.

În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acţioneze pentru promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din întreaga lume, inclusiv a celor din Ucraina.