Liderii UE au convenit asupra unui embargo progresiv privind petrolul importat din Rusia. Măsura vizează imediat până la două treimi din aceste importuri, urmând ca 90% dintre ele să fie eliminate până la finalul acestui an.

Europenii au făcut o concesie Ungariei, care a amenințat cu un veto în acest dosar.

Embargoul petrolier progresiv impus Rusiei de către UE este un lucru bun, dar europenii puteau face mai mult, dacă ar fi reacționat în același mod imediat după anexarea Crimeei, declară pentru RFI eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL.

Rareș Bogdan salută acordul UE: ”Sigur, e un început, e un lucru bun, să sperăm că lucrurile vor merge în direcția dorită și practic, mașinăria de război a lui Vladimir Putin nu va mai fi finanțată din banii pe care țările europene îi plătesc zilnic pentru gazul și petrolul din Rusia, mai puțin cărbunele, care e doar 3% din totalul acestor sume absolut fabuloase (…).

Totalul banilor, după prima lună de război, de atac mârșav al Rusiei asupra Ucrainei, UE finanțase indirect mașinăria de război cu 35 de miliarde de euro. Acum, finanțarea, dacă e să luăm, că nu e o finanțare efectivă, dar plătind bani către Rusia, practic, finanțezi mașinăria de război, la ora actuală, suma a depășit cu mult 80 de miliarde de euro”.

Întrebat dacă europenii puteau fi mai fermi, eurodeputatul PNL a răspuns: ”Eu cred că se putea face mai mult, adică UE așa cum a venit cu sancțiuni succesive pe linie economică și a fost pentru prima dată când a avut forța să reacționeze extrem de rapid, poate dacă ar fi reacționat imediat după anexarea Crimeei în același mod, situația era alta și nu se ajungea la conflictul din Ucraina, dar asta este o discuție în care e greu să faci analize. În schimb, cred că trebuia să ne gândim la ce avem de făcut și la sursele alternative”.