Parlamentul European și statele membre ale UE au aprobat miercuri propunerea Comisiei Europene privind o soluție comună de încărcare pentru dispozitivele electronice, anunță CE într-un comunicat.

Începând din 2024, toate telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căștile audio, căștile cu microfon, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație și căștile intraauriculare noi vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB-C. Pentru laptop-uri, termenul este anul 2026.

Acordul la care s-a ajuns miercuri „garantează posibilitatea de a implementa fără întârziere soluțiile de încărcare comune, având în vedere mai ales faptul că sunt disponibile foarte multe soluții tehnologice și că industria de profil a dispus de suficient timp pentru a se adapta”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Prin urmare, se stabilește o perioadă de tranziție de 24 de luni de la adoptarea oficială pentru a pune încărcătorul comun la dispoziția tuturor, pentru toate categoriile de produse vizate – cu excepția laptop-urilor, care vor beneficia de o perioadă de tranziție de 40 de luni.

„Învălmășeala de încărcătoare diferite din sertarele noastre va fi în curând de domeniul trecutului. Un încărcător comun reprezintă un avantaj real pentru noi, consumatorii, fiind benefic și pentru mediu. Salutăm așadar acordul privind încărcătorul comun la care s-a ajuns astăzi, în urma încheierii rapide a negocierilor dintre colegiuitori”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a afirmat: „Un încărcător comun este o chestiune de bun-simț, având în vedere numeroasele dispozitive electronice pe care le utilizăm zilnic. Datorită angajamentului nostru politic ferm, am ajuns la un acord în mai puțin de 9 luni. Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice portabile, ceea ce reprezintă un pas important în direcția sporirii confortului și a reducerii deșeurilor.

Acordul încheiat în această dimineață va genera economii de aproximativ 250 de milioane EUR pe an pentru consumatori și va permite totodată apariția și maturizarea unor noi tehnologii, precum încărcarea fără fir, fără ca inovarea să devină o sursă de fragmentare a pieței și de disconfort pentru consumatori.”

Comisia a promovat încă din 2009 implementarea unei soluții de încărcare comune pentru telefoanele mobile și pentru alte dispozitive electronice similare. Deși, după ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, numărul încărcătoarelor de telefoane mobile a fost redus de la 30 la 3 în ultimul deceniu, această abordare nu a permis realizarea armonizării depline. Până acum nu a existat niciun temei juridic care să permită încadrarea practicii de separare a încărcătoarelor.

Având în vedere beneficiile ecologice semnificative ale acesteia, este important să se completeze armonizarea receptaculul de încărcare. În plus, armonizarea protocolului de încărcare asigură faptul că ambele dispoziții garantează deplina interoperativitate și aduc cele mai mari beneficii pentru consumatori și pentru mediu. Aceste beneficii vor fi amplificate de extinderea listei de categorii de produse vizate.

În ceea ce privește încărcarea fără fir, Comisia va monitoriza evoluția tehnologiilor și dinamica pieței în scopul introducerii unei eventuale armonizări în viitor, se mai arată în comunicatul CE.